Свят на ръба

Популярни статии

Със Станислав Лем разговаря Томаш Фиалковски

бр. 30/2021

Лем в Закопане, 1955 г. © by Tomasz Lem, 2016

Разговор № 6
За присъствието на зло в историята, за глупостта и приватизацията на престъплението

 

Кое от събитията през миналия век определяте като най-чиста еманация на злото?

– Цялата световна политика на ХХ век, както вече съм писал, беше смесица от егоцентризъм, наивитет, зла воля и безброй ужасни грешки. Не е случайно, че убийствата, извършени от болшевизма и хитлеризма, започнаха да проникват в западноевропейското и американското съзнание едва половин век след извършването им! Ужасяващо е докъде стигат опитите да бъдат игнорирани тези трагични събития.

Разбира се, можем да се позоваваме на пуническите войни, кръстоносните походи, инквизицията и дявол знае още на какво, обяснявайки, че всяка епоха съдържа огромен брой ампули, пълни със зло, което се разлива при различни обстоятелства, личности и формации. Ние обаче говорим за века, в който е минал целият мой живот, тъй че аз го виждам волю-неволю отблизо и неговите събития ме вълнуват повече, отколкото френската революция или Пролетта на народите например. Тъкмо прочетох биографията на Шопенхауер, който наричал участниците в събитията от 1848 година с френската дума „la canaille”[1]

Истината е, че от най-стари времена злото е равномерно разпределено из цялата човешка история, но съвременните технологии, които обикновено са изобретявани и откривани без лоши намерения от различни извънредно надарени люде, биват използвани много едностранчиво – за масовизиране на възможностите за неговото проявление и разпространение.

 

– Историците продължават да спорят по въпроса дали хитлеристките или сталинистките престъпления са били по-големи. Неотдавна спорът се възроди по повод на „Черната книга на комунизма“.

– На мен това ми прилича на спора какво предпочиташ – да ти отрежат лявата или дясната ръка. Злото не е нито измеримо, нито изброимо! Нали не можем да кажем, че щом тук са убити десет хиляди, а там четиристотин хиляди души, то там е четиресет пъти по-зле – това би било нонсенс! Аз виждам разликите между съветските и хитлеристките престъпления главно в нещо друго. За извършените хитлеристки престъпления няколко души все пак бяха щастливо обесени, а процесите на денацификация действително доведоха до възникването на държава, всеки гражданин на която днес трепери при самата мисъл, че може да бъде изпратен на някакъв фронт и да загуби парченце от ухото си. Затова пък всички опити да се обясни на руснаците какви са ги надробили, отскачат като от охранителен щит.

Непрекъснато чуваме: какво са вашите двайсет и три хиляди избити офицери в Катин и на други места в Русия, или пък цялата полска източна стена с Корпуса за охрана на границата, загинал под лавината на съветските танкове, в сравнение със загубите, които ние понесохме! Надцакванията от този род смятам за ужасен и категорично нeдопустим грях срещу елементарното чувство за морал. Не всичко може да се прости и забрави: разбира се, принудени сме да приемем много неща, насилието обаче си остава насилие.

Неотдавна при мен пак дойде един телевизионен екип с молба да разкажа за Краков, с адресат германците впрочем. Отвърнах така, както винаги отговарям: „Аз съм от Лвов и ще си остана от Лвов до смъртта си. Това никога няма да се промени, хората и народите не са гардероб, който да се мести от един в друг ъгъл. На мен най-много ми тежат престъпленията, които не само че не са наказани и изкупени, но и изобщо не са споменати. Неотдавнашното изявление на руското Министерство на външните работи смятам за опозоряване на паметта на войниците от нашия КОГ.

