Анго Боянов / Агент „Красимир“

Популярни статии

Служебна информация

бр. 11/2018

На 13 февруари 2018 г. т. нар. Комисия по досиетата оповести, че Анго Боянов Алексиев (р. 1950) е бил агент и секретен сътрудник с псевдоним „Красимир“ към Шесто управление на Държавна сигурност, натоварено да води борба с идеологическата диверсия.

Кой е Анго Боянов?
Завършва българска филология през 1974 г. в СДУ. Издава дебютната си стихосбирка „Омагьосани кръгове“ в самото начало на 1981 г. Същата година на 16 ноември оперативният работник Янко Янков го вербува за сътрудник на т.нар. политическа полиция, към отдела, отговарящ за следенето на художествено-творческата интелигенция. Оттогава досега Боянов е публикувал още седем стихосбирки.
Назначен е в полската редакция на Агенция „София прес“. По време на финалното разгаряне на протестите на „Солидарност“ в края на 80-те младият поет е изпратен в Полша като кореспондент на агенцията. Превежда от полски. По-късно издава книги със свои преводи на Ян Твардовски и на Юлиан Корнхаузер.
След 1990 г. Боянов става печатар и издател. С марката на „AngoBoy“ и на Издателско ателие „Аб“ печата/издава стотици книги на български автори, обикновено срещу заплащане. Свири на мандолина. Основава „Angoboy Capella”, с която озвучава премиери на книги и други публични културни прояви. В основата е на инициативите „Творци на живо“ (от края на 90-те в НДК) и на „Галерия на думите“ (след 2016 г. в Националната библиотека), в които представя съвременни автори.
Членува в Международното антропософско общество. В съавторство с Румен Балабанов публикува книгата „С очите на Бога. Ванга и Кашпировски се срещнаха“ (1991).

В началото на 2001 г. Боянов, в качеството си на избран за заместник-председател на Сдружение на български писатели, без да уведоми мнозинството членове на управителния съвет, номинира Иван Бориславов за генерален директор на Националното радио. Заедно с Никола Инджов (също оповестен по-късно от Комисията по досиетата като агент „Земляк“) участва в представянето на кандидата пред тогавашния Национален съвет за радио и телевизия. Изборът на Бориславов за шеф на БНР предизвиква един от най-шумните медийни скандали у нас, при който Боянов дори обявява гладна стачка.

В интервю от 2009 г. живеещата в САЩ Людмила Попова-Уайтман споделя опита си в публикуването на книги от български поети зад океана:
„Печатането беше в България, чрез издателството на поета Ангел Боянов – „AngoBoy“, който като мене беше започнал без опит, но с много ентусиазъм да помогне на своите събратя, български писатели, да си издават книгите. Писатели, които в продължение на много години чакаха благоволението на апаратчиците в Съюза на писателите, доминиран от агенти на Държавна сигурност, да им разрешат да издадат книгите си.“
През годините Боянов издава редица книги, осветляващи ролята на бившата Държавна сигурност в живота на творци и интелектуалци. Особено изпъкват книгите на Любомир Канов „Между двете хемисфери“ и на Джони Пенков „Краят на една незапочната любов“, в които са публикувани и откъси от досиетата на авторите като преследвани лица от ДС.

Кой е агент „Красимир“?
В решението за оповестяването му пише, че работното и личното му дело са унищожени при незаконното прочистване на архивите на ДС в началото на 1990 г. Тепърва обаче оцелели документи в достъпните фондове на Комисията по досиетата ще бъдат публикувани и четени.

ЛВ

 

 

Подобни статии

1 КОМЕНТАР

  1. След помията , в която е окъпан Анго Боянов ,направо ми стана симпатичен.Вие -неговите опоненти,чии агенти сте ? На Сорос и
    на тези,които искат да затрият българщината.Работи ,знае езици
    и издава книги…Прекрасно.Вие го рекламирахте ,да знаете !

    Провинциалистка

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img