Театралното събитие на 2023

Популярни статии

ТЕАТРАЛНОТО СЪБИТИЕ НА 2023

 1. Кое е според вас театралното събитие на 2023? 
 2. Кое е според вас антисъбитието на театралната 2023?
 3. Какво бихте пожелали на театъра през 2024? 

 

Снимка 1. „Хага“ от Саша Денисова, режисьор Галин Стоев, сценограф Борис Далчев, Народен театър, 2023

 

 

 

 

 

 

 

Николай Йорданов, театровед, театрален изследовател и критик

 1. Бих отличил постановката на Галин Стоев в Народния театър „Хага“ от Саша Денисова. Този спектакъл доказва, че театърът може да бъде висококачествено произведение на изкуството и същевременно да крещи истината за времето, в което живеем, да ни потапя в епицентъра на световните събития, които отекват със страшна сила и достигат до всички нас. Галин Стоев създава запомнящ се спектакъл, който бележи повратна точка в разбирането на театралната ни сцена за политически театър.
 2. За мен несъмнено това са скандалите в Народния театър, които извадиха на показ страсти, които би следвало да остават „зад завесата“. Както винаги истината, която не е само една, няма как да се яви в публичността сред кавги, хули и обругаване. Важното е, че въпреки скандалите на сцената на Народния театър могат да се видят хубави спектакли.
 3. Винаги очаквам от театъра да ме изненадва с откриването на нови текстове, на нови сценични подходи, на нови артистични имена. Мисля, че липсват съвременни български текстове за сцена, които да зададат нови естетически, а и философски хоризонти на театъра ни. Също така ми се иска да се оттласнем от гоненето на всяка цена на комерсиалния ефект от една постановка, калкулирайки приходите от билети, а да вдигнем взор към художествеността (позабравихме я тази дума). Разбира се, това зависи и от системата на държавното финансиране на театрите. Надявам се независимите театрални проекти да бъдат разпознати също като неотменна част от театралния живот и към тях да бъдат насочени по-големи финансови ресурси от страна на Министерството на културата и на общините.

Албена Тагарева, театровед, театрален изследовател и критик

 1. За мен събитието на 2023 г. е премиерата на „Хага” на режисьора Галин Стоев в Народния театър. Появата на този спектакъл е важен по две основни причини. Преди всичко това е ясно заявената позиция на най-голямата театрална институция в страната по отношение на войната, която Русия води вече втора година в Украйна. В същото време представлението борави със съвременен театрален език, съчетаващ в себе си ирония, драматизъм и дълбочина. Галин Стоев създава от текста на Саша Денисова театрално зрелище, което рефлектира в обществото, говори директно за актуалните му проблеми, но и оставя пространство на въображението.
 2. Като антисъбитието на 2023 г. бих определила продължаващата и задълбочаваща се криза в културата и културната политика, която през изтеклата година рефлектира в серия от действия, които, вместо да подкрепят творческия сектор, възпрепятстват неговата дейност. Това се отрази най-вече на независимия сектор, който продължава да съществува без възможност за дългосрочно планиране и устойчивост.
 3. Да продължава да търси нови изразни средства и теми, които вълнуват обществото.

 

Камелия Николова, театровед, театрален изследовател и критик

 1. Безспорните театрални събития за мен през 2023 г. са силният политически спектакъл „Хага“ на Саша Денисова и Галин Стоев в Народния театър; „Представление и половина“ на чудесните актриси на Театър „Българска армия“ Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева – Нети, Гергана Данданова, Гергана Плетньова, Евелин Костова, Елена Райнова, Ели Колева, Лара Златарева, Луизабел Николова, Меглена Караламбова, Мимоза Базова, Пламена Гетова, Радосвета Василева и Стефка Янорова, композитора Михаил Шишков и режисьора Стоян Радев; Третото издание на Фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт „New Stages Southeast”; интересната програма от дискусии и български и чужди спектакли и пърформанси на РЦСИ „Топлоцентрала“ и накрая, но съвсем не на последно място – все по-любопитното и интригуващо присъствие на новото театрално пространство в София YALTA ART ROOM и особено на спектаклите му „Списъци“ и „Описания. Преди да заспиш“ на Марион Дърова, Николай Колев, Стефан Иванов, Мартина Апостолова, Яница Атанасова и Ралица Стамболска и „Леонс и Лена“ на режисьора Боян Крачолов и актьорите Васил Дуев – Тайг, Галя Костадинова, Деница Даринова, Димитър Крумов, Иван Николов и Симона Здравкова.
 2. Ниският бюджет за култура.
 3. Най-после – смелост, неочакваност, ясно заявени позиции!

