Светлозар Игов

Популярни статии

бр. 33/2023

Светлозар Игов като Четворката на „Мисъл“. Изображението е публикувано в „Литературен вестник“, бр. 29/2015 със следното уточнение „Фотошарж. Колажът е дело на Стефан Галибов, използвани са кадри и на Зафер Галибов.“

На 28 септември ни напусна проф. д.ф.н. Светлозар Игов – един от големите литературни критици и историци на нашето време, приятел на „Литературен вестник“. Той беше не само изключителен учен и автор на десетки литературоведски монографии и изследвания, но и литературен артист, поет, романист, враг на бездарието и творческото малодушие.

В превод на Светлозар Игов четящите българи имаха възможност да се запознаят с едни от най-значимите писатели и поети от бивша Югославия през ХХ век – Иво Андрич, Йован Христич, Иво Чипико, Душан Матич, Миодраг Павлович и много други.

Неговите „История на българската литература“ и „Антология на българската поезия“ са изключително мащабни проекти, предлагащи цялостна картина на българската литература от възникването й през IX век до наши дни. Това са ненадминати опити да се създаде както периодизация, така и философия на българската литература. Но също така оказали се сред най-практичните пътеводители за няколко поколения български студенти през дебрите на филологическото висше образование.

Огромната ерудиция и убеждението му, че литературата трябва да се извиси едновременно над идеологическите клишета, но и над пазарния диктат превърна написаното от Светлозар Игов в дългосрочна провокация за културата ни. Напомняйки на съвременните литературни майстори, че трябва да се държи билото „по-горе“, но и поддържайки образа си на екстравагантен интелектуалец, през 2007 г. Светлозар Игов създаде наградата „Дъбът на Пенчо“ в размер на 0 лв., връчвана до „изсъхналия ствол на дъба“ на Пенчо Славейков за цялостно творчество и за отделни книги, имащи принос към модерната българска литература и изследването ѝ.

Светлозар Игов е носител на значими национални награди и признания, сред които наградата за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“, литературната награда „Иван Динков“, наградата „Йордан Йовков“ и Вазовата награда.

Светлозар Игов оставя непреодолима празнота след себе си за всички, които го обичаха и уважаваха. Влиянието на неговите трудове и приносът му към българската и славянската култура, страстта му към съвременните автори и техните предтечи, към родното като световно няма да изчезне. Ще продължи да живее в умовете и сърцата на всички нас.

Вечна му памет!

ЛВ

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img