100 години „Странни истории“

Популярни статии

бр. 2/2023

Ива Стефанова

 

Корица на „Странни истории“, 2023 г.

През март 2023 г. се навърши век от отпечатването на първия брой на американското списание за художествена литература „Странни истории“ (Weird Tales). Появата на списанието през 1923 г. е безспорно една от повратните точки в развитието на фантастичния разказ, тъй като по неговите страници публикуват своите разкази – някои от тях за първи път – автори като Рей Бредбъри, Робърт Ъ. Хауърд, Кларк Аштън Смит, Айзък Азимов, Теодор Стърджън, Майкъл Муркок и разбира се, Х. Ф. Лъвкрафт. Създателите на „Странни истории“ Дж. Хенбъргър и Дж. Лансингер избират да отпечатат първия брой с подзаглавието „Неповторимото списание“, което донякъде отразява и основния им стремеж в него да бъдат включени онези разкази, които редакторите на останалите периодични издания от това време смятат за неподходящи – за твърде ужасяващи, чудновати и с твърде мъглява и съмнителна жанрова принадлежност.

Историята на литературните списания от този период би могла да се разгледа в по-широк контекст като една от трансформациите на тези неща, които в хода на историята са предизвиквали у човека любопитство и изумление от всичко необикновено, причудливо и озадачаващо. Такива са например колекциите с необичайни предмети от Средновековието и Ренесанса, също страниците от вестниците, специално предназначени за куриозни инциденти и необясними случки или пък т.нар. „фрийкшоута“ (freak shows) от XIX век, където в изложби и представления участват хора с особен външен вид и неизвестни до този момент заболявания – брадати жени, сиамски близнаци, джуджета, гиганти и пр. По това време става популярен и форматът на ужасите за по пени – penny dreadfuls, които представляват серийни литературни произведения със сензационен характер, разпространявани във викторианска Англия на цената от едно пени, откъдето идва и названието им. Техните сюжети обикновено се разгръщат около криминални случки за престъпници и детективи и често в тях присъства свръхестествен елемент. В края на XIX век те се трансформират в макулатурните списания, по-добре познати като пълп списания, отпечатвани върху евтината хартия, от която получават и разпространеното си название. Първоначално на художествените произведения е отредена малка част от обема на тези издания, но през 1896 г. се появява първото списание, предназначено изцяло за разкази – издаваното от Франк Мънзи – „Аргоси“. Ниските разходи около издаването им, лесното им разпространение и читателският интерес, който предизвикват, са основните причини пълп списанията да добият широко разпространение. Издателите бързо се насочват към подбирането на съдържание, което да е жанрово ориентирано, и така заглавията на изданията се превръщат в маркер за типа истории, които включват – било то криминални, приключенски, хумористични, еротични, научнофантастични, фентъзи, уестърни и пр.

На този фон се появява „Странни истории“ и амбицията на неговите създатели е то да предоставя на своята читателска публика истински въздействащи литературни произведения, които не биха могли свободно да се причислят към никой конкретен жанр и поради това в повечето случаи са отхвърляни от редакциите на останалите списания. Главният редактор на съвременното издание „Странни истории“ Джонатан Мабери в предговора си към сборника по случай 100-годишнината на списанието казва: „Нещата, които винаги сме публикували, не са нито научна фантастика, нито ужаси, нито криминалета, нито фентъзи или пък приключенски творби в пълния смисъл на думата. Ние сме в периферията им. Гледаме на тези жанрове от преднамерено изкривена позиция. Искаме текстовете ни да бъдат неочаквани, необичайни, извън ограниченията и… да… странни“[1].

