Театрална формация „Феникс” – хората с големи сърца

Популярни статии

Замисляли ли сме се някога колко мимолетно е щастието? Умеем ли да се наслаждаваме на красотите на света и да ценим и най-малките неща? Помним ли още какво е да обичаме истински? Над тези въпроси ме накараха да се замисля младите хора от театрална формация „Феникс” към Сдружение „Феникс, 2009” от гр. Варна. Това е единствената формация в България, в която на една сцена, рамо до рамо, се изявяват хора със и без увреждания.
Преди почти 11 години, през есента на 2002, група младежи със сензорни и физически увреждания се събират и решават да покажат на какво са способни, отдавайки живота си на своята първа и единствена „любов” – театъра. Тогава името на формацията е „Кой съм аз”, а първата постановка, с която печелят сърцата на варненци, е „Славеят и розата” по Оскар Уайлд, която веднага им носи награда от детско-юношеския фестивал „Приказка за теб”, който се провежда ежегодно във Варна. Веднага след това следват: „Тази любов” по „Змейова сватба” на Петко Тодоров; „Ние врабчетата” от Йордан Радичков и форум театъра „Метаморфози”. През 2009 г. част от актьорите се отделят и  създават Сдружение „Феникс, 2009”, на което кръщават и  новата театрална формация. Постепенно към „Феникс” се присъединяват и хора без увреждания, за да помогнат на своите вече колеги и приятели да се интегрират в обществото с помощта на театралното изкуство.
Днес театрална формация „Феникс” е носител на много награди и признания от различни конкурси и фестивали и вече има зад гърба си общо 8 спектакъла, реализирани под режисурата на талантливия актьор Свилен Стоянов от ДТ „Стоян Бъчваров”, сред които и музикално-поетичния спектакъл „Море” по стихове на Петя Дубарова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Борис Христов и Валери Петров; „Рожден ден” по „Приказки за пораснали деца” на психолога Мадлен Алгафари; „Да бъдем добри” по „Серафим” на Йордан Йовков и най-новият „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта” по „Ромео и Жулиета” на Уилям Шекспир и разказа „Ромео и Жулиета” на Карел Чапек, с която тази година вече участваха в два фестивала: „Океан от любов”, 4-7 април в гр. Пазарджик и „Бургаски изгреви”, 22-27 април в гр. Бургас.
За талантливите актьори от формация „Феникс” участието им в тези фестивали беше едно незабравимо изживяване, тъй като имаха възможността да посетят отново любимия си Пазарджик и за първи път да се разходят по улиците на красивия морски град Бургас. Тези фестивали за тях бяха крачка напред в интеграцията им в обществото, защото успяха да излязат от рутинната средата, която ги заобикаля, откриха много нови приятели и с желание и нетърпение очакват следващите издания на фестивалите, за да могат отново да покажат на какво са способни.
Благодарение на Община Варна, която отпусна специализиран транспорт за пътуването на младежите и дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, която финансира театралните проекти на формацията, младежите и девойките от „Феникс” успяха да впечатлят не само публиката, но и компетентното жури. В Пазарджик  то беше в състав: Георги Георгиев – Антика (режисьор), Василена Радева (режисьор) и Валентина Фиданова (д-р по кинознание, киноизкуство и телевизия). И тримата бяха единодушни, че „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта” е най-доброто представление на формацията, която от 6 години участва в този фестивал. Всички бяха силно впечатлени от добрата дикция на актьорите, любовта им към това, което правят и тяхното безгранично желание да доказват себе си и това, на което са способни. Според тях това е едно прекрасно представление, което кара хората да се замислят какво имат и какво са загубили. Това е спектакъл за малките неща от живота, които ние все по-рядко забелязваме.
Накратко спектакълът разказва историята на една журналистка (Милена Минчева, авторката на този текст), която преживява някаква своя лична драма и през призмата на предаването, което прави за любовта, тя открива смисъла на своя живот. Постановката е театър в театъра и под формата на реалити шоу падре Иполито (Иван Цветанов) и Оливър Мендевил (Иван Михайлов) спорят за любовта и важните житейски ценности. Образът на Жулиета, който е символ на любовта, е претворен от три актриси от формацията, като две от тях Мирослава Люцканова и Мирослава Чарийска са ехото на здравия разум и всячески се опитват да предотвратят гибелта, към която вървят Ромео (Иван Михайлов) и Жулиета (Юлиана Савчева).
Младежите от „Феникс” получиха покана и от младежкото радио „Форти” да запишат радиоверсия на спектакъла „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта”, реализиран по проекта „Изкуство и мениджмънт на младите в театъра” по дейност Младежки проекти към Община Варна, което беше тяхна отдавнашна мечта. И си тръгнаха от фестивала „Океан от любов” със статуетка и грамота.
Около две седмици след „Океан от любов”, младежите и девойките от театрална формация „Феникс” за първи път стъпиха на територията на фестивала „Бургаски изгреви” и отново впечатлиха с таланта си не само публиката във Военния клуб в град Бургас, но и трогнаха до сълзи компетентното жури, което беше председателствано от Пейо Пантелеев, виден бургаски поет, актьор и режисьор. И спечели най-големите си признания до момента – награда за актьорско майсторство на Иван Цветанов за ролята му на падре Иполито и награда за оригинално драматургично решение, сценография и режисура на Свилен Стоянов за спектакъла „Ромео и Жулиета – да поговорим за любовта”. А неговите възпитаници отново бяха похвалени за перфектната дикция и за мисията, с която са се нагърбили, за да доказват с красотата на своя талант, че всеки човек е уникален по своему и по своему може да обича и да бъде обичан. Актьорите казват за себе си, че те не се делят на хора със и без увреждания. Различни между тях няма! Различията са в това, че всеки един от тях е уникален със своя талант и добротата, която носи в сърцето си. Все ценности, които в днешния еманципиран и забързан делник се срещат все по-трудно.
Фениксите, както те наричат сами себе си, са едно семейство и винаги се подкрепят един друг, независимо от разстоянията които ги делят.
А обичта и приятелството са основната спойка, която ги кара да продължават да се борят с житейските трудности и проблемите, които ги заобикалят.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img