Депешите на ЛВ

Популярни статии

бр. 42/2017

Рис. Александър Байтошев

До Кристиан Талев-Криско

Пич, братле, man!
В залисията (бяхме busy, demek) пропуснахме да те поздравим за рождения ти ден, но след намесата на Министерство на културата и на г-н министъра Б.Б. (a.k.a. Боил Банов; ама колко е яко това a.k.a., пич!), сега се реваншираме с поздрави за новата година и те каним в редакцията, за да си получиш подаръка – текста на парчето „Торта“, написано специално за теб от литературния рапър Данчо Ефтимов (a.k.a. й.е.). Вътре се пее „Който прави кекс, има Едипов комплекс“ и още: „Два дебели блата, аз съм по средата“. А, да, и да ти отговорим на предишното питане, че базука се римува с „развалям дослука“ и „кука“.

ЛВ (a.k.a. Люта Вендета)

До брата плагиат

О, древен, вехт е твоят занаят,
с библейски някак екзистенц,
ако не беше копнал Бог реброто на Адам,
мъжете щяха да са сингъл на света.

Дори природата твори така,
като преписва себе си безспир,
недей да дириш там оригинал –
в натурата е всичко геминат.

И днес в епохата на техно-репродукт,
на сръчни вавилонци тан модерн,
дигни глава, пъчи гърди,
ако те хванат, казвай – интертекст.

Но знай, че плагиат или копист,
не ставай мърльо и мундар,
ти гледай Владко като образец,
преписвай тънко и със чар.

От клуба за взаимопомощ на анонимните кописти

До господата плагиати
на художествени преводи

Господа!
Стискаме ви ръката! Така трябва!
Никакво огъване пред онези, дето искат да ви изкарат крадци на чужд труд. Това, че уж сте били взели фрази и пасажи, че и цели творби със запетайките барабар от други преводачи – да имат да вземат! Нека си плещят. Нека си боботят. Експертизи-мекспертизи, дрън-дрън!
Гьонсуратлък му е майката. Не стига, че услуга сте им направили – подхванали сте преводите им, направили сте ги по-гладки, стегнати и сега просто се леят – а те тръгнали кусури да ви намират, завистливите треторазредни трансформатори!
Те не знаят ли, че тъй е устроен светът – едни крадат от съня си, за да превеждат, а други крадат от тях, за да се получи високо оценено и добре платено изкуство.
И да не ви пука на елегантната жилетка, че през Новата 2018 година може пак да ви посочат, че сте окрали поредния превод на поредния преводач. Поне жилетката си е ваша. Затова, горе главите! Все ще се намери кой да ви защити – я седмична културна газета, я жълта такава, я водещ в национален ефир. Обществената съвест е на своя пост. Пък и ще се видим с клеветниците в съда, нали така. Само трябва да намерите адвокат, който да ви повярва. Нищо, че там може да се изложите още повече. Важното е да се изложи истината, в смисъл – да се покаже, не да се изложи.
Желаем ви невъзмутимост, бърза ръка и тиха стъпка! И повече никога да не ви хващат!
С надеждата, че ще се виждаме и през 2018 година – в съда, във времето и извън него,

От кръга „Препиши и предай нататък“

До дамите и госдподата плагиати
на академични трудове

Дами и господа!
Чест и почитания за вашия професионализъм!
Още учили и недоучили, но вече знаете откъде да препишете, как да прикриете чуждите слова с ваш находчив синоним и най-вече – как да защитите цялата тази галиматия като оригинален труд с ненакърним научен принос.
Но да не се главозамаете! Помнете, че трябва да сте благодарни до гроб на вашите научни ръководители и особено на онези членове на научни и прочее журита, които виждат всичко, но не знаят нищо. И чието мълчание е истинско злато, без морални примеси.
Бъдете благодарни и на ония университети, които се правят, че нищо не се е случило и дори не им хрумва, че могат да отнемат научна степен или академично звание (пази боже!) за доказано плагиатство.
Целувайте ръка и напред!
Хайде, тази година – доктори, след година-две – хабилитирани! И така – до професурата и по-нагоре! До края на света!
Да си честитим най-приносната научна Коледа!

От групата за натиск „Лява ръка – десен ум”

До поизгубилите се
скандалисти в литературата

Братя и сестри!
Къде изчезнахте?
През 2016 година бяхте на път и под път, огласяхте литературни покрайнини и фейсбукови гори, а през 2017-а, какво замлъкнахте, какво се ослушахте!
Няма вече кой да ни изкрещи истината в очите. Няма кой да ни напопържа братки или да ни изплющи бузите по сестрински. Къде останаха големите теми – за литературните корпорации, за мафиите, за зловредния академизъм в литературата, за наградите на този и най-вече на онзи, за това колко сме нещастни най-сетне!
Раздадоха ви една-две награди, привикаха ви в две-три телевизионни студия и се кротнахте, подарявайки на младите писатели непреходни пътеводни максими: „Всяка награда, дадена на друг, а не на мен, е незаслужена!“ и „Аз се боря за истината и изкуството. Всички други – за власт.“ Браво! Сякаш самият Фуко ги е измислил докато се прави на Ларошфуко.
Но изобщо не ни е до смях. Страшно беше, скучно стана.
Ох, как си мечтаем да срещнем отново заедно една по-скандална, по-бясна, по-каруцарска Коледа!

От движението „Никога вече самота” при ЛВ

До Кевин Спейси в изгнание

Мистър Спейси,
бих искал да закупя изрязаните сцени с Вас след сексскандала, който ви застигна. Как мислите дали Ридли Скот ще ми ги даде? Мисля да монтирам материала и да направя филм само от изрязаните сцени. Това ще е моята дипломна работа. Освен това ще е далавера – кадрите са втора ръка и би трябвало да са евтини. Питате се каква е творческата ми идея – ами не е нужно да има идея, той Доналд Тръмп няма идея в какъв филм е, че аз ли, току-що начинаещ режисьор, да имам?
Вие как сте?
Бързо и успешно лечение!

Млад режисьор

До „Репортери без граници“

Относно световния индекс на свободата на словото
Обръщаме се към РБГ с молба да се направи втора класация, съпровождаща класацията за свободата на словото, и посветена на неразпознат проблем досега, но изключително сериозен – лоша актьорска игра на журналистите от сутрешните блокове.
Хем въпросните журналисти искат да отстояват правата си, хем като ги заплашат в ефир, първо се озъртат, чакат сигнали от студиото, после хвърлят боб следващите дни и след като колегите от други зависими медии надигнат глас, най-накрая и жертвите на цензурата излизат с официално изявление. Е, много меланхолна роля е тази, а тя трябва да се играе по-ексклузивно така. А те по Ленин – шаг вперед, два шага назад.
Като най-влиятелния кибердисидент в България също искам да информирам, че сайтът на опозиционното движение „Дами със свински опашки“ смени първоначалния си URL адрес http://www.bg-falshivi-novini.org на http://www.bg-falshiv-alkohol.org. Понастоящем и предметът на дейността ни е малко променен – от постистина вече не се интересуваме, а само от изобличения на фалшиви герои в реалити формати и директни обръщения към електората от амвона на Туитър, свързани с рецепти за веган кухня и диети.
Освен това емоционално вече не страдаме, че сме на дъното на вашата класация. На дъното акустиката е по-добра (по-лесно, че чуват троловете) и най-вече сме доволни, че изобщо сме включени в тази класация.

Българският кибердисидент

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img