„Златно сърце“ с ново издание

Популярни статии

бр. 27/2020

Йоанна Нейкова

Това лято подрастващите читатели ще имат възможността да се докоснат до едно от най-емблематичните произведения за деца, писани на български, тъй като първият оригинален български детски роман – „Златно сърце“ на Калина Малина – излиза в ново издание след дълго отсъствие от книжните рафтове. Новото книжно тяло на така важния за развитието на литературата за деца и юноши роман излиза под знака на издателство „Кръг“, а художественото оформление на корицата е дело на Виктор Паунов.

Калина Малина (псевдоним на Райна Иванова Радева-Митова, 1898 – 1979), през по-голямата част от живота си работи като преподавателка, наред с писателската и преводаческата си работа. Първият є роман за деца,  „Златно сърце“ е създаден специално за подрастващото българско поколение. И макар това да е най-известната є творба, писателската є дейност не спира дотук. Напротив, тя е изключително активна и през годините сътрудничи на редица периодични издания, сред които са „Звънче“, „Росица“, „Светулка“, „Септемврийче“ и други. Писателката има зад гърба си и няколко поетически книги – „Обичам“, „Кавалче“, „Моряче“, както и авторски приказки за деца, като най-познати са „Седефеното копче“ и „Светещата риза“, поместени в сборника с приказки „Приказки от български писатели“ от 80-те. Не трябва да пропускаме и факта, че на името на Калина Малина е учредена през 1984 национална литературна награда, традиционно връчвана на утвърдени творци на детска и юношеска литература – сред наградените през годините са Валери Петров и Леда Милева.

Произведението на Калина Малина има изключителната стойност за развитието на литературата за деца и юноши у нас, тъй като има пионерен характер. Любопитен факт е, че редактор на книгата е Ран Босилек, което само по себе си говори достатъчно за качествата на романа. За първи път „Златно сърце“ излиза през 1930 година и бързо книгата е високо оценена както от критици, така и от читатели. Многократно цитиран и споменаван става отзивът на Елин Пелин, който излиза в сп. „Българска книга“ през същата година, недвусмислено демонстриращ положително мнение. Той изтъква универсалния характер на историята в „Златно сърце“, като не пропуска да отбележи и че силата на текста се крие в пречупването на общовалидното през образите и цветовете на познатото и родното. Елин Пелин засяга и още един много ключов момент от развитието на литературата за деца у нас – той коментира появата на все повече и повече оригинални произведения, предназначени за деца и подрастващи, писани от големи имена на българската литература. Към онзи момент много по-популярни са преводните издания, които обаче възникват в една недотам развита преводаческа традиция. В този смисъл безспорен е приносът на „Златно сърце“ в изграждането на една линия на развитие на българската литература.

Романът на Калина Малина не е контрастен спрямо световното наследство, а се вписва по много органичен начин в застъпени и познати сюжети. „Златно сърце“ следва вече установен жанров модел от западноевропейската литература, като се основава предимно на примера на романа „Без дом“ на Ектор Мало. Въпреки това сюжетните детайли и персонажите, както и Елин Пелин отбелязва, са близки до българската действителност.

Сюжетът на „Златно сърце“ проследява нелеката съдба на Димчо, който е едновременно разказвач и герой на историята. Малкото момче е отвлечено от чергари, което поставя началото на редица приключения и изпитания, през които той трябва да премине и едновременно с това да запази доброто в сърцето си. В края на романа истината възтържествува, а всички тайни са разбулени, героите намират своето щастие в живота.  Кръговата композиция на текста затваря сюжетното действие, представяйки малкия Димчо като пораснал мъж – зрял и мъдър.

Добротата, сърдечността, трудолюбието и любовта взимат превес над злото. Романът среща малките читатели с традиционните сблъсъци между добро и зло, истина и лъжа, щастие и скръб, трудолюбие и прахосничество. Новото издание съживява една класика и позволява на цели нови поколения да се срещнат с прекрасния роман на Калина Малина.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img