Фестивалът „Западен парк“

Популярни статии

Стартира първото издание на фестивала за изкуство в публично пространство

 “ЗАПАДЕН ПАРК”
  
На 1 декември, събота, започна основната програма на фестивала за изкуство на открито „Западен парк”. Събитието се организира от фондация Credo Bonum в  партньорство със Столична община. Куратори на фестивала са Галина Димитрова-Димова и Светлана Куюмджиева.
Фестивалът „Западен парк” се стреми да създаде платформа, на която динамиката, особеностите и странностите на публичното пространство да се осмислят през призмата на съвремието. Основна цел на събитието е да привлече нова активна публика, готова да участва, да променя и оформя жизнената си среда според своите нагласи и потребности, да изразява своята критична позиция спрямо това, което я заобикаля, чрез средствата на изкуството.
Пилотното издание на фестивала е под мотото „За хората и мястото” – цитат от американската кураторка Мери Джейн Джейкъб, което подсказва желанието за активно взаимодействие между изкуство, артисти и публика в необичайно и вдъхновяващо обществено пространство.
В периода от 1 до 9 декември в най-големия парк на София и района около него ще могат да се видят и преживеят инсталации, пърформанси, хепънинги и акции на български артисти от различни поколения, между които са Светлозара Александрова, Иво Бистрички, Вили Прагер, Венелин Шурелов, Нина Ковачева и Валентин Стефанов и др. В програмата на събитията в парка е включен и кураторски проект на Йово Панчев с участието на Дан Тенев, Камен Старчев, Георги Донов, Добромир Иван, Продан Марков, Д-р Гатев, Георги Ружев, Дойчин Русев и други, киноселекции от фестивала на студентското кино „Рано пиле”, детски театрални и образователени работилници, DJ сетове, изпълнения на живо.
Синхронно с тях четири пърформанса в метростанциите „Вардар” и „Западен парк” ще превърнат ежедневния поток от хора там в артисти и публика. Автори на пърформансите са Красимир Терзиев и Георги Арнаудов, София Христозова Йорданова и Марта Димитрова, арх. Цветелина Панова, арх.Силияна Панова и Велко Иванов, Информбюро.
Освен изложбите от 3 до 6 декември в галерия „Credo Bonum” ще бъдат реализирани и серия от публични презентации на различни автори и проекти, свързани с проблематиката на фестивала.
Пълната програма на фестивала може да бъде намерена в уебсайта на събитието:
www.zapadenparkfest.bg

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img