ВНИМАНИЕ: Open the door!

Популярни статии

Две общи изложби и една лична

Мария Ландова

бр. 23/2015

Константин Костов , „Улица”

Началото на лятото е лежерно време – подходящо за (на)шествието на ново ято млади художници. В първата половина на юни в Националната художествена академия текат дипломните защити на амбициозни и подготвени младежи, готови да се впишат в европейския пейзаж на родното изкуство. Успоредно галерия „Академия” представя изложбата конкурс на номинираните млади български артисти за престижната европейска награда на музея „Есл” (Essl Museum). Някои от наградените и номинираните на предишните издания на конкурса откриваме и сред авторите, представени в общата лятна изложба на СГХГ „Внимание: Прясна боя!”. Чудесно съвпадение, търсено или случайно, но напълно логично. Дава ни възможност да видим тенденциите, интересите и физиономиите, изграждащи лицето на новото поколение в българското съвременно изкуство. Стават видими и институциите, и авторитетите, които реално отварят врати пред талантливите и мислещите млади, създавайки форуми, контакти и възможности за тяхната реализация „докле са млади” и които налагат определени критерии и вкусове, съпоставими с тенденциите в европейското и световното изкуство. Генерира се енергийно поле на надежди, защото прохождащият артист се нуждае най-много от обществено внимание и подкрепа, за да укрепне крехката му увереност, че си струва.

В този особено важен процес за отваряне на пространство с посоки и шансове пред младите доминираща е ролята на Мария Василева като куратор и селекционер. Тя е от малкото „фактори“, които могат да бъдат забелязани „на терен“ в ателиетата на Академията, където се провеждат дипломните защити. Тя е селекционерът от българска страна на участниците в Международния конкурс за наградите „Есл” (Essl Art Award). Пак тя е един от кураторите на изложбата преглед на млади български живописци в СГХГ „Внимание: Прясна боя!“, заедно с Даниела Радева и Владия Михайлова. Мария Василева има решителна роля в развитието на съвременното изкуство на наш терен и в частност за вливането на струя свежа боя в него

 

Essl Art Award CEE 2015 – Essl Museum

Конкурсът за наградите за творчески постижения на музея „Есл “ се провежда успоредно в осем европейски страни: България, Хърватия , Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Турция и Унгария, и навсякъде се наложи като проект с решаващо значение за бъдещето на млади художници, поради което интересът към него непрекъснато расте. Във всяка страна се провежда Изложба на номинираните, на която международното жури присъжда награди на стартиращи творци. Изложбата на десетте млади български автори, номинирани за своите постижения в галерия „Академия”, звучи като манифест за препоръчителните и предпочитани от организаторите посоки в развитието на изкуството. В експозицията преобладават живописните платна и видеоинсталациите. Срещаме се с творбите на Боряна Чернева, Ангел Чобанов, Симеон Дамянов, Мартин Иванов, Илиана Кънчева, Иван Кашлаков, Константин Костов, Калина Мавродиева, Мария Стамати и Миглена Йончева-Николова. Деветима от тях са магистри на НХА, дипломирали се през последната година. Победители в българския сегмент на проекта са Ангел Чобанов и Миглена Йончева-Николова, които получиха двете равностойни награди за своите творчески постижения и покана за груповата изложба Diversity of Voices в музея „Есл“ в Клостернойбург до Виена, а Ангел – и специалната покана VIG SPECIAL INVITATION на Wiener Städtischen Versicherungsverein, както и покана за групова изложба в „Рингтурм“, Виена. Калина Мавродиева пък е удостоена с наградата на колекционерите – Collectors Invitation и покана за участие в груповата изложба на наградените и включване в каталога на изложбата.

