Очаквайте: „На конци. 1968. Една действителна история“

Популярни статии

Нов комикс проект ще се появи сред българските заглавия през септември 2021 г. Става въпрос за графичната новела на Веселин Праматаров, разказваща историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвметсво с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Изданието ще излезе благодарение на Издателска къща КИБЕА.

Медийни партнори на проекта са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, медийните платформи „Аз чета“ и Въпреки.com.

„Комиксът е насочен към съвременния българин… накрая поантата, епилогът е за нишките, които ни движат. Мотивите, които ни карат да вършим неща.“ (Веселин Праматаров)

През 2018 година Едуард Генов (посмъртно), Александър Димитров и Валентин Радев (посмъртно) получиха признание от Чехия и Словакия. Чешкият институт за изследване на тоталитарните режими и Сенатът, Горната камара на парламента на Чешката република, връчиха на тримата Награда за последователна защита на принципите на демокрацията, свободата и човешките права.

По повод 50-годишнината от протестите на тримата български студенти по история от СУ „Св. Климент Охридски“ срещу инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, президентът на Словашката република Андрей Киска издаде указ за награждаването им с високо държавно отличие. Официалната церемония по награждаването се състоя на 16 ноември 2018 г. в Посолството на Словашката република в София в навечерието на Международния ден на студентите и Деня на борбата за свобода и демокрация. Високото държавно отличие на Словашката република  орден „Бял двоен кръст – трета степен, цивилен“  връчи посланикът на Словашката република Н. Пр. Мануел Корчек лично на г-н Александър Димитров, ордените на починалите Едуард Генов и Валентин Радев бяха получени от техните синове.

Изборът, историята на тримата студенти по история да бъде представена и издадена под формата на комикс, е целенасочен. Комиксът, като художествена и същевременно образователна медия, се налага все повече в Чехия и в редица други държави, но като че ли все още няма толкова стабилна позиция в България. Консултантът на комикса д-р Антон Стайков, специалист в областта на комикса и зам.-председател на Съюза на българските художници, подчертава, че до този момент няма български собствено политически комикс: „Присъства частично, пропагандният комикс, но най-вече комиксът в България е възприеман, през тези стотина години, като детско изкуство, като изкуство за приключенски истории, фантастични…“

Издаването на „На конци. 1968. Една действителна история“ е общо усилие на няколко институции: Чешкия център, Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София, Теленор България, Представителството на Европейската комисия в България, Издателска къща КИБЕА. В рамките на проекта ще бъдат организирани представяния на книгата в София и в други български градове. Специално внимание ще бъде обърнато на децата в училищна възраст – основен и среден курс на образование, за които ще се подготвят и срещи с Александър Димитров, единствения останал жив от тримата протестиращи. На страницата на Чешкия център своевременно ще бъде качвана информация за подготовката на проекта, партньорите, разговори с участниците и авторите, информация за екипа, който го подготвя и др.

*в приложение е страница от графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“

Повече информация:

Силвия Дерибеева (Чешки център София), deribeeva@czech.cz , 0886156172

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img