Aлтернатива, която пленява и окото, и ума

Популярни статии

Никола Маринов

Божана Апостолова отдавна е известна и като издателка, и като авторка. Чрез издателската си къща „Жанет 45“ от 1989 г. насам тя издава и активно подкрепя българската литература, в това число и детската литература, която в момента до голяма степен е оставена сама на себе си, далече от вниманието на критиците. Някои от най-интересните и различни съвременни детски книжки са издадени именно от „Жанет 45“: както по отношение на другите жанрове, така и тук издателството води последователна битка за високо качество.
Като авторка Божана Апостолова е по всяка вероятност по-известна на читателите на този вестник с прозата и поезията си, с „Делнична библия” и „Кръстопът без пътища”, с „Възел” и „Беше ли любов”, но тя създава и прекрасни детски приказки. Най-новите й произведения в тази област са плод на „съавторство“ с внучката й, малката Божана, която е и тяхна героиня. От това съавторство се ражда първата българска детска поредица от този тип, толкова популярен по света, където писател и художник участват равностойно в пресъздаването на един и същ герой (или герои), чиито винаги нови и пълни с изненади приключения са проследявани от една книжка в друга. В миналото е имало поредици, с които са израснали родителите на родителите ни и които са може би незаслужено забравени – като например цикъла „Приключенията на Жари и Морското момиче” на Емил Коралов. Освен че адресатът на цикъла на Коралов са по-скоро юношите, липсва и специфичната симбиоза между текст, илюстрация и оформление. В случая прекрасните, изпълнени с вълшебна мечтателност илюстрации са дело на Костадин Костадинов.
Приключенията на малката Божана притежават същия съвременен и заедно с това магичен дух, който може да се усети и в предишните детски произведения на Божана Апостолова – „Човекът с небето“ и „Чудото на сензорите“. Това са приказки, интересни за малки и големи, ярко илюстрирани, полиграфически безупречни. Те въвличат читателя в невероятни ситуации, провокират задаването на въпроси, създаването на нови понятия и развиването на въображението. Както казва Бухалът от „Малката Божана в нощта на чудесата“,  „…да четеш, да мислиш и да знаеш са най-хубавите неща в света“. Това, вярвам, е кредото не само на този герой от приказката, а и на самата авторка, която е превърнала това кредо в цел на цялата поредица – да събуди у децата любовта към четенето и онова, което върви заедно с него – учудване, размишление, разбиране, знание, любов – и всичко това без за миг да се забрави забавлението, без което магията на тази поредица няма как да се случи.
До този момент са излезли пет книжки от поредицата (плюс едно допълнение, за което ще стане дума след малко), като тя, типично за жанра си, е отворена и потенциално би могла да продължи – реалната малка Божана ще расте, но книжната завинаги ще остане дете в света на приказките! Във всяка от книжките се променя мястото, времето от денонощието, срещите и героите, които се изпречват пред малката Божана, настроението. Настроението, различните състояния на човека, емоциите са също така сред темите – страхът и куражът, самотата и това да си с друг, тъгата и смехът, любовта, съчувствието. Така например в първата книжка от поредицата „Малката Божана в нощта на чудесата“ героинята преживява едно мистично пътуване през различни измерения, от което малкият читател може да научи най-различни неща –от дребни и интересни факти до идеи за това как помагайки на себе си, помагаме и на другите, или за това, че парите не са интересни сами по себе си и няма смисъл човек да фиксира вниманието си върху тях (бонбоните са къде по-ценни), или пък, че „Страхът е най-големият враг на човека“.
Основната тема във втората книжка „Малката Божана в деня на боклуците“ е на пръв поглед малко странна за детска приказка. Но още на първите страници става ясно, че има как да се разкажат много интересни приказки тъкмо за боклуци. Както и в другите книжки от поредицата, приказката редува забавни информацийки от сорта на това как изглеждат гугутките и чучулигите с въпроси, които създават понятия (какво е и какво може да се нарече боклук), като успоредно с това се въвеждат важни теми за развитието на едно младо съзнание: старост, бедност, разбирателство, тленност, приятелство, смърт, суета, алчност, красота и нали все пак е „Малката Божана в деня на боклуците“ – рециклиране.
Макар петте книжки да излизат в бърза последователност само за две години, като първата се появява едва през 2012 г., това не пречи малката Божана да има сериозно количество последователи. Доказателство за този успех е специалната шеста книжка за малката Божана „Деца дописват „Малката Божана“ (със съставител Екатерина Йосифова). Тя се състои изцяло от изпратени в издателството идеи и разкази за нови приключения на героинята от множеството малки почитатели на поредицата.
Във времена, когато децата са залети и пасивно попиват аудио-визуални забавления с неясни ценности, било то от телевизор или от компютър, книжките за малката Божана предлагат алтернатива, която пленява окото, но също така и ума. Поредицата преподава ценности, събужда любопитството, стимулира въображението, подтиква към задаването на въпроси. А задаването на въпроси е не само важно за развитието на един ум, то е и това, което ни прави хора.
Ако казаното дотук не ви е достатъчно да вземете решение при избирането на подарък за дете, внуче, племенник, братче или сестриче, то тогава следващия път, когато се намирате в книжарница, вземете някоя книжка от поредицата, за да я разлистите и сигурен съм, че тя от пръв поглед ще заговори сама за себе си.

Божана Апостолова. Нарисува Костадин Костадинов. „Малката Божана в нощта на чудесата”.  Пловдив, „Жанет 45”,  2012; „Малката Божана в деня на боклуците”, пак там, 2012; „Малката Божана в подводния свят”, пак там, 2013; „Малката Божана в магазин за смехорийки”, пак там, 2013, „Малката Божана и чудовището Тъмп”, пак там, 2013.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img