„Литературата и изкуството са бомбоубежища“

Популярни статии

Разговор с Петър Чухов по повод събитието „Поезия без карантина“ на Столична библиотека

бр.41/2020

В сегашната непредвидима ситуация къде е пресечната точка между поезия и пандемия?

Истинската поезия е непредвидима, доста често дори за автора си, така че спокойно можем да кажем – ситуацията в момента е поетическа. Шегата настрана – епидемията събужда мисли за смъртта, карантината предполага взиране в себе си, където, по мое мнение, можем да видим (поне част от) отвъдното. Смъртта и отвъдното – това са основни теми не само за поезията, но и за всяко творчество. Както и любовта, която също се проблематизира по особен начин от пандемията и изолацията.

Как се породи идеята за събитието на Столична библиотека „Поезия без карантина“?

Когато през март тази година бяха прекратени всички културни прояви на живо, библиотеката също затвори врати и ние започнахме да търсим начини да запазим връзката с читателите ни при тези условия. Нашата директорка, г-жа Юлия Цинзова, предложи да направим онлайн инициативи, чрез които автори и читатели да продължат да се срещат, макар и виртуално. Така се родиха поредиците „Поезия без карантина”, за която популярни български поети ни изпратиха по едно свое ново стихотворение, както и думи към читателите и „Насаме с моята библиотека” – тя пък събра снимки на известни наши писатели пред личните им библиотеки също с обръщения към читателската аудитория, но също и такива снимки на наши читатели. Третата инициатива,  „Валери Петров и аз”, отбеляза стогодишнината на големия наш поет и включваше видеоклипове – в тях млади автори четяха свои стихове, вдъхновени от творчеството му и споделяха спомени за срещите си с неговите текстове. Така успяхме всеки ден от карантината да качваме по нещо от тези поредици на сайта на библиотеката, както и във фейсбук страницата. Ще кажа също, че с тези проекти още не сме приключили – предстои издаване на сборник с текстовете и снимките от двете поредици – „Поезия без карантина” и „Насаме с моята библиотека”.

Първата инициатива на събитието се състоя онлайн. Второто четене бе на живо в центъра на София. Колко километра е разстоянието между двата формата?

Четенето на живо първоначално беше предвидено да е на пл. „Славейков” през втората половина на май, веднага след отварянето на библиотеката, но тогава не получихме разрешение. После дойде лятото и решихме да го отложим за началото на есента, тъй като през ваканционния сезон организираме основно кампанията „Зелени библиотеки” за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики, която се провежда в градините и парковете на София и в която участват много поети и музиканти. В крайна сметка успяхме да го осъществим ден преди датата на 92-та годишнина на библиотеката и то стана част от календара на многобройните събития по този случай. Така че разстоянието не е светлинни години, по-скоро запазва тенденцията в работата на библиотеката като културен институт при нас непрекъснато да се случва нещо или, ако използваме един популярен цитат от соцкултурата – „ние сме на всеки километър”.

Ситуацията усложнява ли осъществяването на връзка между хората и изкуството, или по-скоро я улеснява?

Според мен еднозначен отговор не може да се даде. От една страна, за видовете изкуства, които разчитат на живия контакт с аудиторията, очевидно връзката е затруднена, но все пак не е прекъсната – има много онлайн концерти, представления, изложби и други инициативи. Разбира се, проблем остава заплащането на хората на изкуството в тези сфери. От друга страна, създадоха се нови форми за връзка между творците и тяхната публика, някои от които най-вероятно ще продължат да се използват и след, да се надяваме, скорошното завръщане към така наречената „нормалност”. А по отношение на литературата – сега хората имат възможност да четат повече, тъй като разполагат с повече време, затова е много важно библиотеките и книжарниците да останат отворени. Ние в Столична библиотека успяваме да запазим тенденцията на непрекъснато привличане на нови читатели и повишаване на показателите за раздадени библиотечни единици.

Четенето на живо и живата музика предизвиква ли нови възприятия на поезията?

Несъмнено, това са различни форми на съществуване на поетическите текстове. Мисля, за всички би трябвало да е ясно, че има стихотворения, които печелят от представянето си на живо (както и автори) и такива, неподходящи за тази цел, чиито качества се разкриват при общуването на читателя с написания текст. Затова трябва внимателно да се подбират стиховете за четене пред публика, да се изработи взаимодействието с музиката, ако има такава, а не просто някой да чете нещо, докато друг свири нещо, както понякога се случва. Успехът при представяне на поезията на живо изисква дарби и умения, различни от тези за тяхното написване.

Поезията лек за всяка болежка ли е?

Не само, че не е, но и самата тя често поражда болки или по-скоро възпалява такива, които са били притъпени. Но и така трябва да бъде – поезията (ако наистина е поезия) създава усещане за отвъдност, което няма как да не бъде тревожно, а понякога и силно болезнено. Но тази болка е възраждаща, припомня ни, че сме живи.

Кои са съвременните бомбоубежища за душата?

В едно интервю от миналата година (взето от Славена Шекерлетова за Капана.БГ) споменах, че литературата и въобще изкуството създават екзистенциални „оазиси“. И, логично, тези оазиси не са за тялото. Те всъщност ни спасяват от истинската изолация, която няма нищо общо с карантината – затвореността в собственото его, което може да се разпростре дотам, че да погълне целия свят и независимо дали седиш, лежиш или се разхождаш в Париж, Лондон, Ню Йорк, Рио де Жанейро или Токио, да не излизаш от себе си. Литературата и изкуството всъщност са тези бомбоубежища, които пазят нашето истинско съществуване от най-разрушителните стихии – самите нас.

Според вас от какво е болно днешното общество?

Според мен основната болест е липсата на смисъл. Тя отваря огромна празнина, която се опитваме да запълним с какво ли не и разбира се, не успяваме, защото може да се запълни само отвътре. Мисля, че всеки от нас в един или друг момент е имал това усещане. Навярно доста хора ще кажат, че има лек – например вярата:  в Бог, в науката, в изкуството и т.н. Може и да е така, но ми се струва, че нещата имат по-дълбоки корени. Ако някой ги открие – да ми ги каже, ще го почерпя няколко бири!

Какво да очакваме занапред по случай годишнината на Столична библиотека?

Това не е специална годишнина, така че събитията отминаха с отминаването на съответната дата – 24 октомври. Сега основните ни усилия са по-скоро делнични – как да запазим библиотеката ефективно работеща по време на новата карантина и като културен институт, и като вместилище на библиотечни материали, които да продължат да се ползват от многобройните ни читатели.

Разговора води Ния Харалампиева

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img