Проект „РЕ>ЛА>КС“

Популярни статии

Проект „РЕ>ЛА>КС“ е създаден от група млади художници, които са на мнение, че градската среда има нужда да бъде представена от различна гледна точка и се опитват да постигнат това с много талант и куп иначе непотребни стари вещи.

Разкажете за вашия проект. Кога и как възникна, кои са участниците в него?

Идеята за проекта се роди още май месец миналата година, покрай първата сесия по Програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. Реализацията му започна през декември 2013 г. с кампания по събиране на непотребни вещи от хората. Направихме обиколки по адреси за по-обемните предмети.
Месеците май и април бяха отделени за работилница, в която се включиха учащи и завършили вече студенти от различни университети.

Защо „РЕ>ЛА>КС“?
Целта на проекта е да обособи кътчета за почивка, в същото време думата „релакс“ някак напомня за рециклиране. Затова са добавени и стрелките, които го символизират.

Приема ли се за сериозно изкуство това, което правите? И изобщо, такава ли е вашата цел?
Ние не делим изкуството на сериозно и несериозно. Изкуството е за всеки, който има очи да го види, така че за някои това е изкуство, за други – купчина събрани отпадъци. За нас е важно да правим това, което ни харесва, и то да намира своята публика независимо като какво го възприема.

Какво е предизвикателството да работиш със стари вещи? По-вълнуващо ли е, отколкото да застанеш пред „бялото платно“?
Предизвикателството е, че вече има нещо изработено, което сме свикнали да виждаме под определена функция. Ние се стараем да погледнем под нов ъгъл на познатите ни вещи и да им придадем нов смисъл.

Как намирате предметите, с които работите?
Предметите събрахме по време на кампанията, която направихме, а много вещи сами ни намират, докато вървим по улицата.

Имате ли определена публика? Каква е обратната връзка, която получавате?
Публиката, която харесва нашите неща, се състои главно от хора, които се интересуват от улично изкуство, но целта ни е това, което създаваме, да достигне до различни социални слоеве. Има много хора, които ни поздравяват за проекта, така че засега обратната връзка е положителна.

Какви са местата, които представляват интерес за осъществяване на вашите проекти?
Търсим неприветливите и отдалечени от центъра места. Опитваме се да вдъхнем живот не само на предметите, но и на градската среда. В града има „изоставени“ кътчета, които крият страхотен потенциал за развитие.

Работите ли с други артисти?
В проекта по един или друг начин се включиха различни организации и дизайнери. Важно е да обменяме опит и знания, така всички се развиваме много по-бързо и резултатите са много по-добри.

Всички вие сте млади хора, артисти, които се опитват да променят градската среда. Какво според вас е състоянието й в момента?
Състоянието на градската среда провокира артистите да се намесват със своето творчество, облагородявайки я. Все повече са тези, които осъществяват своите акции на открито, което показва чувство за гражданска позиция. Другият плюс в изкарването на изкуството навън е, че то достига публики, които не биха влезли в галериите, именно това е начинът те да бъдат привлечени.

Какво искате да промените с вашата работа?
Това, което създаваме, никога не е самоцелно. Социалният елемент е от съществено значение за нас. Опитваме се да обърнем внимание на различни проблеми. Проект „РЕ>ЛА>КС“ се концентрира върху проблемите в градската среда, изчерпаемите ресурси и рециклирането и най-вече бариерата между ниските слоеве от обществото и изкуството.

Само в рамките на София ли се осъществяват вашите проекти?
Засега да.

Получавате ли необходимата подкрепа от институциите? Разчитате ли на държавно или общинско финансиране?
Проект „РЕ>ЛА>КС“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и програма „Култура“ на Столична община. Проектът е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата. Комуникацията с някои от институциите е много трудна и процедурите са бавни и тромави, но с други се работи бързо. Надяваме се, че това ще се промени и връзката институции – граждани ще бъде по-ефективна.

Познавате ли работата на подобни проекти в чужбина и как се осъществяват те?
Подобни намеси в градската среда в чужбина се правят от години. Има различни проекти, в които се включват гражданите, бивайки провокирани. Радваме се, че в България това започва да се случва все по-често.

Какво предстои от тук нататък за РЕ>ЛА>КС?
След края на това издание ще порелаксираме. Все още не сме решили дали ще има продължение. Мислим върху други проекти, които бихме искали да осъществим.

Галина Калчева

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img