Ангел Чобанов, „Open the door”

„Open the door!“ е произведението на Ангел Чобанов което, освен че силно е впечатлило журито, му отваря широки порти към европейските форуми. Представлява особена симбиоза между редимейд инсталация и видео и е от малкото коментиращи социума. Олющени врати – едната метална от асансьор, а другата дървена, с шпионка, ограждат вътрешно, клаустрофобично и мрачно пространство на страха, самотата, насилието и липсата на солидарност в общността, белязана с атрибутите на панелното ни общежитие. Миглена Йончева-Николова представя цикъл монохромни пейзажи – мигновения, видени през прозореца на движещ се влак. Начинът на поднасяне в пространството ни въвежда в този монотонен ритъм, с който често възприемаме самия живот – забързано и през стъклото на съмнителната ни сигурност и необоснована надменност. Калина Мавродиева присъства със своята минималистична, миражна живопис като криле на спяща пеперуда. Тя извиква в съзнанието отдавна изтлели мигове – плаха следа в паметта, останала от старите фотографии – непотребни и забравени.

Линията на живописта, но вече с най-класическия си и спектър от изразни средства, продължава в творбите на Иван Кашлаков, Константин Костов и Мария Стамати. Те рисуват картини, в които споделят затрупаността на битието ни: вещите, интериорите и екстериорите – свидетели на лутането ни и зазиданите пейзажи, в които се блъскаме като нощни пеперуди. А линията на видеоинсталациите се допълва с интересните проекти на Илияна Кънчева, Боряна Чернева, Симеон Дамянов. Общото при тях е автофокусирането и самоизследването. Търсенето на неочаквани ефекти и задълбаването в тях. Онова, което впечатлява в изложбата, е отстранението от лесните социални и политически теми, бягството от повърхностните ефекти и търсенето на трайни ценности.

 

По следите на прясната боя

„ВНИМАНИЕ: ПРЯСНА БОЯ!“ също фокусира вниманието върху новата генерация артисти, които се изразяват с медията на живописта – сиреч с боята. Средната възраст на 33-мата избрани участници е 30 години и това е интересно и предизвикателно. Изложбата представя възможност за изследване на посоките в търсенията на младото поколение. Различими са тенденциите, формирани на родна почва, в познатия ни артистичен пейзаж и образователни традиции, както и такива, които са формирани в други академии и културни средища по Европа и света. Бих казала, че различията не са драстични и общата посока е налице.

Експозицията включва фигуративни и нефигуративни картини, триизмерни опити, живописни инсталации. Тук все още се забелязват тежнения към социалното, но все повече са темите, насочени към изследване на самото изкуство, автонаблюденията, а сюжетите и най-вече естетиката са инспирирани от собствената им среда: градска – подлези, супермаркети, молове и най-вече виртуална – интернет, кино, телевизия, реклами… комикси и фентъзи.

Калина Мавродиева – „Игра с пясък”

Сред моите фаворити е Деян Янев, който си служи с фентъзи образите с ирония и отстранение в диптиха „Човек“ – „Господ“. Актуалната тема за насилието е разработена в серията на Светлозара Александрова „Приказки за лека нощ“. Впечатляваща е живописната инсталация на Елена Калудова „Бързи и яростни“ за войната по пътищата. Зоран Георгиев е в десетката на споровете около кича в паметникарството и псевдоисторическата туристическа бутафория, която ни залива. Познатата ни Калина Мавродиева присъства с нейните нежни опуси. Тук е и Константин Костов с фигурална композиция. А от предишните номинирани за наградата „Есл” разпознавам Калия Калъчева и Минко Йовчев, занимаващи се с лъскавите и страшните градски пространства, през които човекът оставя плахи и чезнещи следи.

 

Лично пространство

Нора Ампова, „Катерина”

Личното пространство е темата на Нора Ампова, която присъства в СГХГ със своя автопортретна композиция, „Аз и те“. Емоционалното разголване пък ни препраща в галерия „Юзина”, където авторката е експонирала своята самостоятелна изложба „Лични Венери“. Колекцията е изградена от лирични портрети и актови композици на нейните лични приятелки, в чисти, спокойни и малко празни интериорни пространства. Картините са издържани ту в блатисто топла гама – сякаш гледани през вода и през пясък, или в огненопурпурно – видени през перископа на спрялото и утаено време. В огледалото на самотното съзерцание.

 

 

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img