Росен Карамфилов: „Никой не трябва да стреля по никого“

Популярни статии

бр. 23/2022

Фотография: Антон Хариев

Владислав Христов: Преди векове Марк Аврелий написва „Към себе си“, сега ти написваш „Към нея“, условно погледнато – може ли да има „Към нея“, ако преди това не си минал през „Към себе си“?

Росен Карамфилов: Първо задължително минаваш през себе си. През всички огледала във всички свои стаи. Интересното в „Към нея“ е, че е написана и от мъжката, и от женската гледна точка, без втората да звучи изкуствено. Част от моите фенове ме питаха дали Ана не ги е писала. Това означава, че сме свързани. И че поне веднъж в живота си не сбърках с избора на жена.

29 години – 29 парчета любов в книгата, какво научи за любовта през годините?

Любовта е велика. Любовта е опасна. Любовта е сянката на Бог. Любовта е, когато е красиво дори когато светът те отвращава. А светът ме отвращава не за друго, а защото опустя. Стана сбъркан. Такъв, какъвто е без любов, не бих го понесъл.

 Имал си много любов и си губил любов, как градиш своя имунитет, който ти помага да се справяш със загубите?

Не се справям. След като почина баща ми, умря страхът ми от други загуби. Оттам насетне – насъщното превръщам в свой живот, а изгубеното – в творчество. Наскоро написах песен за групата ми “Erase The Poems”, по мотиви от известно мое стихотворение, посветено на отишла си от мен дама. Стана прекрасна песен. Ефирна и тежка. Ще я чуете наесен.

 Писането чрез сърцето често е унищожително дори физически за автора, как преодоляваш последиците, коя е твоята „противоотрова“?

Музиката. Правенето и слушането ѝ. Природата. Книгите на писателите, които ме изграждат. Умението да се изключвам. Да изчезвам когато си поискам и да се появявам пак. Да съм адекватен дори когато реалността не е.

 Много писатели все още смятат любовта за твърде сантиментално и изтъркано от употреба човешко чувство, какво би им казал?

Не бих говорил с тях. Камо ли да им кажа нещо. Да се оправят.

 Преди години когато започна да пишеш поезия, малцина повярваха в таланта ти, сега вече имаш много почитатели – твоят начин да отсяваш житото от плявата?

С много работа. С много четене. С много писане. С много изхвърляне на боклука. С много самокритичност. Харесам ли нещо свое – това ме плаши. Опитвам се да възпитавам у хората, на които съм редактор, характера на истинския писател. Тъпо е да си вярваш, а да не можеш нищо. Постигни нещо голямо и тогава си повярвай. Но не до безумие. Точно толкова колкото ти е нужно, за да успяваш всеки път да се надскачаш. Да се изненадаш.

 След „Колене“ събра ли сили за нов роман?

Тъй като съм фанатик на тази тема и съм убеден, че не бива да се говори предварително за тия неща, за да не се убие енергията им, ще кажа само: да.

 През последните две години усилено рисуваш, по-труден ли е пътят ти като художник, отколкото като писател?

Аз не съм художник. Аз съм свободен дух с четка в ръка. Има разлика. Художникът носи със себе си знанието как се рисува. За щастие или за беда, нямам това знание, но пък това прави картините ми свободни. Колкото по-трудно – толкова по-добре. Напоследък експериментирам с всякакви формати и материали. Любимо ми е да правя полиптихи – метър на метър, съставени от четири платна 50х50 см, да речем.

 Как се предпазваш от неизбежната реакция на хората да те сравняват с баща ти? Какво от духа на Кольо К. присъства в твоите картини?

Нека сравняват, макар че е глупаво. Не можеш да сравниш един гений със сина му, който изобщо не знае какво прави, а просто чувства. Истината е, че имам духовна свързаност с татко, която няма как да обясня. Достатъчен е фактът, че не съм сам в рисуването. Заедно сме чрез енергията. И е съвсем нормално рисунъкът ми да напомня с нещо на него. Та неговото творчество е формирало цялостната ми представа за естетика! От – до. Ще ми се усещането за вяра от неговите картини да присъства и в моите. Дано да е така.

 Лесно ли се разделяш с картините си? Има ли картина, с която не би се разделил?

С моите – да. Те са за хората. С тези на баща ми, Кольо Карамфилов, е по-трудно. Затова и негова живопис не продавам. Има и мои картини, които са ме докоснали и тяхното място е на стената вкъщи.

 Писане, рисуване, музика, може ли изобщо да има степенуване в сърцето ти?

И трите. До края и отвъд него.

 След пандемията ни връхлетя война, какви грехове все още изкупва човечеството? Има ли шанс да обърнем посоката на реката, да дойдат по-добри времена?

Всичко е по план. Да бъде изличено човешкото. Да бъде изтрито божественото. Да се озлоби човечеството. Да властва разрухата. А всъщност е просто. Никой не трябва да стреля по никого. Тая кръвнина всички ще я плащаме. Колкото по-скоро си спомним, че добротата е необходима в сърцето на човека, толкова по-скоро ще се почувстваме щастливи. От това зависи дали ще спасим или не. Иначе ни очаква гибел. И то грозна. Простете, но трябва да тръгнем от песимистичната опция, за да се опомним. Поне малко. Що за ужас живеем? Свят без Бог. Мрак без мяра. Стига.

30.05.2022

 

Въпросите зададе ВЛАДИСЛАВ ХРИСТОВ

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img