Асен Терзиев, театровед, театрален критик

 1. За мен това са две представления в Народния театър: „Хага“ от Саша Денисова, реж. Галин Стоев и „Петрови в грипа и около него“ по едноименния роман на Алексей Салников, реж. Боян Крачолов. Самият факт, че толкова рискови и ярки представления съществуват, при това на първата сцена в страната, е събитие. „Хага“ отправи най-категоричното хуманно послание срещу безсмислената жестокост на войната в Украйна и предизвика мощен отзвук в обществото. „Петрови в грипа…“ е изобретателен от художествена и самоубийствен от продуцентска гледна точка експеримент (може да се гледа само от двайсетина души публика), който предлага уникално театрално преживяване.
 2. Театралната чалга, която и тази година вирее на много места, наред с политическите недомислици и обидно ниския бюджет за култура.
 3. Сила, смисъл, откривателство.

 

Ина Божидарова, драматург, театрален критик

1. Трудно е да определя едно театрално събитие за изминалия сезон.
От представленията на българската сцена театрално събитие без съмнение това е спектакълът “Хага” с режисьор Галин Стоев. Заслужава да се отбележи и „Петрови в грипа и около него” с режисьор Боян Крачолов, и двете на сцената на Народен театър „Иван Вазов”.
„Световен театър в София“ всяка година ни предлага селекция от най-интересните събития от европейската сцена. И тази година имахме възможност да гледаме „Животът е сън” на „Чийк Бай Джаул“, Обединено кралство и Национална компания за класически театър – Мадрид, „Чайка” на Компания „Джейми Лойд“, Великобритания  и „Сън в лятна нощ” на Градския театър, Любляна от Словения.
 1. Антисъбитието, което предизвика протести в целия културен сектор, е намаленият бюджет за култура, който засяга и театралната сцена. Ограничаването на средствата за театър не е решение за, а против, ако нямаш визия за бъдещото му развитие..
 2. Бих пожелала да видим по-разнообразна картина на театъра, не толкова като избор на текстове, а по-скоро като театрална стилистика и сценичен език, режисьорски изненади в театралната интерпретация, които да предложат и сериозни художествени резултати.

 

