„Не си губи любопитството!“

Популярни статии

бр. 41/2023

Виктория Викторова

 

В публичното пространство Михаил Мишев (Вешим) е известен като български писател и сценарист, който обаче определя себе си за писател-хуморист и фейлетонист. За четиридесетгодишния си писателски и редакторски опит получава Национална награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“, номинация за литературна награда на Европейския парламент за романа му „Английският съсед“, а 7 от неговите разкази влизат в „Антология на световния хумор“. През целия си живот работи във в. „Стършел“, който неминуемо предопределя ироничното му възприемане на света и любопитството, с което подхожда към него.

Поредната му книга „Химия на шегата“ излиза през декември 2022 г. и влиза в шестте номинации за „роман на годината“. Още в предговора заявява, че няма да разказва толкова за себе си, колкото за времето, в което е живял – късния социализъм и началото на демокрацията. Мисията и на книгата, и на живота му е да покаже на хората, че не бива да се взимат твърде на сериозно и да ги подтикне да откриват алхимията на живота, скрита в химията на шегата.

Вдъхновена от автобиографиите на Нушич, Уди Алън и Чарли Чаплин, книгата не претендира да функционира като историческо свидетелство за онези години. Целта ѝ е да пресъздаде химията на прехода, разказан като химия на шегата и лъжата чрез безопасната химична реакция на смеха. Безспорно романът репликира с „Физика на тъгата“, явявайки се негов антипод на световъзприятие, но авторът е категоричен, че това е едно „добронамерено намигване“ към този текст.

Книгата няма съдържание, но е разделена на глави и завои на мисълта, които разкъсват нейната повествователна структура към различни ракурси. Наблюдаваме житейски епизоди, които се редуват със завои на мисълта. Те допринасят за хумора в книгата, доразвивайки парадоксите и абсурдите в българската реалност от онези години.

Условно можем да разделим произведението на две части, съдейки и по настроението, и по отношението на автора, които се променят. В първата част се наблюдават кратки, сатирико-хумористични житейски разкази, примесени с швейковската представа за света, а във втората се прокрадват песимистични нотки, критика към новото време и младото поколение, което е повърхностно и безкрайно апатично според автора.

Ведрият портрет на автора, дело на художника Дамян Дамянов, приветства читателите още на корицата, обещавайки, че романът е за него и авторът ще описва живота си, но това не е съвсем така. В същото време в интервюта споделя, че книгата не е за него, а за другите. В нас възниква въпросът все пак за кого е предназначен текстът и каква читателска аудитория би могла да я разбере.

Може би към книгата ще посегнат читатели с вкус към нестандартното и смешното или любопитните, чиято любознателност към миналото ги кара да надничат в личните истории, пресъздаващи всеобщата такава.

Писателят споделя, че не може да определи какъв е жанрът на творбата му, но предполага, че е възможно да се чете като роман, в който главен герой е той. Той често я назовава и като автошарж. В този смисъл не можем да кажем, че става дума за автобиографичен роман, тъй като използваната автоирония дегероизира собствения аз, превръщайки в главен герой веселието. Бихме могли да кажем, че книгата представлява една социална биография, съчетаваща фикционалното и нефикционалното, които са в скрита симбиоза.

Творбата разисква лична, професионална и общонародна проблематика. В личен план тя разкрива трудностите, възприети от Вешим като приключения, през които преминава по пътя към съзряването си и желанието си да излезе от сянката на популярния си баща, преобръщайки на обратно фамилията си, за да се отличи новият и различният творец.

Засегнати са проблемите на младите творци и прохождащите писатели в тоталитарното и новото време, разкривайки истории от живота на известни автори, част от които се превръщат в поданици на конюнктурата. В предпоследната глава книгата дори дава 10 съвета как се става добър писател, от които последният е най-акуратен – „Глупаво е да се дават съвети, особено за писането!“.

Бихме могли да кажем, че книгата функционира като една линия на времето, улавяща промяната в светоусещането и световъзприятието на обикновения човек. Откриваме разликата в мисленето на поколенията в наставленията, които загрижените родители дават на децата си през различните десетилетия. От „Не си губи молива!“ и „Не си губи ключа!“ стигаме до „Не си губи любопитството!“. В тази препоръка се проявява напористото желание на автора да разсъни младото поколение от апатичната дрямка и да го пробуди към приключения и търсене на житейския смисъл.

Романът извежда темите за декадентството и графоманията в България и отговаря на въпросите как се променя световният и българският хумор през годините, какво е било участието на сатириците в рушенето на тоталитарната система и какви са били изразните средства, които писателите са използвали, за да бъдат публикувани. Авторът прави препратки и към новото време, огорчен, че младото поколение вече не разбира от истински хумор и с разочарование, че новите управници са същите като старите.

Книгата завършва с насмешливата провокация за любопитството, което е начин авторът да ни докаже, че има вкус към необикновеното и е намерил начин да казва истините за живота, скрити зад шегата.

 

Михаил Вешим, „Химия на шегата“, изд. „Сиела“, С., 2022.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img