Позиция

Популярни статии

Българският ПЕН Център, който е част от Световната ПЕН организация и представлява сериозни личности от българската литература, осъжда остро военната агресия на президента Владимир Путин срещу Украйна – една суверенна държава в цивилизована Европа. За последните дни ние сме свидетели на начало на регионална война между съседни народи, при това с общи исторически, езикови и културни корени. Този военен конфликт твърде бързо може да се превърне в европейска и дори – в световна война. Очевидно уроците от Втората световна война са забравени.

Ние, поетите, есеистите, новелистите и преводачите от Българския ПЕН Център, заявяваме открито подкрепата си за народа на Украйна. Тук ще загинат невинни хора, а при разрастването на конфликта ще загинат не само сражаващите се, но и майките, и децата на войниците от двете страни. Веригата на войната ще повлече със себе си десетки държави и ще унищожи постиженията на народите, изградени в Европа с толкова усилия през последните 77 години.

Ние се възхищаваме от руската култура, от класиците Толстой, Достоевски, Чехов, Гогол, Тургенев, от великите композитори Чайковски и Рахманинов, от стотици светли руски творци. В тяхно име и в името на човечеството, в името на украинския и руския народи, в името на бъдещето на нашите деца нека военните действия в Украйна бъдат прекратени!

Българският ПЕН Център е за мирно разрешаване на конфликтите, против политическия инженеринг с военни средства в която и да е страна на света, защото често това се оказва с неизмерима цена за отделната личност и не носи резултатите, които отговарят на общия хуманен идеал.

Нека запазим живота в нашия общ дом – планетата Земя! Никакви стратегически интереси или мегаломански идеи не могат да бъдат по-важни от живота.“

София, 25.02.2022 г.

ЗДРАВКА ЕВТИМОВА, председател на Българския ПЕН Център

Декларацията е подписана от членовете на Българския ПЕН Център:
Алек Попов
Амелия Личева
Анжела Димчева
Атанас Капралов
Ахмет Емин Атасой
Бойко Ламбовски
Василка Петрова-Хаджипаnа
Весислава Савова
Георги Господинов
Георги Константинов
Деян Енев
Елисавета Шаnкарева
Иван Христов
Керана Ангелова
Кирил Кадийски
Кирил Топалов
Кристин Димитрова
Лъчезар Лозанов
Людмил Димитров
Магдалена Костова-Панайотова
Митко Новков
Милена Фучеджиева
Огнян Стамболиев
Патриция Николова
Петър Чухов
Румен Шомов
Светла Георгиева
Силвия Чолева
Хайри Хамдан
Христо Добротинов

 

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img