Кореспонденцията между издателите, редакторите и авторите, които взимат участие в „Странни истории“, е интересен източник на сведения за начина, по който по това време в Съединените щати се мисли жанрът в „ниската“ литература, за каквато се счита пълп литературата. Фокусът на „Странни истории“ от самото създаване на списанието е страшният разказ, който обаче не се осмисля жанрово, по образеца на криминалния или научнофантастичния например. От тези кореспонденции става ясно, че страшният разказ предполага по-скоро определен модус на писане, който взаимодейства с жанра, но не го определя. По това време вече има създадена традиция някои произведения на Едгар Алан По, Артър Макън и Алджърнън Блекууд да се поставят под общ знаменател и да се определят като представители на странната фантастика поради липсата на по-добро определение за естеството им. Появата на „Странни истории“ предлага ценната възможност да се мисли върху същността на странната фантастика по-задълбочено и смело можем да твърдим, че по това време никой не мисли повече по този въпрос от Хауърд Филипс Лъвкрафт.

На същността на странната фантастика Лъвкрафт има посветено не едно есе[2], а голяма част от обширната му кореспонденция също в голяма степен се занимава с обстойния преглед и тънкостите в създаването на подобен тип литература, което го прави първия и по всяка вероятност най-важен теоретик на странната фантастика. Лъвкрафт е този, който първи взима предвид рамката на „Странни истории“ и размишлява върху това какво прави един разказ подходящ да бъде включен в списанието, за това какво представляват странните истории изобщо. Значението на писателя за „Странни истории“ е толкова голямо, че много често приносът на списанието се свежда до присъствието на създателя на Ктхулху в него. Лъвкрафт започва да издава разказите си в списанието още в първата година от неговото създаване и най-значимите му текстове са публикувани за първи път именно между неговите корици. Присъствието на Лъвкрафт на страниците на „Странни истории“ е дори по-всеобхватно, отколкото дава да се разбере на пръв поглед, тъй като в някои случаи той пише разкази и от името на други писатели – такъв е случаят с „Ужасът в музея“ например, който излиза през юли 1933 г. (в същия брой, в който излиза „Сънища във вещерската къща“ с подписа на Лъвкрафт) с автор Хейзъл Хийлд.

Все пак космическият ужас на Х. Ф. Лъвкрафт не е единствената нишка на странната фантастика, която води началото си от „Странни истории“, макар и да е несъмнено най-често подеманата. Още в ранните години от историята на списанието присъства и името на Робърт Ъ. Хауърд – автор на поредицата за Конан Варварина, която предлага друга оригинална интерпретация на странния разказ, позната с названието „меч и магия“. Третото голямо разклонение в традицията на страннофантастичния разказ обхваща сюжетите, в които става дума за детективи, посветени в окултните практики. С този тип истории се занимават автори като Сийбъри Куин и Уилям Хоуп Ходжсън.

През последните десетилетия странната фантастика попада във фокуса на немалко академични изследвания, като безспорно едно от най-значимите в това поле е книгата на Марк Фишър „Странното и зловещото“ (The Weird and the Eerie) oт 2016 г. Сред авторите, които се занимават със същността на страната фантастика, са и Греъм Харман (Weird Realism: Lovecraft and Philosophy), С. Т. Джоши (The Evolution of the Weird Tale), Чайна Миевил (M. R. James and the Quantum Vampire), Майкъл Сиско (Weird Fiction. A Genre Study), Юджийн Такър (Horror of Philosophy vol. 3: Tentacles Longer Than Night), Томас Лиготи (The Conspiracy Against the Human Race).

Списание „Странни истории“ съществува в първоначалния си вид до 50-те години на ХХ век. След няколко краткотрайни опита да бъде възобновено през 70-те и 80-те, то се завръща пълноценно едва през 1988 г. Макар вече да не е месечно издание, „Странни истории“ съществува и до днес.

 

 

[1] Weird Tales. 100 Years of Weird, ed. Jonathan Maberry. Road Ashland: Blackstone Publishing, 2023.

[2] Някои от тях са преведени и на български: Х. Ф. Лъвкрафт, „Бележки относно писането на странна фантастика“, прев. Ф. Стоилов, К., 15.03.2019: https://kweekly.bg/publication/2632; Х. Ф. Лъвкрафт, „Свръхестественият ужас в литературата“, прев. Я. Цанев, В: Свръхестественият ужас в литературата. София: Изток-Запад, 2020.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img