„Кварт фест“ – по-малкият брат на „София диша“

Популярни статии

Разговор със Суни Данаджъ

Фестивалът СОФИЯ ДИША се проведе за четвърта поредна година. По традиция всяка неделя на месец август събитието се състои на централна софийска улица, акцентирайки на различни теми. СОФИЯ ДИША 2013 отново насочи вниманието си  към актуалните теми на културата и изкуството, насърчавайки тази година и екологичния начин на живот. Като мултижанров, градски, street-фестивал, СОФИЯ ДИША е част от „Културния календар на Столична община“, а постепенно се превърна и в едно от най-мащабните културни събития в столицата. Като част от програмата на СОФИЯ ДИША за втора поредна година организаторите са подготвили продължение на мултижанровия фестивал, който оживи централните градски улици през месец август. Всяка неделя от месец септември КВАРТ ФЕСТ се разполага в парковите пространства на един от големите столични квартали – „Младост”, „Дружба”, „Люлин” и „Надежда”. За първи път тази година в програмата на фестивала се включи и кв. „Княжево”. КВАРТ ФЕСТ предложи атрактивна, разнообразна и достъпна програма, като обедини многообразие от спорт, арт, култура и социално-образователни активности с една обща цел – да подобри и развие околната и културна среда на тези квартали.
Организатор на фестивала СОФИЯ ДИША и изпълнителен директор на Фондация СОФИЯ ДИША е Суни Данаджъ. Инициативите на фондацията са в подкрепа и на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Преди време Суни живее 2 години в Кьолн. В Германия  тя се вдъхновява от атмосферата, която създават местните фестивали, и се амбицира да пренесе емоциите от изживяното и у нас.  Според Суни всяка голяма европейска столица има своя традиционен фестивал. Мечтае да има такъв и в София и именно поради тази причина започва организирането на фестивала СОФИЯ ДИША.

В интервюто ще поговорим предимно за КВАРТ ФЕСТ, който е актуален в момента, но няма как първо да не ви попитам и за тазгодишното издание на СОФИЯ ДИША, което вече приключи. Според вас какво беше различното тази година, как се разви идеята СОФИЯ ДИША?
В своята същност СОФИЯ ДИША е мултижанров фестивал, който се стреми да осигури достъп до организирани културни събития на гражданите и посетителите на столицата. Различното тази година е, че успяхме да проведем събитието на бул. „Витоша”, то носеше името „Песента на танца” и представи млади изпълнители като Юстина, група МЕХЕХЕ, групата „Ла текст” и Tube Hedzzz. По време на музикалната седмица от фестивала СОФИЯ ДИША беше представен и първият филм за реге и ямайската култура в България Sofia-Kingston-Babylon. Филмът на Кирил Безпалов поглежда към проблемите на ъндърграунд музиканта, дръзнал да върви срещу течението на масовата култура. Над 70 000 души посетиха фестивала само в последния ден и съм изключително щастлива, че изкуството на талантливи български артисти успя да стигне до толкова много хора. В първата неделя на август ул. „Иван Шишман” се превърна във фестивална екозона под наслов „Екоморфози”. За първа година тази тема се включва в програмата му, представяйки редица инициативи, насърчаващи здравословния начин на живот в градски условия. Част от замисъла на „Екоморфози” бе да обърне внимание на културните традиции и приготвянето на домашна храна, за което се погрижиха от движението Slow Food, приготвяйки и споделяйки забравени български рецепти. Много от участниците на 4 август показаха своите идеи как да се рециклират ненужни  материали, превръщайки ги в украси, бижута и полезни вещи. Книги, списания, комикси, читатели, поети, писатели, художници, въобще хора, стоящи от двете страни на книжното тяло, изпълниха ул. „Ангел Кънчев” в литературната неделя на фестивала, подканени от темата „Словото зове”. По традиция посетителите на деня, посветен на езика, взимат активно участие в създаването на произведения. Този път можеха да избират между blackout поезия по инициатива на Наталия и Григор и комикс-джем с инициатори „Ко-миксер” – периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, обединени под една тема, различна за всеки брой. През различна призма премина третата неделя на ул. „Пиротска”, наречена „Ветрове от цветове” и посветена на визуалните изкуства. За случването й се погрижиха различни  артисти, които представиха личните си проекти от сферата на приложните изкуства, графика и анимация, дизайн, фотография, стрийт-арт инсталации.

