Иван Шишиев за фотоалбума си „Литературна София“: „Запаметявам града такъв, какъвто е в момента, за да остане“

Популярни статии

бр. 35/2021

Фотография: Иван Шишиев

Как ти дойде идеята за този албум? Имаше вече определен набор от снимки, които можеха да се обединят под надслова „Литературна София“ и след това с проекта в главата си направи още, или първо дойде идеята и чак после направи и снимките?
Определено идеята. Разбира се, имах някои снимки отпреди това, но те бяха повече градски фотографии на хора, които четат, някои книжарници и зимни кадри. Имах и идеи, като бюрата на известните ни писатели. Тя лично ми стои в листа за реализация отпреди 2-3 години. И честно казано, се вля перфектно между кориците на книгата.
Издателство „Кръг“ направи всичко възможно тази идея да бъде облечена перфектно в красиво издание. Наталия Чайкина е уникален дизайнер за фотографиите ми. А Златина Димитрова се справи с нелеката задача да съкрати текстовете, за да имат подходящ вид.

Забелязва се, че в подбора ти отсъстват монументални кадри на известните софийски места и сгради, свързвани с литературата и словото въобще. Някъде прочетох, че си искал не да снимаш Народна библиотека, а направо да влезеш в нея и да я заснемеш отвътре, отблизо. Опит да избегнеш клишето ли е това?
Напълно и тотално бягство. Всеки знае как изглежда Народната библиотека отвън. Нарочно пропуснах да снимам някои по-важни библиотеки външно. Целта на „Литературна София“ е да покаже тайната есенция на тези места. Какво има зад външната обвивка на най-голямата библиотека в България е много по-интересно, отколкото поредния кадър на сградата.

В албума има много ценни находки: от една страна, кадри, които човек би могъл да види и сам, но вероятно не би забелязал без твоята снимка. Има и фотографии на ценни издания, които не е толкова лесно да бъдат видени. Разкажи повече за това как се добра до „Рибния буквар“ например. Трудно ли беше?
Първо: благодаря на Националната библиотека за огромното доверие, което ми дариха. Без това позволение едва ли щях да видя най-ценните книги на България. Оставиха ме да работя върху книги като Добрейшовото евангелие, История славянобългарска, „Видрица“ и много други национални богатства. Това си бе сбъдната мечта, не само като фотограф, но и като запален читател и богослов.

Фотография: Иван Шишиев

Албумът ти съдържа над 100 фотографии, обединяващи литературата и града. Изненада ли те нещо, докато правеше снимките и подготвяше изданието за печат? Откри ли нещо ново за себе си?
В процеса на работа изникнаха изключителни истории. Някои, като историята за портрета на Стилиян Чилингиров, не успяха да влязат в крайния вариант на книгата. Тя е следната: През есента на 1900 г. в редакцията на сп. „Звездица“, където живее по неволя 19-годишният Стилиян Чилингиров, влиза художникът Петър Морозов, донесъл току-що направени от него ребуси за деца. Чилингиров споделя, че очаквал Морозов да бъде старец, тъй като по това време само възрастни се занимават с изготвянето на ребуси. Оказва се, че са почти на една и съща възраст. Морозов е роден през
1880 г. в Русе и по това време учи в първия випуск на Държавното рисувателно училище (НХА) под ръководството на професорите Иван Мърквичка и Ярослав Вешин. Между двамата се установява приятелство. Чилингиров харесва Морозов заради свободата на нрава му и решението да се препитава само от това, което нарисува. Още от първите им срещи русенецът иска да направи портрет на младия писател. След години увещания той най-накрая се съгласява и отива да позира на Морозов в апартамента му на ул. „Цар Шишман“. Сложили статива и две кутии с цигари. Чилингиров пали една цигара, а художникът започва да рисува. Когато портретът е готов, Петър му го подарява. „Сега – пише писателят в спомените си – тоз портрет е у дома и представлява една от най-впечатляващите украси в дома ми“.
Днес портретът на Стилиян Чилингиров от Петър Морозов се намира в литературния му кабинет на бул. „Дондуков“ № 95Б, с вечно запалена цигара в ръка.
Други, каквито са орехът на Елин Пелин в Байлово, потайностите на Университетска библиотека и историята на пл. „Славейков“ ми показаха, че София има още какво да предложи и далеч не е изчерпана от своето очарование. Просто трябва да се погледне от друг ъгъл. Още по-красиво е, че този ъгъл е ръб на книга.

Създаването на подобен албум неминуемо увековечава образа на града за бъдещите поколения. Нещо като моментен портрет на София, с нейните актуални и исторически гледки, хора, артефакти. Имаш ли усещането, че си част от опазването на паметта на столицата?
Силно се надявам да е така. Все си мисля, че след 30-40 години София ще е променена още повече. Ще се появяват други лица, сгради, читални и библиотеки.
Един приятел наскоро ме запита дали мисля, че книжарниците, които снимам, ще съществуват след 5-10 години. Истината е, че повечето от тях най-вероятно ще изчезнат. Силно се надявам да не съм прав, но ако погледнем кадри от 30-те, 70-те или дори 90-те, ще открием колко много в действителност са изчезнали, а и колко други са се появили, разбира се. Но май това е целта на книжарниците – да проблясват като искри, да ни дават знания и приключения и да изчезват.
И това е целта на подобен албум. Да запамети града такъв, какъвто е в момента, за да остане.

Остана ли нещо, което си искал да заснемеш, а не си успял?
Не мисля. Само такива, които не успяха да влязат в книгата. Може би най-големият ми пропуск е свързан с невъзможността поради несъществуване. Искаше ми са да заснема къща или музей на някоя от нашите велики жени-писатели. За съжаление, такива не съществуват. Можем да видим къщите на Вазов, Славейкови и Елин Пелин, но няма как на Белчева, Габе или Мутафчиева.
Странно е. Една Свобода Бъчварова е в пъти по-добра от почти всички български писатели. Това, разбира се, е лично мнение на читател. Може би някой някъде е определил, че жените-писатели не заслужават един музей в София. И все пак не мога да се съглася с такова несъществуване.

Накрая няма как да не попитам литературен човек като теб – какво прочете през наближаващата към своя край 2021 година и какво ти хареса най-много?
Лично голямо откритие за тази година е Евгений Водолазкин. „Авиатор“ и „Лавър“ са чудно красиви истории. „Клара и слънцето“ на Ишигуро ме удиви, но ми хареса и с друго. Книгата излезе в същия ден, когато и в англоезичния свят. За пръв път имах възможността да бъда наравно с целия книжен свят. Благодаря на изд. „Лабиринт“ за това. И още: Бърдаров, Господинов, Карастоянов, Шпатов, Оруел, Азимов, Гьоте, Мопасан. Завърнах се в лоното на Алигиери за 700 години от смъртта му с „Нов живот“ и „Божествена комедия“, която чета за пореден път. Тази година определено бе богата на книжни преживявания.

Разговора води ЕМАНУИЛ А. ВИДИНСКИ

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img