Сърцето няма антоним

Популярни статии

Албена Тодорова

бр. 33/2022

Книжната есен тази година започва щедро – издателство „Точица“ и издателство за поезия „ДА“ представят „Галерията на сърцето“, събраните стихотворения на Марин Бодаков. Книгата включва всички публикувани стихосбирки, от „Девство“ (1994) до „Мечка страх“ (2018), както и непубликувани стихотворения от 2019-2021, придружени с ранни текстове от 1987-1989 година. Книгата завършва с великолепния послеслов на Надежда Радулова „Но красотата се разраства“, цитат от стихотворението „Галерията на сърцето“ от стихосбирката „Обявяване на провала“. Послесловът на Радулова е съвършен шперц за текстовете на Марин Бодаков и ако човек се чуди откъде да подхване да чете книгата, ако върху тежестта в скута се наслагва почти неусетната лекота на първите издания на „Ангел в зоопарка“ или „Бисквити“, може да отгърне на послеслова или на авторовия речник, стихотворение наравно с другите в книгата.
Какво се случва, когато се съберат всички (знайни) стихотворения на един автор между две корици, с всичките им гласове и градове, с всички пети, ръце и гърбове, с цялата смърт и цялата любов, и всички имена? Някой ще рече – паметник. Друг ще рече – лабиринт. Трети – лествица. И ако четем само текстовете и забравим за миг ръката, която ги е писала и за която говорим и мълчим, ония, които бяха прегръщани от тая ръка и комуто тя махаше, когато се разминавахме на Попа или пред „Коста“ (задача невъзможна и неизпълнима, затова два пъти по-важна), ако четем само текстовете, пред погледа на сърцето бавно, със скоростта на лодка, чиято лодкарка гребе и пее, изникват ония, които населяват „Галерията“. Ето ги – тук са различните аспекти на телесното и отношения с тялото, тук е смъртта, по-позната дори от съседите, тук са всички градски обитатели – възрастната двойка с ябълката, бащата на ангела с ушанката, чистите старци с любовта между слабите пръсти (посочи ми чии пръсти са силни). Тук е цялата вселена на това какво означава да бъдеш в това наше непонятно време син, приятел, баща, любим, мъж, творец, пътешественик, чужденец – не в големи думи и драматични жестове, а в каране на велосипед, в дояждане на коричката, във вървене след любимите. 
В тази галерия галерист е сърцето, което умее да се отваря, да преживява всичко, до което успее да се докосне или от което не устои да се опази, всяко смесено и чисто чувство, и да ни разкаже какво е да си побратимен с кипарис или как благодаря няма антоним. Да ни разкаже какво е да биеш насред света – не да се биеш с него. Няма антоним, Марине.

Марин Бодаков, „Галерията на сърцето. Събрани стихотворения“, Издателство за поезия „ДА“, издателство „Точица“, С., 2022.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img