 

Като говорим за присъствието на злото в най-новата история, бързо преминаваме към основния въпрос за злото: „unde malum”, откъде идва то…

– Несъмнено в биологичен смисъл ние сме доста чудовищни творения на еволюцията. Прекрачвайки вегетарианската гpаница, нашите прародители са станали месоядни – ловци и дори канибали. Благодарение на присъдената ни от еволюцията прекалена свобода на действията ние сме способни на всичко, що е зло. Още по-лошо – често злото ни привлича повече от доброто, понякога то дори получава религиозна санкция, както при асасините. Ацтеките на свой ред са вярвали, че небесният свод ще рухне, ако престанат да изтръгват сърцата от гърдите на младежи с помощта на нож от обсидиан. После тяхната империя се разпада, а небесният свод не рухва. Съзидателната сила, разрушителната сила, а дори и убеждаващата сила на злото са несравнимо по-големи от тези на доброто. Нали Евангелията не призовават към изтръгване на крака, а въпреки това инквизицията е съществувала и се е случвало да изваждат тленните останки на някои папи от гроба им и да ги хвърлят в Тибър.

Подобно на мравките, термитите или осите, хората са в по-голяма степен социални единици, отколкото си го представят. Индивидът може да има независими убеждения, но това е рядкост; всичко върви по-скоро в посока на унифицирането, особено сега, в епохата на масмедиите. Аз спрях да гледам телевизия, западна също – не става за гледане, белязана е от толкова генерален и толкова жесток упадък, а полска не гледам от 1990 година, когато започнаха скандалите в Сейма и Сената. Чрез каналите на най-новите технологии хората се напомпват с най-отвратителни глупотевини.

Порнографията се използва по-скоро като наркотик или замайващо-приспивателно средство, затова пък мутрите и кръвта май имат по-страшно въздействие. Не съм привърженик на конспиративните теории и не твърдя, че в Холивуд или дявол знае къде другаде съществуват тайни групи, които съзнателно въздействат по този начин на медиите. Не – произвежда се това, което е продаваемо, като същевременно по този начин се създават нови потребности; действа своеобразен порочен кръг, circulus witiosus. В последно време са модерни геномиката, роботиката, изкуствените кучета, изкуствените котки…

 

– Такъв извод обаче поставя песимистична оценка на човешката природа – от това би следвало, че масовата култура разголва докрай нейното истинско лице.

– Много песимистична. Но този извод има стара традиция. Достатъчно е да прочетеш някой от истинските философи – какво са мислели те за човека… Дори няма нужда да се върви в посока на произведенията на оня страхотен мизантроп – Шопенхауер.

 

На вас обаче ви се е случвало да вървите в тази посока.

– Повече ме интересуваше неговата биография; освен това става дума за много красива немска проза. Веднъж написах в някаква немска антология за Шопенхауер, че буди съчувствие този вопъл на една неоценена и тотално игнорирана в продължение на четиридесет години, а същевременно толкова независима и нестандартна индивидуалност. Той се противопоставя на духа на времето. По онова време философите са се стараели да открият в хората по-скоро божествен, прометеевски елемент, който в тях впрочем също присъства, ала с прометеевския огън след това се подпалват къщи и градове. Така изглеждат нещата, за жалост.

Имаме все по-лесен достъп до вкусването на злото, до наплюскването и оливането с него – достъп, постоянно ускоряван и облекчаван технологично. Технологиите се използват преди всичко за лоши цели! Новите оперативни техники, например операцията на сърцето, която би могла да се извърши от робот през прорези между ребрата, са за малобройните богаташи. За огромното мнозинство от хора подобни манипулации и дори информацията за тях са недостъпни! Чета, че пак се засилва разпространяването на пандемията на вируса HIV, най-вече в Африка. Годишно там умират около два милиона души – мъже, жени и деца. Наистина, общият брой на жертвите е по-малък от предвидения от един мой познат епидемиолог, който смяташе, че през 2000 година те ще бъдат 100 милиона, а имаме „само“ трийсет и пет, но това не означава, че са малко… Ако ги изчислим като народи – това е като да е умряла цяла Полша!

