Филмовото събитие на 2013

Популярни статии

бр. 42/2013

Каква беше отиващата си 2013 за българското кино? За да направим тази равносметка се обърнахме с няколко въпроса към петима от водещите кинокритици у нас:

1. Кои са според Вас трите филмови събития на 2013 г.?

2. Кои са най-добрите български филми през 2013 г.?

3. Какво бихте пожелали на българското кино за 2014 г.?

Александър Янакиев:
1. Надявам се Фестивалът за документални и анимационни филми „Златен ритон“ в Пловдив в самия край на 2013 г. да стане събитие. Иначе – 40-годишнината от създаването на висшето кинообразование в България и традиционно София филм фест.
2. През 2013 г. на екран излязоха само четири игрални филма, въпреки че държавното финансиране не е намаляло нито с лев. Предишните години имахме по десетина заглавия, включително създадени без субсидии. От игралните премиери заслужава внимание единствено „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов, а „Джулай“ на Кирил Станков е симпатичен. Документалният „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС“ на Мина Милева и Весела Казакова вече предизвика полемика – за да се разбере е необходимо да се напуснат тесните рамки на цеховото възприятие.
3. 2014 г. отново може да бъде мощна и запомняща се за българското кино – има достатъчно проекти, които ще излязат на екран. Но дали това ще донесе просветление? Дали ще има повече хора, които се съсредоточават върху това какво и как да сътворят или ще продължи единствено плачът за пари?

„Отчуждение“, режисьор Милко Лазаров

Надежда Маринчевска:
1. Дебютният филм „Отчуждение“ на режисьора Милко Лазаров получи две награди на кинофестивала във Венеция – един от най-престижните фестивали в Европа с категория „А“. Български филм не е бил показван на венецианския форум от двадесетина години насам.
Късометражният анимационен филм „Глория-Виктория“ на Теодор Ушев беше включен в краткия списък с десетте претенденти за номинациите „Оскар“. През януари 2014 има много голям шанс да намери място сред петимата номинирани за наградата. Макар че филмът е продукция на канадския филмов борд, авторът му е българин и имаме основание да му стискаме палци.
За съжаление, искам да спомена и едно антисъбитие. Тази година не се състоя поредното издание на националния фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, поради липса на достатъчен брой произведени филми. Това означава, че подемът на българското кино, който отбелязвахме през миналите години, е заглъхнал.
2. От филмите с премиера през 2013 бих отбелязала „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов, „Отчуждение“ на Милко Лазаров, документалния “Цветанка” на Юлиян Табаков, „Вяра, любов и уиски“ на Кристина Николова, „Джулай“ на Кирил Станков.
3. Повече филми, повече добри филми, повече публика, повече международни награди.

Мая Димитрова:
1. Трите филмови събития за тази година за мен бяха обединени около един юбилей в българското образование. Четирдесетгодишнината на кинообразованието в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Цялата година премина под знака на това честване, което естествено породи равносметки, но и идентифицира надеждата ни за бъдеще на киното. Погледът в миналото на образованието по киноизкуство ни отведе до спомена от 70-те години на миналия век, когато  то беше наченато във ВИТИЗ с обща катедра по кинорежисура, кинооператоство и кинознание. През 2013 година отбелязахме юбилеите на някои от основателите – 80 годишнината на доайена на кинознанието у нас проф. д.н. Неделчо Милев и годишнината от рождението на режисьора и оператора проф. Борислав Пунчев.
През годината световно известният испански режисьор Карлос Саура беше провъзгласен за Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Това почетно събитие ни даде още един повод да се почувстваме съпричастни на значимите събития в европейската  филмова общност.
3. В този дух е и пожеланието към българските кинематографисти за следващата година – да имаме повече филими и събития, с които да населим европейските и световни екрани и фестивални подиуми с български културни постижения.

Ингеборг Братоева :
1. Новата екранизация на „Великият Гетсби”, Наградата „Златна мечка” на Berlinale’ 2013 и наградата на FIPRESCI  на румънския режисьор Калин Петер Нетцер за филма му „Позиция на дете”, Европейската филмова награда за продуцентство, присъдена за първи път на продуцент от източна  Европа – Аде Соломон.
2. Дебютният филм „Отчуждение“ на режисьора Милко Лазаров (с две награди на кинофестивала във Венеция), късометражният „Скок” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева (номинация на Европейската филмова академия) и документалният филм „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” на Костадин Бонев.
3. Държавата да изпълнява финансовите си ангажименти към българското кино; нов закон за киноиндустрията и българската кинематографична общност да заживее с чувство за мисия, което би било една добра основа за постигане на така необходимото й единство.

Божидар Манов:
1. През 2013 световното кино направи някои добри филми, но не и онези – големите, които времето изисква и светът очаква. Затова не посочвам конкретни заглавия. Продължава триумфът на 3D технологията. Въпросът „3D: бъдеще или мода?” вече е с нова редакция „3D: накъде след модата?” За комерсиалното кино посоката е ясна – към тотално 3D зрелище, след като се появи дори технология без очила. Но слава Богу, истинското кино все пак ще оцелее на своя смаляващ се остров в безумния океан от зрелищно излишество.
2. За българското игрално кино 2013 бе изключително трудна и слаба. Отделям само 2 заглавия: късометражния „Скок” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева (номинация на Европейската филмова академия) и дебютът на Майя Виткова „Виктория” (изключително важна селекция в конкурса на „Сънданс”). Към лошите събития е смъртта на Рангел Вълчанов. В документалното кино реколтата е добра, а най-интересен е „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” на Костадин Бонев.
3. Пожелавам „окопната война” на киногилдията с държавата за повече пари най-после да спре след разумни стъпки от двете страни. И да не се занимаваме повече с параграфи, бюджетни хитрувания, юридически спорове, съдебни дела. А да погледнем загрижено какво става на екрана и защо избледнява така тревожно!

Анкетата подготви КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img