„Светлопис“ – поетическа памет за поета Здравко Кисьов

Популярни статии

Представяне на книгата с избрани стихотворения на Здравко Кисьов „Светлопис“

 

На 26 септември 2023 г.
(вторник) от 18:30 ч. в Американския център на Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4), като част от поредицата „Поетическа памет” на библиотеката, ще бъде представена книгата с избрани стихотворения на Здравко Кисьов „Светлопис“.

За книгата ще говорят: Калин Донков, доц. д-р Иван Христов, Роман Кисьов (съставител на книгата) и издателят Мартин Христов (изд. „Ерго“).

Водещ Петър Чухов. С участието на музикантите Венцислав Василев (цигулка) и Радослав Николов (китара).

За книгата поетът Калин Донков казва:

„…В българската поезия Здравко Кисьов е от творците, чието присъствие след смъртта не утихва, а нараства. С годините поезията му не губи, а усилва своя звук. Дори за онези, които сме следили неговото богато творчество, сега то придобива особена тежест – вероятно защото го осъзнаваме в неговата цялост. Сборникът „Светлопис“ е сериозно, обхватно и безупречно съставено издание. Времето има нарастваща нужда от поезия с такава съвест и такава чувствителност….“

Според  доц. д-р Иван Христов, Институт за литература към БАН:

„…Това не е просто книга в памет на бащата от сина, това е книга в памет на поета от поета. Тя съдържа най-доброто от дългогодишното и богато поетично наследство на Здравко Кисьов. Като ни представя един многообразен и цялостен облик на поета Здравко Кисьов, съставителят Роман Кисьов ни прави свидетели на развитието на българската поезия от средата на ХХ до началото на ХХI век….“

 

Здравко Кисьов (1937–2015) е известен поет и преводач на поезия. Целият му живот е свързан с град Русе, където е работил като литературен редактор. Водеща фигура сред групата на „сърдитите млади поети“ в Русе от началото на 60-те години на ХХ век и автор на програмния текст към изданието „Поетическо вероизповедание“ на сърдитите поети (декември 1962 г.). Членувал е в Съюза на българските писатели (от 1970), основател и първият председател на Дружеството на писателите в Русе от неговото създаване през 1976 до 1991 г., един от основателите на Регионалния телевизионен център към БНТ в Русе, където е работил като отговорен редактор (1973 г.). От 1974 е членувал в Съюза на преводачите в България, а също така и в Съюза на българските журналисти, както и в Българския ПЕН център. Член на редакционния съвет на международното многоезично списание за Югоизточна европейска духовност и култура „Carmina Balcanica“, от неговото създаване в Румъния през 2008 г. до 2015 г. Автор е на двадесет (предимно поетически) книги и на повече от двадесет преводни (превеждал е главно поети от Полша и прибалтийските страни). Негови стихове са превеждани на 21 езика в света. Две негови книги (една поетическа и една пътеписна книга за Латвия) са преведени и публикувани в Рига, Латвия (1978 и 1980 г.), една поетическа книга в превод на полски излиза в Краков, Полша през 2007 г., а през пролетта на настоящата 2023 г. излиза обемна двуезична книга с избрани стихотворения (на български и украински) в Киев, Украйна.

Книги на Здравко Кисьов се намират в най-големите библиотеки на света, като например: Британската библиотека в Лондон, Конгресната библиотека във Вашингтон, университетските библиотеки в Оксфорд, Харвард и много други. Участвал е в редица международни литературни форуми. Удостояван е с високи български и чуждестранни отличия и награди, между които Орден „Кирил и Методий“ I степен, „Заслужил за полската култура“ на Министерството на културата на Полша, Кавалер на Ордена „Кръст на земята на Марияна“ на президента на Естония,  Международна литературна награда „Тудор Аргези“ – Румъния, почетен гражданин на Русе и др.

Организаторите

Източник: https://kulturni-novini.info/sections/4/news/37640-svetlopis-poeticheska-pamet-za-poeta-zdravko-kisyov

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img