Ужасно е не понеже на мен ми се иска да е така. Телевизията пак ме питаше за интернет – повторих, че това е преди всичко поле за разпространяване на всевъзможни гадни действия. Първо, хулигани или маниаци се опитват да проникват в отделните мейл-адреси, пълнейки ги с различни нонсенси. Второ, появиха се съвсем нови видове вируси, които пристигат с някаква радостна информация: когато отвориш този файл, ще видиш нещо интересно. След което от файла изскача вирус, който унищожава всичко на диска. И това се върши напълно самоцелно.

В моите разговори със Станислав Береш има няколко места, запълнени с точки – по онова време вече позволяваха да се означава по този начин намесата на цензурата. На едно от тези места се позовавах на случай с напълно безпричинно причиняване на зло по време на функционирането на военното положение в Полша – на примера с ликвидирането на стойностното издание „Писменост“. Тогава аз, Шимборска, Блонски и Йежи Квятковски отидохме при Кристин Домброва, тогавашния областен секретар на партията, той кимаше в съгласие с нас, ала това не помогна и ни отнеха „Писменост“, а първият брой в нова редакция беше просто антология на порнографски текстове. И макар че аз обикновено съм напълно безразличен към порнографията, тогава ме обзе бяс.

В онзи телефонен разговор с телевизията ме попитаха защо съм казал, че адът е вече компютризиран. Най-напред обясних, че щом започнеш да обясняваш вица, той престава да бъде виц. А по-дълбокият смисъл на този виц беше такъв, че щом всичко се движи напред, то и катранът в бъчвите трябва да бъде заместен с нещо – защо това да не бъдат компютрите?

 

– Споменахте прометейството – не е ли вярно, че през миналия век, характеризиращ се с развой на съвременните технологии, категорично преобладават прометеевската нагласа и радостта от съзиданието, както и убеждението, че от изобретенията и научните открития ще последват единствено добри неща? Добрата страна на технологичния прогрес присъства и във вашето творчество.

– Когато ми дават две панички и в едната има гнили гъсеници, а в другата вкусна на вид яхния от леща, няма съмнение, че ще предпочета лещата пред гъсениците. Това беше въпрос на избор – защо би трябвало да се занимавам с това, което се харесва, например, на Селин[2]?

Понякога технологичният процес също допринася за надмощието над злото. Геномната технология например помогнала да заловят в Германия изнасилвача на едно момиченце; за целта осемнайсет хиляди мъже трябвало да оближат стъкълцето или памучето. Да, ама германците, също както почти всички други европейски държави, премахнаха от наказателния си кодекс смъртното наказание. Аз лично съм ентусиазиран привърженик на смъртното наказание в случаите, когато освобождаването или бягството на престъпника са довели до верига от по-сетнешни убийства и изнасилвания. Като писател разполагам с достатъчно въображение и умения да се въплъщавам в различни, дори в ужасяващи персонажи, за да опиша в първо лице живота на психопата, занимаващ се предимно с издирване и убиване на непълнолетни жертви, а после с укриване на техните трупове и избягване на справедливостта – защо обаче би трябвало да върша това, след като за мен тази тема е отблъскваща? Вие също бихте могли да вземете чук и, вървейки по улицата, да разбивате стъклата на автомобилите – не го правите обаче, макар да не е казано, че веднага ще ви заловят. Съществува вътрешна необходимост за стопиране на този вид възможности – не всичко, което можеш да направиш, се прави. Изобщо не мисля, че дори да няма Бог, то всичко е позволено. Не всичко е позволено, никога.

[…]

– А съгласен ли сте с твърдението на Хана Аренд[3] за баналността на злото?

– В него има много истина. Безнаказаното причиняване на зло сигурно е приятно за доста хора. Четох за някакъв немски военен отряд, който бил изпратен в малко градче, за да разстрелят събраните там евреи. Със сълзи на очи командирът уверявал, че никой не е принуден да го прави, но се намерили такива, които пожелали. Сетне всички свикнали с екзекуциите и се оплаквали единствено от това, че оръжието се нагрява и че се хабят твърде много муниции. Проблемът бил решен след преминаване към техниката за по-масово унищожение.

