Филмовото събитие на 2023

Популярни статии

бр. 44/2023

 

 1. Кое е според вас събитието в българското и световното кино през 2023?
 2. Кое е филмовото антисъбитие на 2023?
 3. Какво бихте пожелали на българското кино през 2024?
Ели Скорчева в „Уроците на Блага“, режисьор Стефан Командарев, 2023

 

 

 

 

 

 

Александър Донев, киновед, кинокритик

 1. Като най-значителното събитие бих определил едновременното появяване на два филма „Диада“ и „Уроците на Блага“, които с различен стил и от различна перспектива, портретирайки две много различни генерации, разкриват дълбоката морална разруха в съвременното българско общество.
 2. Според мен то не е филмово произведение, въпреки че има редица, по моя преценка, посредствени телевизионни сериали и филми за големия екран. Най-разрушително въздействие върху съвременното българско кино оказва практиката на непрекъснати съдебни обжалвания на процедурите в НФЦ, предизвикани от автори и продуценти, които не са били одобрени да получат финансиране. Тези действия водят до значително блокиране на кинопроцеса и говорят много лошо за атмосферата във филмовата общност.
 3. Максимално отдаване на филмовото изкуство и пълен отказ от опитите с административни, юридически и друг вид бюрократични средства да решава творческите си проблеми.

Ингеборг Братоева-Даракчиева, киновед, кинокритик

 1. Според мен двете големи събития в световното кино са „Убийците на цветната луна“ (“Killers of the Fower Moon”) на Мартин Скорсезе и „Клети създания“ („Poor Things“) на Йоргос Лантимос със „Златен лъв“ за най-добър филм от МФФ, Венеция 2023.

Българските киносъбития на 2023 за мен са „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Добрият шофьор“ (игрален дебют на известния документалист Тонислав Христов).

 1. Продажбата от страна на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд на правата за присъждане на наградите „Златен глобус“ и съответната церемония на мултинационалната медийна компания Пенске Медия Елдридж (Penske Media Eldridge), базирана в Лос Анджелис. Така през юни 2023 престижните награди, които в продължение на 80 години се раздаваха от чуждестранните филмови критици, преминаха в ръцете на американския развлекателен бизнес със съответните последици за процеса на присъждането им и превръщането му в развлекателно риалити.
 2. Да престане да се самомаргинализира, за да печели одобрение по международни фестивали; да се пази от агресивно настъпващата чалга естетика; да разчита на професионални актриси, вместо на инфлуенсърки, и да започне да прави филми (вместо за малолетни проститутки и убийци) за позитивни, мотивирани и отговорни млади българки, към които е загубило интерес. Във връзка с това искам да спомена с любов и уважение отишлия си без време през 2023 Людмил Тодоров, който създаде в най-трудните години на прехода „Приятелите на Емилия“ (1996) с чудната му главна героиня.

 

Деян Статулов, киновед, кинокритик

 1. Като безспорен успех за българското кино поставям наградата „Кристален глобус“ на филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала „Карлови Вари“ и блестящото завръщане на актрисата Ели Скорчева на големия екран. Намирам за изключително позитивно събитие панорамата от филми, организирана от „Филмаутор“, на която много млади зрители успяха да се запознаят отблизо с живи класици от историята на българското кино и да видят техните филми в оригиналния им вид на филмова лента.
 2. Като антисъбитие в българското кино поставям липсата на институционално и колегиално уважение към паметта на Бинка Желязкова. През 2023 г. се навършиха сто години от нейното рождение – първата жена режисьор в българското кино, която проправя пътя на жените в българското и европейско кино със своя талант, достойнство и гражданска позиция, за което плаща висока цена, при това във време на цензура и налагане на идеологически канони. Този пропуск намирам за неуважение към един от най-значимите творци в нашето кино. Няма как да не добавя и името на оператора и режисьор Въло Радев, който също беше оставен в забвение въпреки стогодишнината от рождението му и огромното наследство, което остави. Режисьорът на „Крадецът на праскови“ не го заслужаваше…
 3. Пожелавам, ако не спре, поне да намали напрежението между творци и институции в родното кино и да се намери механизъм, чрез който да се прекрати порочната и нездравословна практика да се блокират сесии и проекти в Националния филмов център. Това вреди не само на творците, но и на целия филмов процес.

 

Божидар Манов, киновед, кинокритик

 Събития няма, само отделни добри филми, неточно разместени в някои престижни класации. „Анатомия на едно падане“ (реж. Жюстин Трие) поне 2 пъти (в Кан и при избора на ЕФА) изненадващо изпревари „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки и „Зона на интерес“ на Джонатан Глейзър. Очакваме третото състезание за международен „Оскар“. В американския кинопазар борбата е между сериозния „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, „Убийците на цветната луна“ на ветерана Мартин Скорсезе и кухото розово зрелище „Барби“ на Грета Гъруик. У нас годината ще остане с 2 успешни филма: „Уроците на Блага“ и „Диада“.

 1. Анти-неслучило се събитие е липсата на една всеобщо достъпна стрийминг платформа за български филми, която ще е желан и полезен екран, особено за голямата българска диаспора по света. Не зная дали има такъв проект в прословутия План за възстановяване и устойчивост, а би трябвало!
 2. Не само на българското кино, а на всички колеги и труженици в културната нива пожелавам финансово Коледно чудо: най-сетне фаталното число 0,4% от републиканския бюджет да бъде преодоляно поне до розовия блян от 1%. Скромно желание като на обезверено дете, което още сънено търси под елхата подаръка си от Дядо Коледа. Дали ще го намери докато излезе броят на вестника, или отново ще е преглътнало празните си надежди?

                                                 Анкетата подготви КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА

 

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img