Забранени думи

Популярни статии

Пламен Дойнов

бр. 8/2022

Снимка Andrew Harnik

Докато гледаме вцепенени чудовищната гледка – как агресията на Русия срещу Украйна постепенно превръща пред очите на света Третия Рим в нов Трети райх – почти не обръщаме внимание, че едно от първите неща, които прави всяка завоевателна война, е да въведе цензура.

Замразяват едни думи, за да нажежат други. Медийният регулатор Роскомнадзор спусна нареждане „текущата операция на руската армия“ да не се нарича „война“. Указанието се оказа толкова влиятелно, че дори българският министър на войната не посмя да нарече руската инвазия с това име – вероятно по висши политически съображения.

Думите не спят. Скоро подмяната може да обхване още назовавания:

Вместо износ на диктатураустановяване на демокрация; вм. путинизацияденацификация; вм. УкрайнаКиевска Рус, а като съвременен синоним – Украинска народна република; вм. чеченски бандичеченски отряди за освобождение; вм. смъртно наказаниеобщественополезна евтаназия и т.н.

Но да оставим тази работа на професионалните цензори и да попитаме: Докато думите променят значенията си, какво правят българските интелектуалци? Някои вече протестираха: Българският ПЕН Център, отделни гласове… Но толкова други хора на словото чуват ли се? Мълчат или просто не говорят – от свое име? Или чакат следващи общи декларации и открити писма, за да се присъединят? Или да не се присъединят? Или да замъглят изговореното в очакване на новия речник?

Страхуваме ли се? Да не би отново да пристигне Трети украински фронт откъм североизток? Или да спрат да ни канят на литературни фестивали в Подмосковието или на базата в Камчия? Или ще секнат помощите от фондове за братско междукултурно сътрудничество? Да не би да блокират преводите ни на руски език? Страх за живота си ли изпитваме или страх от пропуснати ползи? Или просто толкова обичаме Русия, че не виждаме как авторитарният режим в нея се превръща в тоталитарен по най-ефикасния начин – чрез нахлуване в друга държава?

Да започнем оттук: Инвазията на Русия в Украйна е война – агресивна и завоевателна. Нищо друго. И точните български думи за нея чакат своите автори.

Подобни статии

3 КОМЕНТАРИ

  1. Браво, професоре!
    Достойна позиция на честен човек и интелектуалец.
    Никой и с нищо не може да оправдае тази гадна война. Най-малко пък псевдоисторикът от КГБ Путин.
    И ако всички нормални хора се опълчат на този ненормалник, който заплашва да унищожи и човечеството с ядрения бутон, може пък да се получи.

  2. А пък успоредицата Трети Рим – Трети райх си е направо за книга като на Желю Желев.

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img