Идилия и модерност

Популярни статии

БОЙКО ПЕНЧЕВ

ЛВ, бр.15, 21-27.04. 2010.

Идилията няма история, макар да е стара като света. Не е дори жанр, защото я откриваме в различни жанрови форми. Идилията няма история – като несъзнаваното. Проявява се в сънищата, т.е. в литературата.

Сънищата и литературата обаче могат да бъдат историзирани. (За първото е сигурно, щом се и плаща повече). От XVIII в. насам идилията работи като Другото на модерността. Не само защото противопоставя природосъобразното село на индустриалния град и наивното минало на сантименталното настояще. Идилията предлага утопията по една власт, която е пределно натурализирана, сякаш-природна, основана не върху насилието, а върху съгласието. И то не съгласието на договора, а на кръвта, естеството. Идилията предлага една патерналистична икономика на властта, в която социалните връзки губят тревожната си условност и се втвърдяват в родови, безусловни сраствания. Човекът се оказва двойно сраснат – веднъж с рода, с кръвната линия на потеклото си, и втори път с пространството, с дома и земята. Тези сраствания стават особено силни в литературата неслучайно точно когато индивидът започва да се еманципира от строгия социален ред на предмодерната епоха. Модерната идилия е опит да се държи модерният индивидуализъм под контрол. В нея сънуваме, че се освобождаваме от свободата.

Със своя колективистичен етос модерната идилия се оказва много удобна за дискурса на националната идеология. Нещо повече. Точно с контрамодерния си потенциал идилията дава втори, трети и пети живот на националната идеология. Естетическата привлекателност на потурите и мустаците нямаше да бъде толкова силна и в края на ХХ в. и началото на ХХI в., ако не беше обвързването им с идиличното, което пък е мощен извор на критичност към съвременността. Успехът на “Диви разкази” и на филмите по тях например идва не просто защото в тях  е представено “изконно българското”, а защото това “изконно българско” работи в режим на критичност спрямо настоящето. Ние сме вечно недоволни от настоящето и с помощта на идилията успяваме да легитимираме недоволствата си и да форматираме настоящето в привидно удобен, плосък и лесен вид. Т.е. да избягаме от него.

Разбира се, идиличното присъства най-често скрито, като невидим морален и естетически полюс, спрямо който се оценява хлъзгавата, несигурна модерност. Българският литературен канон например е скрито основан върху идилията – въпреки че на пръв поглед повествува за геройства и драматични социални борби, той неизменно ползва идилията като отправна точка за “нормално” и “естествено”. (Правят го не толкова самите текстове, колкото авторитетните им интерпретации). Тази естественост си струва да бъде поставяна под въпрос.

Идилията не е феномен, който принадлежи на миналото и можем да изучаваме от спокойна дистанция. Днешната зелена еко-идеология например е опит за идилия без патернализъм, без Баща. Политически коректна идилия. Биопродукти, рециклирана хартия, майките да кърмят дечицата до 5-годишна възраст, за да изградят емоционална връзка с тях… Има даже 3D идилии – “Аватар” на Камерън, в който истинските хора, триметровите сини гиганти, се включват към природата посредством нещо като многожилен кабел. Или пък “Биг Брадър Фемили” – реалитито, построено върху идеята да се покаже по най-конкретен и подробен начин как хората не са вече братя. Да не говорим за турския сериал “Листопад”, който е като продължение на българската литературна класика.

Идилията е една от матриците на колективното въображение. Да, към важните неща днес няма особено любопитство. Но защо пък да не се опитаме да направим от идилията изключение?

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img