Скакалци, свежест и всичко за здравей

Популярни статии

Иван П. Петров

бр. 20/2021

Снимка: Иван П. Петров

Човечеството според дърветата
Вашите домове
са нашите гробища.
Вашите паркове
са нашите храмове.

Става дума за „И скакалците сънуват“ – дебютната стихосбирка на Александър Габровски с редактор Георги Господинов.
В елегантно оформеното томче се побират текстове, в които човешкото се изважда от човешкостта си, словото се прелива към заобикалящото, придава му някакво разумно битие и го ословесява. Перспективата на света, която крепи човека в смисловия му гравитационен център, се преобръща неведнъж. Дърветата осмислят мястото на хората в собствения им свят, преобръщат разделното между живота и смъртта. Огънят обръща потока на времето с думите си:

Колко време ви отне да ме откриете,
колко ли ще ни отнеме
да изчезнете,
да ме забравите.
(Човечеството според огъня)

Светът се преобръща. Ако човешкото е заключено в някаква окръжност, поставена в равнината на всичко останало, безсловесно и дори неживо (дали тази окръжност представлява езикът или по-скоро разумът, но като нус?), то тази книга напомня на математическата инверсия, обръщаща равнината кръга и вадеща кръга в равнината. Авторът напуска човешките чертози, ословесява обкръжаващата среда, ползва думите като скришни канали, за да достигне до други пещери на съществуването и да ги снима със слово.
Очаквано, но не досадяващо е в дебютната стихосбирка на млад поет да присъстват повече екзистенциални търсения, съзерцанието да пробожда физичното, да уплътни силата си от него и да продължи още по-ясно и точно към метафизичното. Приятен послевкус в тази стихосбирка е отказът от впечатляващ език, отдръпването в един премерен модус на говорене, комуто ексцесът чуждее. Езикът остава минимален, сбит дори, на моменти, афористичен, без да се принизява до посредствена приемливост, без дори да влиза в така модерната афористичност. Тази поезия не прицелва чувства, стои кристализирана без да е недостъпна, хладна без да е мъртва, жилава без да задушава.
Тази спомената хладкост и премереност граничат с едно усещане за игра, което стиховете създават. Именно тази им живост ги прави нещо повече от подредени думи или просто накъсани изречения. Зад тях прозира ум, който не се е зазидал в удобствата на рациото, а с рязка живина събира и гради светове, чупи огледала и изправя нови стени, с които да преначертае вените на собствения си език. Отраженията са резки и човекът не винаги е по презумпция наблюдаващият.
Дебют, който освен всичко друго е и някак примерен в представителността си. Очакваме или не, поетът именно ни се представя, може би не само с езиковите си похвати или отказа си от тях, с образността, през която пречупва и усуква словото. И го получаваме – книгата представлява сборник, до голяма степен очаквано широк и вероятно събиращ текстове от повече от един период или сезон (отколкото специално писани по дадена тема или идея, доколкото изобщо стихосбирка се пише така). Все едно сме се разговорили с автора някоя вечер и съвсем непринудено си казваме кой какво как разбира – какво е адът, поетът, думите, паметта, лицето на човека и приливът. Или сякаш поетичният потенциал опипва различни почви, за да види къде гласът му ще бъде приет и ще покълне.

Един ще ме срещнеш някъде
и няма да ме разпознаеш.

Казва жената, чийто глас е в метрото, и така първата ни по-сериозна среща с Александър Габровски приключва. Като клетва. Понеже едва ли ще е същият в следващата си стихосбирка, човек никога не е.

Александър Габровски, „И скакалците сънуват“, ред. Георги Господинов, изд. „Жанет 45“, 2021.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img