„Невидимият живот на Ади Лару“ – да оставиш следа в свят, който не те помни

Популярни статии

бр. 42/2022

Анна-Мария Георгиева

В началото на 2021 г. една от книгите, за които се говореше с най-голямо очакване беше именно „Ади“ – както накратко всички започнаха да я наричат. Виктория Шуаб е автор на множество фентъзи книги, но „Невидимият живот на Ади Лару“ е първата, в която смесва реални исторически събития и магия.

Действието на книгата започва през далечната 1714 г. в малко селце в провинцията на Франция, където Ади, мечтател и артист, сключва сделка за живота и душата си с Люк – бог на мрака, по-древен от праха между звездите. Сделка, необходима ѝ, за да избяга от уреден брак и ограничен живот, който душата ѝ на мечтател не би могла да понесе. В желанието си да бъде свободна и да притежава живота си и правото си на любов, Ади губи близките си – никой от досегашния ѝ живот не я помни, родители и приятелите ѝ я забравят, а хората, с които се среща, я забравят в момента, в който отместят очи от нея. Това я лишава от правото да създава приятелства, да разчита на добротата на хората и дори от елементарното право да изкарва прехраната си. Единственият, в чието съзнание може да живее, е Люк – мракът, който ѝ е отнел всичко. След почти три века самотно съществуване Ади среща момче – Хенри, което я вижда, а освен това я и запомня.

Това, което следва, е история като уроборос, в която Ади се промъква през времето, отчаяно опитвайки се да окаже някакво влияние върху света и хората, които среща. Защото, макар да не може да остави следа или спомен след себе си, тя открива, че може да насажда идеи и да се грижи за тях, изпълвайки изкуството и музиката с ехото на своето присъствие. Нейният мрачен бог се появява от време на време, за да ѝ се подиграва и да я предизвиква, но нито едно от изпитанията, пред които я изправя, не е достатъчно, за да я накара да се предаде и да се откаже от  безсмъртния си живот, а заедно с него и от душата си. Всъщност именно тази нишка на историята е и различното и свежото в книгата – знанието, че идеите, които подаваш като маслинови клонки на хората, имат силата да просъществуват вместо теб, да оставят следа в историята, музиката, изкуството. Да бъдеш увековечен, без да бъдеш запомнен.

Книгата определено е романтична, въпреки че романтика не е основното в нея. Ади е преди всичко влюбена в живота, дори и да става дума за леко дисфункционална връзка. Стремежът ѝ да разкаже своята история и да остави следа е истинската ѝ любов, по-желана от всяко момче, момиче или дявол. Нейните бягства през времето са понякога грандиозни, а понякога тежки. Странният ѝ живот сам по себе си е романтичен, тъй като тя се вплита в човешката история и се изплъзва от нея, невидима, но винаги присъстваща.

Линията, която прави книгата наистина интересна, е връзката на Ади с изкуството. Шуаб по много умел начин отделя различните раздели на книгата – всеки започва с различно произведение на изкуството и описателен текст, който би го придружавал, ако произведението се продаваше на търг. Посочен е художникът, датата, а след това кратка история и в тази история виждаме влиянието на Ади. Нейните седем характерни лунички, кичур тъмна коса – единствените неща, останали отпечатани в съзнанието на някой художник. Прочетени едно след друго описанията на отделните произведения могат да бъдат третирани като самостоятелен разказ, показващ мимолетни отпечатъци в историята, оставени от един забравен безсмъртен. Заедно с това те създават усещане за неотложност, тъй като разбираме копнежа на Ади да бъде запомнена по такъв дълбок и всеобхватен начин.

За разлика от другите книги на Шуаб в „Невидимият живот на Ади Лару“ много по-силно се усеща влиянието на поезията, защото зад думите се крие определен ритъм и мелодия, които карат книгата да звучи почти като поезия. Отделните периоди от историята са описани в тон с хода, в който се е развивало обществото и историята – началото на книгата е бавно, но постепенно, със забързването на начина на живот, темпото на книгата също се покачва.

С живия си език и красиви думи Шуаб успява да увлече читателя и да изпълни главната цел на Ади – да остави следа у читателите, да направи така, че героинята, която никой не помни, да бъде запомнена.

 

Виктория Шуаб, „Невидимият живот на Ади Лару“, изд. „Емас“, С., 2021

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img