Милена Михайлова, театровед, театрален критик

 1. Едно от най-важните театрални събития на 2023 г. е спектакълът на Галин Стоев „Хага“ от украинската писателка, драматург и режисьор Саша Денисова (Народен театър „Иван Вазов“). Именно чрез него се коментира категоричното безумие на днешния ни свят, в който се оказа възможна вече 2-годишната жестока война на Русия в Украйна. Тревожността му се случва в реално време, директно със събитията, които представя, същински политически театър е – голяма рядкост в родния ни театър, за жалост. Затова и спектакълът/пиесата, наравно със стойностните си качества и вдъхновена от тях силна актьорска игра, са и пример за липсващото в българската драматургия и театър, но и жажда, апел за край на тази творческа „смълчаност“ у нас. В тази много необходима посока се разсъждаваше и на винаги ползотворния Фестивал за нова драматургия New Stages Southeast на Гьоте-институт в София, като за истински смислено събитие определям дискусията „Драматургия на политическото“. Сред важните събития е и създаването – за първи път у нас – на Европейски център за имерсивно перформативно изкуство – ECIPA – в новото арт пространство „ВАРИАНТ/ Култура“ – съвместна инициатива на танцьора, хореограф и създател на стойностни имерсивни инсталации Християн Бакалов с актрисата режисьор Юлиана Сайска и културния активист Милена Димитрова. През своята втора година „Топлоцентрала“ също продължава да е изпълнена с вдъхновяващи събития, сред които е и спектакълът „Празна е стаята на удоволствието“, реж. Ю. Сайска. Значима беше и Международната научна конференция „Преосмисляне на театралното наследство от времето на комунизма“ по време на МТФ „Варненско лято“, както и цялата му програма, в това число и незабравимите спектакли от „Световен театър в София“, като „Любов“, реж. Пипо Делбоно, „Чайка“ на „Джейми Лойд“, „Животът на Пи“ на Макс Уебстър. Пример за  добър и задълбочен театър е и „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес с Джон Малкович, който обаче би бил още по-стойностен, ако повече български зрители имаха шанса да го гледат. Значимо събитие и сбъдната необходимост е и новосъздадената СЦЕНАрт – онлайн платформа за театър и дебати, гл. редактор театроведът Камелия Николова, чийто екип заяви, че динамично ще отразява, коментира, рецензира, изследва и представя случващото се в българското театрално пространство днес“, което е вече безспорен факт и ценност за театъра ни.
 2. Антисъбитието, включително и за българския театър, е смешно ниският бюджет за култура, заложен за 2024 г., защото… както гласи и надсловът на втория национален протест на културните ни дейци отпреди няколко дни: „Народ без култура е народ без бъдеще“!!!
 3. На театъра ни през 2024 г. желая да е много по-смел в изявите си и нека творците ни да са наистина социално ангажирани. Съвременни форми за изкуство се появяват и у нас, но отново автори са предимно независимите ни артисти. По света човеци бягат от жестоки войни и в момента, а за нашия театър е важно да избяга, да се спаси от рутината и криворазбраната си „зона на комфорт“. Истински ценният театър не е „безопасният“ и отчуждаващ ни от болките на света театър. Важно е да се случва обратното, което би провокирало и толерантността, активността на цялото ни общество.

 

Михаил Тазев, театровед, театрален критик

 1. Тези театрална година сякаш колебливо претича през календара и сега с нетърпение зачака реда на бъдещата ѝ заместница. Определено не мога да изведа няколко категорични успеха или впечатляващи събития, каквито се случиха през изминалата 2022 г. Въпреки това публиката имаше възможността да гледа добър театър, провокативни и разнородни продукции в различни жанрови форми. Няма как да не отбележа появата на няколко авторски представления и нова българска драматургия, независими заглавия и проекти, които сами по-себе си превръщат театралната година в събитие.
 2. Колебливият характер не допусна и категорични провали.
 3. В посока на това следващата година да се избегнат подобни безлични маратони е редно да променим отношението към театъра. Да го поставим в приоритетите и предпочитанията на по-широка аудитория както от зрители, така и от творци. Да му позволим да достига нови провали и успехи в опитите си, да го отделим от самоцелното. Нека театъра през 2024 г. вълнува с актуалността си, смелостта си и емоционалността си. Пожелавам му повече преведена драматургия, чиято липса днес е недопустима. Нека 2024 г. бъде една ползотворна провокация за театъра!

 

                                                                Анкетата подготви КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА

Подобни статии

2 КОМЕНТАРИ

 1. 1. Като “събитие” мога да определя “Сцени на разсъмване” в Топлоцентрала, реж. Юлияна Сайска. Спектакъл, който се вписва в световната тенденция за пост-ковидно вглеждане във вътрешния човешки ад, чистилище и предполагаем рай.
  “Хага” на Галин Стоев в Народния театър, като пример за висока класа на отразяване на актуални събития и гражданска позиция.
  2. Опита за навлизане на политиката в театъра (НТ”Иван Вазов”) и уволнението на Ал.Морфов заради изразена гражданска позиция.
  3. Ясни позиции и комуникация със зрителя.

 2. 1. Като “събитие” мога да определя “Сцени на разсъмване” в Топлоцентрала, реж. Юлияна Сайска. Спектакъл, който се вписва в световната тенденция за пост-ковидно вглеждане във вътрешния човешки ад, чистилище и предполагаем рай. И “Хага” на Галин Стоев в Народния театър, като пример за висока класа на отразяване на актуални събития и гражданска позиция.
  2. Опита за навлизане на политиката в театъра (НТ”Иван Вазов”) и уволнението на Ал.Морфов заради изразена гражданска позиция.
  3. Ясни позиции и комуникация със зрителя.

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img