Защо мълчат агнетата, какви блузки носи писателят и кого побеждава Коцирас – децата стават писатели

Популярни статии

В това издание на рубриката „Вниманието на малките“ децата сами говорят за детски книги. Зададохме на 11 деца 3 въпроса, свързани с литературата, като въпросите целят да стимулират не толкова читателя у детето, колкото писателя. Предварително се извиняваме на всички дами, създаващи детска литература: въпросът за писателя на детски книги беше разбран от всички деца единствено в мъжки род.

 

Въпроси:

1. Коя от тези книжки е за деца и какво според теб се разказва в нея: „Мълчанието на агнетата“, „За кого бие камбаната“, „По следите на изгубеното време“?
2. Какво работи писателят на детски книги, как изглежда, има ли деца и ако да – какви? Опиши ни го.
3. Ако ти (или твоите близки) беше герой на детска книга, какъв би бил твоят герой и какво щеше да му се случва?

 

Отговори:

Ърнест Хемингуей като дете, 1901 г.

Ани, 6 години:

1. „Мълчанието на агнетата“: за агнета, които майка овца учи да играят на мълчанка.
2. Има деца и е млад човек.
3. Аз като герой на детска книжка ще карам дърветата да поникват.

 

Аспи, 7 години:

1. „Мълчанието на агнетата“. Как някой казва – спрете агнета да говорите. Те казват „добре“ и спират да говорят. И никога повече не проговарят. Само като имат рожден ден. И като имат имен ден.
2. Писателят на детски книжки по моята теория е някой с кожено яке, черни обувки, т.е. черно кожено яке, пълна рокаджия и пише страшни книги. Има деца – едната пее рок, другата пее поп. Той пише много страшни детски книги.
3. Щях да съм поп певица, тати и Али щяха да са рок певци, както и мама. Щяхме да имаме много концерти, а аз да съм най-известната поп певица. Ще има и един Криско, който ще е пълен идиот, и ще има и гръцки певец, който ще ни победи, и той е Коцирас.

 

Боби, 7 години:

1. „Мълчанието на агнетата“.
2. Пише книги, нормално тяло, мустаци, зелени очи, плешив с очила и каубойски ботуши. Има деца – не знам какви.
3. Ще ми бъде много трудно.

 

Джумби (Людмил), 6 години:

1. „За кого бие камбаната“: разказва се за легенди за картини.
2. Писателят на детски книжки прилича на Джордж Вашингтон.
3. Аз като герой на детска книжка ще бъда супергерой, като Супермен или Спайдърмен.

 

Ева, 10 години:

1. Няма детска книга
2. Твори. Възрастен, с очила, има деца – пораснали.
3. Инатлив и вечно щеше да бъде въвличан в приключения.

 

Евгений, 12 години:

1. „Мълчанието на агнетата“… Защото в нея се разказва за агнета, които мълчат, говорят си тайно, но само през нощта. Идва вълк, който изяжда седем от тях. Остават три агнета, най-късметлийските… Не съм чел книгите, но така мисля.
2. Това е мъж с брада. Издава детски приказки. Няма деца.
3. Искам да съм малкият брат от „Тримата братя и златната ябълка“. Той е най-умен и най-хитър. Искам баща ми да е бащата от същата приказка. Да е мой баща и в приказката.

 

Калоян, 6 години:

1. „Мълчанието на агнетата“ – агнетата мълчат и не говорят, спокойни са; не рушат никакви неща.
2. Децата му са с червени блузи, има книга, от която да се знае, че те са му децата. Носи очила и молив или химикалка в ръката; аз избирам да е молив! Пише книги за хората и му дават парите.
3. Да бъркам в чорапите на другите, за да открия какво се крие в тях – дали има, дали няма нещо. Аз съм ряпа и домът ми е под земята. Ще имам приятели и ще играя с тях.

 

Мария, 7 години:

1. „Мълчанието на агнетата“.
2. Писателят пише книги по цял ден и ги дава на библиотеката. Изглежда с очила и къса коса, не много усмихнат, но много се труди и няма деца.
3. Ако аз съм герой, ще бъда просто себе си и ще бъда добър герой.

 

Никол, 7 години:

1. Детска книжка е „За кого бие камбаната“. Така е, защото камбаната е звънец. А звънец бие в училище, тоест звънецът бие за децата.
2. Писателят на детски книжки пише заглавията на приказките и ги поправя. Той е с кръгло личице, брада и зелени очи. Облича се с бяла блузка или черна, кафяво елече и черен панталон или кафяв.
3. Баща ми е герой, или всъщност искам да бъде герой. Той е Спайдърмен и спасява света. Той побеждава черния Спайдърмен, който е лош, и онзи другия, зеления, който е като змия.

 

Никола, 8 години:

1. „За кого бие камбаната“ – не съм много сигурен; че камбаната бие, за да събуди хората.
2. Прави книжки, за да има пари. Стар, с брада. Има 3 деца: на 40, 46 и 49 години.
3. Старец-мъдрец, който да пътува из целия свят.

 

Филип, 6 години:

1. „Мълчанието на агнетата“ – защото агнетата мълчат, а това е много смешно. Значи е детска: за агнета, които не блеят, а мълчат.
2. Според мене трябва да е художник. Има нормални деца и си прекарва супер в писането на книжки. Щом е художник, има една такава шапка на главата, мустаци, очила и е облечен в хубави дрехи.
3. Ако аз бях герой, щях да яздя кон, да имам арбалет и да се сражавам в битка. С кого ли? С лошите естествено. Затова и щях да бъда в доспехи. Щях да бъда тежко ранен, да съм на ръба на силите си, да съм мръсен и отчаян. После щях да пусна едно зомби, което да зарази цялата армия на лошите. Те стават глупави, щото си изпиват взаимно мозъците, и аз ги излъгвам да паднат в реката. За добрите, които обещаят да се поправят, имам разни серуми, за да станат пак хора.

 

Анкетата изготвиха: Александра Гочева и Георги Гочев

Подобни статии

Най-нови статии

spot_img
spot_img