Легендарната парижка книжарница „Шекспир & компания” отправя зов за помощ в ситуацията на пандемия

Популярни статии

Алисън Флъд

бр. 01/2021

Продажбите на книжарницата, която е една от популярните забележителности в Париж, са спаднали с 80% от март месец насам. В очакване на нова карантина нейните собственици се обръщат към читателите с призив за поръчки на книги

Собствениците на прочутата книжарница споделят, че преживяват „трудни времена”, тъй като в условията на пандемия клиентите ѝ рязко са намелели. Франция е в очакване на нов локдаун след рязкото увеличаване на броя на заразените. В райони от страната, включително Париж, вече е въведен вечерен час.

 „Като много други малки бизнеси полагаме огромни усилия, за да продължим напред във време, в което работим на загуба”, казват от управата на книжарницата в имейл до клиентите, в който е отправена молба за „нови поръчки по интернет от онези от тях, които могат да си го позволят и са заинтересувани от това”.

Книжарницата е създадена от Силвия Бийч през 1919 г. и в началото на предишния век е посещавана от писатели като Ф. Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Т.С. Елиът и Джеймс Джойс. В сегашния си вид тя отваря врати през 1951 г., като неин собственик става Джордж Уитман, а сред редовните ѝ посетители са Джеймс Болдуин, Лорънс Дърел, Алън Гинсбърг и Анаис Нин. Уитман вижда това място като „социалистическа утопия, маскирана като книжарница”:  редица гости са приютявани в нея срещу малко помощ за книжарите – повече от 30 000 души (Уитман ги нарича „пройдохи”) намират подслон там, откакто е отворена.

„Няма да затворим, но вече сме изчерпали всичките си спестявания”, казва пред „Гардиън” дъщерята на Уитман, Силвия. „Продажбите са спаднали с 80% от началото на първата вълна на пандемията. Получихме помощ от правителството, но с нея не можем да покрием всичките си разходи и сме закъснели с много плащания”.

Книжарницата не посреща читатели два месеца по време на първата карантина и не продава книги онлайн по съвет на Търговския отдел на Синдиката на френските книжари. Управата ѝ очаква последните нареждания на френското правителство и се готви за второ затваряне.  

„Сега кафенето и книжарницата работят, но вероятно ще трябва да ги затворим, тъй като и двете не предлагат стоки от първа необходимост”, казва Силвия Уитман. „За разлика от първия локдаун, този път ще останем непреклонни и ще предлагаме книги онлайн”.

Добавя, че след обръщението към читателите в четвъртък сутринта, са засипани от предложения за подкрепа и, което е по-важното, с поръчки на книги. Един от „пройдохите”, които са преспивали в книжарницата преди време, е направил поръчка за 1000 евро – три абонамента за книги, предложени в рамките на инициативата „Година за четене”.

 „Това е значима помощ, която ще ни позволи да преминем през следващото изпитание”, казва Уитман. „Не си позволявахме да търсим подкрепа досега, защото бяхме наясно, че хората се намират в трудна ситуация. Просто искаме да ги помолим да ни дадат възможност да правим това, което можем – да продаваме книги. Ние не искаме да си отворят портмонетата и да ни даряват пари. Само казваме: „Погледнете нашите рафтове. Имаме превъзходни редки книги. Ще бъде чудесно, ако можете да се сдобиете с някоя от тях сега”.

Призивът на „Шекспир & компания ” следва сходен апел на прочутата книжарница „Странд” в Ню Йорк, публикуван в социалните мрежи. Екипът на нюйоркската книжарница споделя, че заради пандемията „книжарницата не може да оцелее при резкия спад на преките посещения, почти напълно замрелия туризъм и невъзможността за организиране на събития на място”. Нанси Бас-Уайдън, собственик на 93-годишната „Странд”, казва, че приходите са спаднали със 70% от 2019 г. насам и „бизнесът се намира в критична ситуация”. След възванието получават 25 000 поръчки само за един уикенд – заявки на книги за около 200 000 долара.

Източник „Гардиън“, 28 октомври 2020 г.

 

Френските книжарници отправят искане да бъдат разглеждани като магазини, които предоставят стоки от първа необходимост

Алисън Флъд

Писатели, книжари и издатели се обърнаха към правителството с молба за специален статут, така че „социалните ограничения да не се превръщат в културна изолация”. Те смятат, че книжарниците трябва да останат отворени, тъй като „четенето  е крайно необходимо” във време, когато страната навлиза в нов едномесечен локдаун след скока в разпространението на коронавируса.

Втората карантина във Франция, обявена преди няколко дни от президента Макрон, започва в полунощ в четвъртък. Президентът се надява, че тя бързо ще „пречупи кривата, отчитаща рязък скок на заразените”. Всички бизнеси, които не са от първостепенно значение, включително барове и ресторанти, трябва да затворят, а хората ще попълват декларации, преди да напуснат домовете си.

В свое съвместно изявление Асоциацията на френските издатели, Асоциацията на книжарите, Съюзът на френските писатели и други организации отправят искане книжарниците да останат отворени наред с аптеките и супермаркетите.

Асоциацията на независимите книжарници, които във Франция са повече от 3 000, изтъква „изключителния интерес към книгите от страна на французите през изминалите месеци”. „Оставете книжарниците отворени – социалните ограничения не трябва да се превръщат в културна изолация”, пишат те. „Нашите читатели, които обичат независимите книжарници, не биха разбрали тази мярка, биха я възприели като несправедливост… книгите задоволяват нашата нужда от емпатия, критично мислене, бягство от реалността, удоволствие, споделяне и общуване”.  „Четенето е живот”, казват те.

По време на първия локдаун във Франция книжарниците бяха затворени, а повечето от тях прекратиха и своята онлайн търговия, за да предпазят хората, работещи в тях, клиентите и служителите във фирмите за доставки. В четвъртък една от най-известните книжарници в Париж, „Шекспир & компания” се обърна за помощ към читателите след срив в продажбите от 80%.

Първата карантина за годината „рани книжната индустрия право в сърцето”, но сега книжарите са напълно подготвени „да посрещнат своите клиенти в безопасна среда, спазвайки всички санитарни изисквания… Готови сме да поемем своите културни отговорности и ангажимента към здравето на нашите читатели”.

Превод от английски: Ружа Мускурова

Източник: „Гардиън“, 29 октомври 2020 г.

 

Подобни статии

1 КОМЕНТАР

  1. Четящите, и особено вникващите в „необичайни“ литературни и философски текстове хора, са каймакът на Човечеството ни, горният слой на Хомо сапиенс. ТОЙ винаги се стреми да догонва Словото…При хиляди видове, общуващи на своя си език Природни Същества на планетката ни – няма съревнование, надмогване, догонване… Знае ли се, може и при тях да има нещо подобно? Но ние сме длъжни да четем и пишем, и пак да четем. Вкарали сме се в „ада на писмеността“… Френските, българските етцетера книжарници ще си ги има, според мен, още стотина години. Въпреки виртуалните библиотеки. Печатните издания постепенно ще станат „финикийски знаци“. Затова: купувайте си книги! Биткойните пара не струват пред тях.

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img