Ал, химикът

Популярни статии

бр. 2/2024

Никола Маринов

 

До такава степен всички бяха свикнали да наричат Албатрос Даов „Ал“, че много всъщност не помнеха истинското му име. Това, разбира се, беше абсолютно без значение за него, който, с длъжност химик, прекарваше времето си основно в експериментите на лабораторията, без име.
Обикновено до късно през нощта, както и днес, когато едрите звезди на небето вече грееха. Машината извършваше последната операция за деня и ритмично навяваше мелодична топлина.
„Необяснимо!“, възкликна гръмогласно в ума си относно припяващата топлина. Та необяснимото съчетание дори не беше буквално осезаемо… но не за това беше експериментът в крайна сметка. Стана, за да види резултата, който е отвъд описателните способности на безприсъствения разказвач, стремящ се да придаде форма на разказа в хода на самото му случване.
Веднъж изпълнил дълга си, Ал усети глада, който съзнанието му пренебрегваше до момента. Отправи се към възпроизводителя и заразглежда менюто: птеродактилски яйца по панагюрски – не, салата от лунни лишеи – не, кашкавал от обезмаслено пилешко мляко пане… 2323 година и все още само бабини дивотии! Зави му се свят, и подпирайки се на масата на възпроизводителя, се зачуди какъв е смисълът от възпроизводител, ако той може да възпроизвежда единствено съществуващото. Макар че пилешкият кашкавал беше сред най-апетитните сирена, Ал беше решен да мине отвъд обикновеността. Воден от стремежа да вкуси несъществуващото отвори възпроизводителя с намерението да го препрограмира. Но вътре вместо способ за пренареждане на битовете на битието не откри нищо освен една недефинируема пустош, пронизана от ритмичния напев на машината, отдавна завършила експеримента си.
Въпреки че в дълбините на машината отсъстваше каквото и да е друго освен този напев, вслушването в него го преобразяваше в ослепително сияние, което някак си досущ звучеше на будилника му.
2023-та, вече буден, се зачуди защо се отказа от пилешкия кашкавал в съня си и как така необикновеното му се беше строило тъй… обикновено. Тук няма възпроизводител, но в кухнята си има буквално съществуващи продукти, чрез които беше решен да панира крави кашкавал по начин, подходящ да бъде оприличен на пилешки, макар и наужким.

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img