Не съм в състояние да подмина равнодушно подобни документи, които по свой ужасяващ начин са завладяващи. Хюго Щанхаус описва в спомените си как в края на войната наблюдавал влаковете, с които карали към Освиенцим четиристотин хиляди унгарски евреи, докато преминавали през малкото населено място, където се укривал той. Липсва какъвто и да било коментар – което ми се струва много основателно.

 

– Все така се въртим около въпроса „unde malum”…

– Сред хората, причиняващи зло, има навярно две основни категории: едните го вършат, защото им е приятно, и с удоволствие се възползват от случая, на вторите може и да не е, но се подчиняват. Ако властите нареждат разстрели и убийства, те, макар и не особено охотно, може и да дръпнат спусъка. По време на окупацията забелязах, че хора, за които не съм очаквал, се държаха прекрасно и благородно, затова пък други, ужким достойни хора, се оказваха негодници. Не бих посмял да твърдя, че истинската същност на човешката природа се разкрива в екстремни ситуации, че тогава се разголва укритата дълбоко в нас сърцевина на характера – нещата не са толкова примитивно прости, въпреки че в такива случаи навярно се проявяват някакви предразположения.

На въпроса unde malum, откъде идва злото, аз имам чисто натуралистичен, със социологичен примес отговор: когато е налице позволение да се причинява зло, някои хора се примиряват с това с лекота, други – не толкова охотно и малък брой са готови да пожертват дори собствения си живот, за да спасят чуждия.

 

– Противоречивият експеримент на Милграм разкри ролята на авторитета: участниците в експеримента, обикновени хора, са били готови да използват спрямо други хора електрически шок единствено защото така им е било наредено, макар да са знаели каква опасност за жертвата носи това действие.

– Същото разкри и онази изложба за престъпленията на Вермахта, около която в Германия се вдигна толкова много шум. Действително, впоследствие беше разкрито, че на някои снимки палачите не са немски войници, а литвийски шаулиси или естонски есесовци, и се чуха гласове, че изложбата показва неистини, но аз не съм съгласен. Там може да е имало грешки, но несъществени. Отговорът на въпроса, който младите поколения германци задават на родителите, или по-скоро вече на дядовците си: „Как сте могли да вършите такива неща?“ – е изключително труден. Когато се прави нещо под влияние на всеобщата обществена вълна и с позволението на най-висшата власт, нещата изглеждат съвсем другояче, отколкото тогава, когато някой някого убива скришом и тихомълком.

Ще се върна пак към наклонностите, които също не са без значение. Имаше една авторка на психологически криминални романи, Патриша Хайсмит, чиито герои бяха все маниаци. Тя и аз участвахме в литературен конкурс, чиято тема беше един червено-син матрак. При мен матракът се превърна в разпознавателен знак в една витрина, по който героят на разказа разбира, че се намира в условията на кибернетична, виртуална визия – нямаше никакъв труп. А тя написа как две момчета спорят кой ще успее да влезе в хотела, ще позвъни в случайна стая и ще смаже главата на този, който отвори – толкова умело, че да не се изцапа с мозъка му. В литературен план беше добре, за мен обаче беше отблъскващо. С ръце и крака бих се противил – не искам! Това съвсем не означава, че съм толкова почтен човек, просто не обичам сцените с насилие и изтезания.

Същевременно ми се струва, че злото никога не се проявява без примес на повечко или по-малко глупост. […]

Превод от полски: Лина Василева

„Свят на ръба. Със Станислав Лем разговаря Томаш Фиалковски“, изд. „Колибри“, 2021. Книгата излиза с подкрепата на Полския институт.

[1] Измет, сган. – Б. р.

[2] Луи-Фердинан Селин (1894-1961) – френски писател, известен със своя новаторски стил и жаргонен език. – Б. пр.

[3] Хана Аренд (1906-1975) оказва сериозно влияние върху съвременната философия с книгата си „Тоталитаризмът“, в която разкрива механизмите на действие на тоталитарната власт, поставяйки под общ знаменател нацизма и комунизма и определяйки недвусмислено тоталитаризма като „зло“. – Б. пр.

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img