Георги Господинов е тазгодишният носител на Централноевропейската литературна награда „Ангелус“

Популярни статии

Георги Господинов и Магдалена Питлак при връчването на наградата „Ангелус“

бр. 35/2019

Получава я за романа си „Физика на тъгата“. Наградата бе обявена на 19 октомври на церемония в полския град Вроцлав, където е основана през 2006 г. „Ангелус“ е една от най-значимите европейски награди за литература, сред чиито носители са Юрий Андрухович, Петер Естерхази, Светлана Алексиевич, Миленко Йергович, Сергий Жадан, Варужан Восганян и др. Присъжда се на съвременни писатели за прозаически творби, които коментират значими за съвременността теми, насърчават размисъла и задълбочават познанието за други култури. Освен Господинов, финалисти в тазгодишното издание на наградата са Бианка Белова, Сергей Лебедев, Кристоф Рансмайр, Саша Мариана Залцман, Юрий Виничук, Полина Жеребцова.
По думите на Уршула Гленск, член на журито, „Господинов ни подтиква отново да се замислим за смисъла на мита за Минотавъра и дава да се разбере, че чудовището всъщност е жертва. В тази книга реалиите на българския живот са толкова обмислено универсализирани, че могат да станат съвсем близки на полския читател (…) Това е роман за емпатията. Българските „Сто години самота“. Така звучи голямата литература“. Сред членовете на журито е и поетът Ришард Криницки.
„Ангелус“ отличава и преводача на наградената творба – в случая Магдалена Питлак, която по-рано тази година бе сред финалистите на друга значима полска награда, „Гдиня“, отново за превода си на „Физика на тъгата“.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img