Помиряване с времето

Популярни статии

Мария Василева

бр. 39/2021

Кристо. Триумфалната арка, опакована (проект за Париж), 2020, рисунка в две части, молив, креда, пастел, восъчен молив, емайлова боя, архитектурна рисунка, карта и мостра от плат, 38 x 244 см и 106,6 x 244 см. Собственост на наследниците на Кристо В. Явашев. Снимка: Андре Гросман © 2020 Фондация „Кристо и Жан-Клод“

Тази статия е посветена на две събития, които на пръв поглед нямат нищо общо освен българската следа – опаковането на Триумфалната арка и откриването на музея Hôtel de la Marine в Париж. Колкото и да е несъизмеримо, родното присъствие е налице. От една страна, е титанът Кристо, който заедно с Жан-Клод преди 60 години започва да мечтае да създаде свое произведение, като използва за основа един от най-знаковите паметници на Франция. От друга е участието на Борис Делчев и българския му екип в реставрирането на престижния дворец на площад „Конкорд“.

Триумфалната арка на звездата – както е официалното й наименование, е изграждана в продължение на 30 години до откриването й през 1836 г. Тя е поръчана от император Наполеон и почита тези, които са воювали и загинали за Франция по време на Френската революция и Наполеоновите войни. Имената на френските победи и генерали са изписани по повърхността й. Под нея се намира Гробът на незнайния войн – място за официални държавни церемонии. Днес съществуването й е спорно и дебатът за арката като олицетворение на империалистическото минало на Франция е налице. Кристо и Жан-Клод обаче винаги са избягвали политически коментари и никога не са позволявали на който и да е от проектите им да се приписва друга мисия извън тази на удоволствието от красивото и възхищението от безмерната свобода. Всеизвестно е твърдението, че правят всичко това просто защото искат да го направят. Така че да търсим символика в опаковането на монумента, подходяща за настроенията на днешния ден, едва ли е уместно. Всъщност именно това прави работите им извънвременни и вечно актуални – защото не позволяват да бъдат употребени за битките на деня. Най-точна беше художничката Бистра Льошевалие, която спокойно и категорично определи проекта като скулптура. И да, това е една огромна, красива, доминираща, тотална, блестяща, въздействаща и трептяща скулптура с необикновени размери, поставена в центъра на знаково парижко кръстовище.

Кристо и Жан-Клод. Триумфалната арка, опакована, Париж, 1961-2021, Париж 2021. Снимка: Волфганг Волц © 2021 Фондация „Кристо и Жан-Клод“

Никакви снимки не могат да определят въздействието й. Самата арка не е нещо, което дори забелязваме в ежедневието. Тя е там непоклатимо и с присъствието й сме свикнали по неизбежност. Стотиците дребни релефи разкъсват целостта на формата и я раздробяват, добавят множество разкази и затова изглежда не толкова голяма. Когато всичко това остава под диплите на тежкия сребрист плат, пред нас се извисява исполин, някакъв архитектурно-скулптурен Гъливер, който подчинява всичко наоколо с мащаба и безусловната си красота. Няма природно състояние или час на денонощието, през които „арката на Кристо“ да не изглежда вълнуващо. Дали слънчеви отблясъци раздвижват повърхността й или драматични облачни небеса й служат за фон – всичко е в нейна услуга. Ефектът е винаги позитивно хипнотизиращ и тълпите от хора са привлечени именно от него.

Сградата, известна като Hôtel de la Marine, е построена от крал Луи XV през 1757 г. и известно време съхранява неговата колекция от мебели, след това в продължение на 226 години е седалище на Министерството на военноморските сили на Франция. През 2017 г. започва работа по превръщането й в музей, който да утвърди за пореден път световния блясък на френската традиция и култура, както и на неразривно свързаните с нея постижения в области като мода, аксесоари, мебелировка, тъкани, порцелан, огледала и други. Най-новият държавен френски музей е открит официално на 12 юни 2021 г. от президента Еманюел Макрон.

Сградата има и по-тъмна страна. Тя олицетворява властта на Френската империя и военната история на страната. От нея започва и Френската революция, когато през 1789 г. революционерите нахлуват и взимат оръжието от оръжейната зала. Мястото носи името си от времето, когато военноморските сили се нанасят в нея. Неслучайно днес една зала е отделена за интерактивна инсталация, през която могат да се проследят всички завоевателни походи на империята. Наред с реставраторските, консерваторските и възстановителните работи новият музей разполага с най-модерната техника, като свръхтехнологични слушалки и движещи се екрани прекарват посетителя през епохите и натрупаните истории.

Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн. Hôtel de la Marine, Париж, 2021

Над 60 френски творчески колектива работят по възстановяването на двореца. Борис Делчев и неговата фирма „Вре-Фо Дизайн“ са единственото чуждестранно изключение. Те пресъздават 12 модела тапети от края на ХVIII век по оригинали, съхранявани в Лувъра, като спазват техники, максимално доближаващи се до тези от епохата. Също така реставрират и адаптират запазени ръчно рисувани китайски тапети. Част от тях бяха показани в изложбата „Двойникът на оригинала“ в галерия „Структура“.

Ако трябва да търсим нещо повече отвъд националната гордост, то е в интересното съвпадение как два доста спорни от днешна гледна точка монумента се преосмислят и в известен смисъл помиряват с времето през съвременното изкуство и приеманата от всички институция на музея. Зрелите политици отдавна са разбрали, че дори и най-мрачните аспекти на историята просветляват и се приемат по-леко, когато се обърне внимание на художествената им страна или са повод за нови артистични намеси. Така дворецът на площад „Конкорд“ днес се рекламира главно чрез художествените му достойнства, а Триумфалната арка за дълго време ще бъде свързвана с творбата на Кристо. Това отдавна го е проумяла дори и католическата църква, която често сътрудничи с известни художници и приема съвременни проекти под покривите на катедралите. В този контекст много старата идея за превръщането на Паметника на съветската армия в София в Музей на съвременното изкуство изглежда съвсем смислена. За съжаление, този паметник още не се е превърнал в памет, а продължава да служи за политически инструмент, което отнема възможността както за неговото по-спокойно интегриране в днешния ден, така и за свързани с него легални акции на съвременното изкуство

При примерите, които разглеждаме, въобще не става дума за подчинена роля на изкуството. Ползите са и за двете страни и вървят по посока на преосмисляне на историята и приемането й такава, каквато е била. Другото означава унищожение и заличаване – популярна напоследък предимно в САЩ практика, която под натиска на различни движения събаря паметници и изтрива исторически стенописи и мозайки. Избирам подхода на французите и на Макрон, който използва откриването на арката, за да напомни вандалщините на жълтите жилетки и щетите, които нанесоха по монумента през 2018 г. „Една луда мечта се реализира“ – каза още френският президент. Добре е да позволим на такива „лудости“ да подчинят всекидневните битки и да ни дадат друга перспектива към историята и света. Само една зряла нация може да гледа своята история „очи в очи“ и колко жалко е, че новата вълна на т.нар. „прогресисти“ всъщност представлява връщане към инфантилизма. На този геополитически фон нашето общество все още търси отчаяно своя път на съзряване.

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img