Поезия на днешното

Популярни статии

бр. 37/2023

Амелия Личева

 

Стихосбирките на Илко Димитров винаги са концептуални, сериозни, посветени на големите въпроси на съществуването, питащи за смисъла и за ставането на нещата. Въпроси, които са по-характерни за поезията от високата модерност, а не за постмодерното време, което толкова залага на игрите и ирониите. Но с това не искам да кажа, че постмодерното не е повлияло на неговата поезия. Напротив, повлияло е, но не толкова на ниво техники на писане, колкото като начин на мислене. И дори не просто постмодерното, а онова следпостмодерно, което стъпва на големите кризи, белязващи настоящето ни.

Защо казвам това? Не защото Илко Димитров директно вербализира политическото, но поезията му е поезия на съвременните кризи и разпади. Индиректно в нея присъстват страховете от политическата безпътица, популистките нагласи, национализмите, отмиращите елити, доминацията на невежеството, изтънялата вяра в експертността, технологизирането на човешкото, екологичните проблеми… Като те присъстват най-вече през образите на човешкото, които писането му налага.

На първо място, човешкото във „Веднъж през август“ е силно атомизирано. Отсъстват всички онези спойки, които задават общности. Няма духовни водачи. Големите книги не говорят нищо на никого. Случило се е онова, което във философията е известно като „смъртта на големите разкази“. Защото никакви наративи, нито за миналото, нито за настоящето, вече могат да бъдат общовалидни. Дори диалогът между хората е проблематичен, доколкото всеки има своите думи и те по никакъв начин не кореспондират с чуждите.

Но не е само това. Освен атомизирано човешкото е и втечнено, което още повече засилва драматизма. Атомизираният човек не може да удържи дори атомизираната си същност. С други думи, при него няма такова нещо като същност. И това е така, защото и светът, в който пребивава, е такъв – изтичащ. Всичко е мимолетно, нищо не може да бъде утвърдено и по този начин застопорено. Нито тези, нито вяра, нито думи, нито, разбира се, черти на човешкото. Веднъж завинаги – казва тази поезия – е работа само и единствено на смъртта.

Такъв тип човешко създава още един страховит проблем. След като е нетрайно, неуловимо, нямащо същност, как то може да остави спомен за себе си и да докаже, че го е имало? Отговорът е очевиден – не може. Това е човешко без история, без наследници, които да удържат паметта за него. Човешко, което познава единствено самотата, амнезията и белите платна.

А и как да не е така, когато от август 1914 убиването на няколко милиона за броени месеци не е успяло да взриви човешкия свят и никаква поука от историята не се е състояла. Напротив, след Холокоста, лагерите на смъртта и милионите жертви от войните човекът е продължил с обичайното и дребното, заживял е без памет и с тревога за баналното.

Какво обаче прави боравещият с думи, когато се изправи пред такъв свят и осъзнае дефицитите на времето си? Вече казахме, че той знае, че почти не е възможно да открие свои думи и да наложи някакъв различен глас. Затова и много често се отчайва и констатира безсмислието на всичко. Без преструвки документира отчаянието. И все пак той не може да не пише. Макар и да отрича идеята за боговдъхновеността на поезията и да я показва като занятие, все пак не може да не пише. Знае също така, че поезията често мами със световете си и обещава други реалности, бидейки едно бродене нито в живота, нито в смъртта. И въпреки това пише, за да прокънти прозрението му, че може би най-голямото, което можем да дадем от себе си не са думите, а чрез думите да внушим, че е важно да бъдем до някого и да тръгнем с него в миг на изпитание. Тоест важно е да взривим атомността.

Иначе казано, Илко Димитров пише, за да наложи послание. С цената на огромна смелост и себеразголване. Остава ние да го прочетем.

 

Илко Димитров, „Веднъж през август“, изд. „Аквариус“, С., 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img