За споровете „кой колко души е убил? “

Популярни статии

Пламен Дойнов

бр. 15/2022

Година и половина преди България да я сполети Девети септември заедно с нахлуването на съветската армия от североизток, един от най-меродавните ни критици Йордан Бадев негодува че във военно време „няма нищо по-подло и по-пакостно от недомлъвките, усукванията, от лукавата двойственост, и нищо по-достойно, по-наложително и по-плодоносно от ясната обществена позиция“. Смущава го, че мнозинството от българските писатели остават в тази зона на усукването и на лукавата двойственост. Бадев предпочита яснотата във военното време. Затова не е изненада, че скоро след Девети двама души с револвери го отвеждат с джип от овчакупелската му вила в неизвестна посока. Повече никой не го вижда. В крайна сметка замазването побеждава яснотата.

Днес войната на Путинова Русия срещу Украйна създава сходна ситуация. Усукването, замазването, приплъзването в оценките и аргументацията по въпроса за руската агресия; престорената игра на липсата на „достатъчно информация“ за фронтовата реалност; детайлното взиране кой, как и къде е атакувал, убивал и снимал; колебанията върху люлеещата се позиция нито-нито – всичко това затлачва българския разговор за завоевателния характер на инвазията в Украйна. Защото войната се води там – на украинска земя, а не в Подмосковието.

Затова е абсурдно да спорим например кой извърши геноцида в Буча. Хвърчат парчета от конспиративни фрази, текат отприщени кадри – спорове до безкрай кой колко невинни души е убил.

Излишно надговаряне. Въпросите са други.

Кой направи възможно условието за геноцида в Буча? Кой създаде предпоставката Мариупол да бъде изравнен със земята? Кой предпостави мародерствата в украинските домове?

Отговорът е един: целият ужас се случва, защото Путиновата армия нахлу в независима Украйна. Това е първата и основна причина. Защото „специалната военна операция“ взриви света. Всичко произтича от това фундаментално негативно събитие, генерирано от Кремъл. Едва след това идват геноцидът, изличаванията на градове и хора, убийствата на невинни, мародердствата и пр. Войната на Путин се храни с тях.

Има и още по-ясни въпроси, придружени от ясни отговори.

Какво правят руските войници в Украйна? Стрелят, бомбардират и убиват. Някои може да казват, че „денацифицират“, други – че „путинизират“, но по същество – те стрелят и убиват, при това на чужда, на украинска земя. Кой ги изпрати? Путин. Защо са там? За да завладеят колкото е възможно по-голяма територия, за да може после Кремъл да диктува условията на мира.

Всичко започва от тези въпроси и отговори. После идват зверствата. Но какво друго да дойде, когато се е разразила война? Войната е зверство, което предизвиква нови и нови зверства. Защо? Защото е започната от звяр.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img