Конкурсът „Маргарита Аранудова“ – откривател на млади таланти

Популярни статии

Мила Искренова

бр.40/2020

1996-а. Всички помним тази кризисна за страната ни година – кулминация на предходните „преходни“ години, които накараха много хора да търсят спасение в чужбина. Заплатите се стопиха, продуктите изчезнаха. „Глад и мизерия“ настъпиха в и без това омършавялата ни страна. Какво изкуство можеше да се прави в такава ситуация?…

Но ето че точно в този момент на небосклона на българската хореография се появи един нов конкурс – конкурсът за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова, създаден по идея на акад. Калина Богоева и осъществен от Балет „Арабеск”. От първото си издание до днес той има мисията да открива млади таланти в полето на съвременния танц.

Имах шанса и привилегията, заедно с Боряна Сечанова, Олеся Пантикина и Антония Докева, да участвам в първото издание на конкурса. Вълнението беше неописуемо, както и чувството, че участваме в нещо особено значимо. Днес, 25 години по-късно, пак сме в криза, но нещата изглеждат много по-различно в много отношения. Парите отново не достигат, но степента на информираност на младите хореографи е много по-голяма, както и самочувствието, с което се изразяват. Днес младите хореографи, като  истински граждани на света, имат възможността свободно да се движат, да пътуват, да учат и да се запознаят отрано с развиващите се в танца тенденции. Много е сложно да се правят сравнения и аналогии, когато става дума за изкуство – има много силни и плодоносни периоди, както и периоди на затишие. Във всяко издание на конкурса обаче изплуваха имена, които станаха водещи за българската танцова сцена – най-ярките присъствия в областта на съвременния танц у нас са минали през участието си в този конкурс. Някои от тях направиха през годините след това международна кариера.

Тази година конкурсът има юбилей – проведе се 10-ото му издание. Четиримата участници в конкурса, Таня Кацарова, Надежда Дичева, Деян Георгиев и Коста Каракашян, заявиха своето свежо и индивидуално присъствие на професионална сцена с танцьорите на „Арабеск”*.

Юбилеят даде естествен повод за анализ и равносметка. Оценката си за смисъла и значението на конкурса през годините споделиха неговият създател, aкад. Калина Богоева  и дъщерята на Маргарита Арнаудова, Олеся Пантикина, която е хореограф и репетитор на Балет „Арабеск”.

Акад. Калина Богоева, почетен председател и учредител на Конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова

Идеята за организиране на конкурс за млади хореографи беше много стара, но оставаше само в главата ми. В един от разговорите ми с Елисавета Груева тя спомена, че би било хубаво да се направи нещо в памет на Маргарита Арнаудова. Тогава се оформи окончателната идея за това, което ще направя.

Бяха трудни времена. Нямаше редовно изплащане на заплатите на артистите и аз им помагах с пари от личната ми банкова сметка.

Осъществяването на тази идея означаваше стимул за младите хореографи, интересни задачи за артистите и най-вече знак на признание за човека, изградил трупата на Балет „Арабеск”.

В процеса на обмисляне реших да поставя едно основно изискване – хореографиите да биват създавани върху музика от български композитори. Излишно е да казвам защо – нашите композитори създават изключително самобитна музика, съвършено различна от музиката по света. Начинът на мислене е пропит със сложната ритмична пулсация на нашия фолклор, с усещането за време и пространство, присъщи само на българските творци. Прекрасни произведения! Исках те да бъдат опознати от младите, защото дават големи възможности за намиране на танцова интерпретация, съдържателна и новаторска. Другото ми желание беше да бъде популяризирано творчеството на българските композитори и на нашите танцови дейци. Резултатите бяха повече от успешни още от самото начало и до днес.

Юбилейното издание на конкурса беше повод за силен и дълбок размисъл за стойностите на това, което правим. Екипът на Балет „Арабеск”, под ръководството на Боряна Сечанова, прояви наимоверна последователност, упорита работа и невероятна способност да осъществи този юбилей при почти невъзможни финансови условия, поради което конкурсът не беше международен.

Конкурсът на Балет „Арабеск” на името на Маргарита Арнаудова е високопрофесионален и това трябва да бъде оценено по достойнство. Оценката на участниците се дава от високопрофесионално жури и това е нещо изключително важно за нивото и имиджа на конкурса.

Участниците в 10-ото юбилейно издание бяха много интересни млади творци, всеки от които изрази своя индивидуален поглед към мястото и ролята на танца като отражение на човешките емоции и взаимоотношения. Имаше интересни идеи, някои недоразвити докрай, други по-успешни. Видя се по-висока танцова култура и в четиримата участници, което за мен е радостно.

Имам възможността да гледам различни спектакли, както класически така и съвременни, при моите пътувания като лектор и водещ на методически семинари по класически танц. Мога да констатирам, че българският балет и българската съвременна хореография са на изключително високо ниво! Казвам го с гордост, но и с тъга. Защото никой не заблязва или подкрепя този висок професионализъм, изчистената танцова мисъл, интересните движенчески решения и образи.

Българските хореографи се налагат със свой собствен стил, носещ белезите на древната ни култура и преди всичко с оригинална танцова мисъл, индивидуално вникване и движенческо претворяване на музикалния материал.

(Продължава в следващия брой с интервю на Олеся Пантикина.)

 * Маргарита Арнаудова (1941-1994), чието име носи конкурсът е дългогодишен хореограф и директор на Балет „Арабеск”. Нейното име е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img