Как се появи концепцията за КВАРТ ФЕСТ и как избрахте локациите, където да се провежда той?
Идеята за КВАРТ ФЕСТ се появи миналата година съвсем естествено. Тъй като не всичко, което се случва в центъра, се случва и в периферните квартали, решихме да пренесем духа на СОФИЯ ДИША. Основната ни цел е да се отдалечим от центъра на София, за да включим и хората от кварталите, дори и от периферията на града, които също имат активна гражданска позиция за положително развитие на тези части от града. Изборът на места за реализиране на събитието е доста ограничен, тъй като е свързан предимно с организационната ни работа – достъп до електричество, достъп на автомобили, места, на които е разрешено да се реализира такъв тип дейност…

Тази година за пръв път решихте да включите и кв. „Княжево”. Означава ли това, че имате намерения да разширите още обхвата на събитията?
Със сигурност имаме огромно желание да разширим обхвата, но за това ще трябва търпелива и постоянна работа в тази посока. Тази година фестивалът беше открит в кв. „Княжево” с авторски спектакъл по песните на „Пинк Флойд”, който беше подготвен от режисьора Екатерина Казакова и се явява своеобразна кулминация. В него се включиха музиканти, актьори и художници, разбира се, и жители от района.

Какво предстои да се случи в останалите недели от месеца?
Предстоят характерните творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания (волейбол и футбол) и много усмихнати  хора. На 22 септември ще се съберем в „Дружба” в парк „Езерата”, а в последната неделя на месеца – 29-и, хората могат да заповядат до църквата „Св. Климент Охридски” в квартал „Люлин”. Пазим по-голямата част от програмата в тайна, но всеки, който познава СОФИЯ ДИША, знае, че винаги предлагаме алтернативни, артистични, творчески занимания. Част от идеята е хората да бъдат въвлечени активно в случващото се, те са важна част от фестивалите – участници, а не просто наблюдатели.
Участие ще вземат представители на различни изкуства, сред които музиканти, актьори, художници и социални проекти. Ментори ще бъдат популярни български спортисти и творци, а професионалисти от всички сфери, свързани с мултижанра на фестивала, ще се включат с презентации на творческите си проекти, които наистина ще изненадат посетителите на събитието.

Различават ли се целите на августовския и септемврийския фестивал?  
До известна степен – да. В основата са заложени сходни идеи, но КВАРТ ФЕСТ няма мащаба на СОФИЯ ДИША. В кварталите също се стремим да внесем характерни инициативи, свързани с култура и изкуство. Опитваме се да предлагаме атрактивна, разнообразна и достъпна програма, като обединим многообразие от спорт, арт, култура и социално-образователни активности с една обща цел – подобрение и положително развитие на околната и културна среда на тези квартали, както и приповдигане на духа и настроението на всички хора.

Откривате ли разлики в посетителите на СОФИЯ ДИША и на КВАРТ ФЕСТ, може би различната среда предполага различни хора?
Разликата в посетителите се усеща предимно във възрастовата граница на посетителите. По време на КВАРТ ФЕСТ можете да срещнете предимно семейства с децата им. Докато сред посетителите на СОФИЯ ДИША има и много млади хора, ученици, тийнейджъри, работещи младежи, които се забавляват с приятелски компании.

И двата фестивала са доста мащабни като продължителност, а и  броят на участниците в тях предполага перфектна организация и голям екип. Как успявате да се справите? Вероятно получавате помощ и от Столична община?
В реализирането на фестивала СОФИЯ ДИША Столична община е наш основен партньор. От тях срещаме изключителна подкрепа, както финансова, така и чисто административна. Работим и с почти всички дирекции, откъдето срещаме съдействие. Що се отнася до организацията на Фестивала, надявам се, че сме близо до определението перфектни . Стремим се да бъдем изключително гъвкави, тъй като работата ни е наистина динамична. Екипът ни е млад и активен, а доста често в процеса на работа се появяват интересни нови идеи.

Нашата рубрика „СтоЛица” се занимава с въпроса за културната среда в София и потенциала за намиране на такава. Как оценявате вие възможностите на столицата ни в това отношение?
Абсолютно всеки град в България има огромен потенциал по отношение на културното си развитие. Не визирам само събития, които могат да бъдат реализирани на открито. В тази връзка кандидатурата за Европейска столица през 2019 г. успя да раздвижи доста настроенията в тази посока, включително и в София, разбира се. Моите наблюдения са, че това помогна на администрацията да отвори вратите си към нови, свежи идеи, респективно и към всички, които се занимават с култура, да предлагат по-интересни проекти.

Предполагам, че толкова големи събития се планират с година напред. Мислите ли вече как ще изглеждат фестивалите през 2014 г.? Правите ли планове за нови инициативи?
След два месеца стартираме процеса за 2014 г. Всъщност сега за първи път го съобщавам публично. По време на всяко издание на фестивалите анализираме поставените си цели и реализираните такива. Опитваме се да изчистваме детайлите по организирането на всяко едно събитие. Средата е динамична и това не ни позволява ние да бъдем статични, което е най-привлекателното в процеса на тази работа. Мислим си за следващото издание, тъй като то ще бъде 5-о поред, а август месец ще има 5 недели, живот и здраве.

Въпросите зададе ГАЛИНА КАЛЧЕВА

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img