Препоръките на редакторите

Популярни статии

бр. 45/2022

Амелия Личева:

 

Жизел Сапиро, „Три статии“, прев. Тодорка Минева, Милена Попова, Весела Еленкова, УИ „Св. Кл. Охридски“, С., 2022, 90 с., 12 лв.

Книгата включва три статии, подбрани за първа среща на българската аудитория с една от най-влиятелните и задълбочени изследователки на литературата днес от самата нея. Сред темите засегнати в тях са някои от ключовите проблеми, по които от години работи Сапиро – социологията на литературата, глобализирането на текстовете, понятието „световна литература“, преводите и тяхната зависимост от позиционирането на „малките“ и „големите“ езици, влиянието на пазарите, както и нещо ново в търсенията ѝ – литературните фестивали и техният авторитет по отношение на транснационалното литературно поле. Между другото, Жизел Сапиро с огромно любопитство изслуша поредица от разговори на СМЛФ и сме в очакване софийският фестивал също да стане част от примерите ѝ.

 

Деймън Галгът, „Обещанието“, прев. от английски Калоян Игнатовски, изд. „Лабиринт“, С., 2022, 260 с., 18,90 лв.

Не е случаен фактът, че този роман носи през 2021 г. наградата „Букър“ на своя автор. Той е красив и въздействащ като стил, сериозен, но и смешен на места, с много литературни препратки към някои от големите модернисти като Вирджиния Улф и Уилям Фокнър, но и към знакови съвременни имена като Тони Морисън. И най-сетне, той е и роман с каузи, с ангажимент, в духа на голямата традиция на Кутси, опитващ се да обясни какво се случва със света и човешкото в него след преживените травми на противопоставянето, омразата, нетърпимостта към различния.

 

Сали Руни, „Красив свят, къде си ти“, прев. от английски Боряна Джанабетска, изд. „Еднорог“, С., 2022, 368 с., 21,90 лв.

„Нормални хора“ направи от Сали Руни икона за днешните младежи не само в Ирландия, но и по света. За щастие, българската аудитория също като че ли започва да открива писателката, още повече след едноименния сериал. Затова и третият ѝ роман „Красив свят, къде си ти”, който на английски излиза през 2021 и веднага се превръща в световен бестселър, се търси и в българските книжарници, като предвещава да бъде сред книгите, които допринасят за модата да се чете. А самият роман разказва не само за трудността да се обича и да се общува, но и за трудността да се живее етично и емпатично в съвременния свят с всички негови предизвикателства.

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img