48. софийски международен панаир на книгата – акценти и събития

Популярни статии

Теодора Тотева

бр. 44/2021

На щанда на изд. „Точица“

Нетърпението да чакаш на опашка за автограф  и вълнението да разгърнеш нова книга – тази година се завърна в НДК. В рамките на шест дни (от 7 до 12 декември) се проведе най-големият книжен форум у нас – Софийският международен панаир на книгата. Събитието зададе много въпроси – променил ли се е светът на литературата по време на криза, а вкусът на читателя? Кои са най-търсените заглавия и къде са акцентите в програмата?

Важни са няколко точки, които да се отбележат в тазгодишния форум. На пръв поглед  панаирът се проведе в по-малък мащаб – 800 квадратни метра приютиха 80 издателства. Въпреки това остава притегателно място за четящи и пишещи. Обратно на предположенията, имаше постоянна динамика и поток от хора. Различни възрастови групи търсиха  различни по жанр книги (от фентъзи романи до дебюти с поезия, през… езотерика… наука и история). Вкусът на читателя не се е променил по време на пандемията. Единствено начинът, по който избира книги е различен –  по задълбочено и предварително набелязано заглавие.

Писателят Петър Денчев и Красимир Лозанов от изд. „Жанет 45“

През 2020 г. фестивалът бе отменен заради епидемичната обстановка в страната, за сметка на това сега е наситен с богата културна програма – над 40 събития в рамките на шест дни. Първото от които беше среща с писателката Теодора Димова. Освен с нея почитателите на българската литературата се срещнаха с Алек Попов, Георги Господинов, Ирена Иванова,  Елена Алексиева, Добромир Банев, Петър Чухов, Мария Касимова-Моасе, Йордан Ефтимов, Захари Карабашлиев… Това са само част от имената, заложени в програмата. Наблягам на тези срещи, защото много от посетителите споделиха, че са дошли специално за  да поговорят на живо с българските автори. Важен акцент бяха имено тези разговори на живо, които очевидно липсват на читателите.

Не беше подмината и темата с пандемията и екзистенциалните промени, които тя предизвика. Разликата с предишни издания е, че сега виртуалното пространство се изпълни със сериозно международно участие. Акцент в програмата бяха две мащабни онлайн събития, посветени на тенденциите в съвременната литература и книгоиздаване у нас. Изцяло онлайн се проведоха  – IX софийски международен литературен фестивал и IV софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Мотото на фестивала за деца и младежи беше „Отвъд буквите“.  Организаторите от АБК за първи път срещнаха децата със световни автори като полската писателка Юстина Беднарек, писателя-пътешественик Хавиер Качо, гръцкия писател Макис Цитас, италианския автор Даниеле Аристарко. Въпреки липсата на жив контакт, деца и възрастни от цялата страна имаха възможност да се включат в събитията директно от  домовете си, сподели Цвета Брестничка, директор на фестивала. А творческият процес и неговите тайни бяха разкрити на децата от Петя Александрова, Петя Кокудева, Мария Донева, Христина Петрова.

Деметра Дулева с новата си книга на щанда на изд. „Хермес“

Друг акцент постави тазгодишното издание на деветия Софийски литературен фестивал. Той премина под мотото „Думата имат думите“. В него се  чуха актуални писателски гласове от Европа. По-скоро думата имаха дамите. На фестивала се усети значително женско присъствие. Специални гости бяха  Дубравка Угрешич, която говори за темите, засегнати в есетата ѝ „Епохата на кожата“, изд. „Колибри“ (превод  Жела Георгиева) и романа „Щефица Цвек в челюстите на живота“, изд. „Колибри“  (превод Русанка Ляпова). Една от големите поетеси в румънската литература на XX в. Ана Бландиана представи най-новата си издадена книга на български език – „Имитация на кошмар“ (превод Румяна Станчева), изд. „Панорама“. Друго световно име в поезията Фиона Сампсън,  автор на 29 книги със стихове, публицистика и критика, носител на редица престижни награди, представи „Колсхил“, изд. „Смол-стейшън-прес“ (превод на Цветанка Еленкова).  Всяка от срещите имаше свой специален модератор. Въпросите, които авторите и водещите поставиха на преден план бяха свързани с отстояване на изконните европейски ценности, с това как да се справим с кризите като явление и процес в литературата и в самите нас. Фестивалът проследи тенденциите, които доминират в литературата на континента и  рефлексиите им върху света от вчера, днес и утре. Разказите им вплетоха важни теми от настоящето.

Сред интересните имена, познати с една книга на български, бяха Ноеми Киш, Клаудиу Флориан, Кристина Гавран и Гаска Шиян.

Тази година по време на  Софийския международен панаир на книгата и събитията около него на преден план се утвърди идеята, че именно литературата е връзката, която подпомага диалога, разбирането, изговарянето на различията. Създава остров от съмишленици, остров за среща с писатели, издатели, читатели, преводачи, илюстратори. Престижният книжен форум се е утвърдил като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, превърнало се в традиция за хората, които обичат книгите и срещите с тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img