За морала, принадлежността и социалните структури при Фредерик Бегбеде

Популярни статии

бр. 11/2024

Таня Тодорова

 

Фредерик Бегбеде няма нужда от представяне, защото 12 от 15-те му романа са издадени на български. Отличен е с наградите „Интерали“ (2003) и „Ренодо“ (2009), а през 1994 г. създава литературната награда „Флор“. Освен писател, критик, публицист откровеният до циничност французин е и разпознаваема публична личност, заслуги за което имат изявите му на малкия екран. Изказванията и действията му предизвикват бурни реакции и в рамките на последните десетилетия Бегбеде се оказва в епицентъра на различни скандали. В края на 2023 г. е задържан и разследван за изнасилване, а по-рано същата година е издадена книгата му „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“, която косвено влиза в диалог с това обвинение.

Книгата съдържа пет обединени от общи теми изповеди, като разсъжденията надделяват над събитийността и авторът застава „очи в очи“ с читателя, избирайки да говори от първо лице и да се представя със собственото си име. Жанрът е трудно да бъде посочен – според някои това е сборник с есета, според други е автобиографичен роман. Бегбеде обаче, който в хода на повествованието прави признания и разкрива детайли от живота си, настоява текстът му да се чете именно като изповед.

Той отказва да мисли себе си като жертва, въпреки че е бил тормозен физически, набеждаван и порицаван публично. Отказва и да изпитва срам заради пола си, произхода си, общественото си положение. Посланието на книгата е изведено още в края на първата част – по-добре бивша, отколкото професионална жертва, защото вечното идентифициране с изпитаните несправедливости не служи истински на никого.

Първата изповед е озаглавена „Аз също съм жертва“ и започва с препратка към 2018 г., когато домът на Бегбеде е вандализиран с лозунги, обявяващи го за изнасилвач и мръсник, защото е подписал петицията на „343-мата мръсници“ срещу санкционирането на клиентите на проститутките. Авторът разсъждава върху размиването на границите между виртуален и реален живот. През неговия остранностяващ поглед на човек, който не е в социалните мрежи читателят става свидетел на бруталното материализиране на хейт коментарите и агресивните закани в действителността. Той не се чувства виновен за позицията си – оказва се, че вследствие на закона от 2016 г. за защита на правата на проститутките, който има за цел да ограничи проституцията, е отчетен експоненциален растеж на онлайн порнографията. Набеденият за изнасилвач автор участва в съдебен процес относно изнасилване като заседател и гласува за изпращането на обвиняемия в затвора. Не си затваря очите и за статистиките, разкриващи цифрите на жени, подложени на насилие, а когато решава да се включи в демонстрация за правата им, достъпът му е отказан – „без цисджендър мъже“ (с. 32). Докато плашещ процент жени са жертви на тормоз, квазижертви въздават правосъдие от телевизионния екран и подлагат обвиняваните от тях на публично линчуване, без да са налични доказателства.

Това са част от примерите за парадоксалните (но само на пръв поглед) ефекти на свръхдобродетелността, с които Бегбеде ни запознава. Този проблем е в основата и на опитите за прочистване на изкуството и дебатите дали трябва да се четат произведенията на проблематичните автори, също нашумели напоследък. Буквалното четене на художествена литература, етикетизирането на писателите на добри и лоши, разпределянето на всяко изречение в купчината на черното или бялото, порочното или непорочното отблъсква изповядващия се: „Изкуството трябва да може всичко да описва: прекрасното, както и чудовищното, святото, както и греховното“ (с. 14). Самият той е жертва на неумели прочити от страна на прибързващата със заключенията читателска аудитория, склонна към морализаторстване, когато бива бъркан с героите си – карикатурите, които изгражда толкова умело, биват приемани за негов идеал. Създаването на безупречно изкуство трябва да доведе до раждането на безупречни хора, но разбунващият духовете французин е убеден, че няма да се получи желаният краен резултат.

В тази изповед борбите на новите поколения са разобличени като повърхностни – децата на 60-те като него не са жертви на патриархата, защото са отгледани от самотни майки, пораснали са в общество, в което за първи път падат редица табута, възпитани са в разкрепостеност, а сега биват порицавани за закостенялостта си. Но Бегбеде не остава длъжен, като се обръща към настоящите млади и вещае, че според законите на кръговрата и те ще се превърнат в мишена за бъдещите.

Заглавието на втората изповед „Сбогом на кокаина“ достатъчно ясно синтезира съдържанието ѝ. Представена е кратка история на възхода и падението на кокаина в светските среди на Запада. Когато е на 20 години, желанието на Бегбеде да се впише в артистичните кръгове го тласка към забраненото изкушение. До момента познава кокаина през литературата, киното, музиката и иска да се запознае от първо лице с препратката – във фантазиите му кокаинът е мостът, който ще го проводи до земите на просветените. Нещо повече, употребата на кокаин през погледа му на наивен младеж носи чувство за принадлежност, представлява форма на „химическо братство“ (с. 44) .

Оказва се обаче, че кокаинът е бил просто мода, а той – позьор, защото с банализирането на този наркотик секва и влечението му към него, остават единствено негативните последствия. От емблема на успеха кокаинът се превръща в симптом на късния капитализъм благодарение на попкултурата, която именно  преди няколко десетилетия го въздига на престола му.

Бегбеде осъзнава, че поначало не е трябвало да се опитва да притъпява екзистенциалния дискомфорт с наркотици, а да се научи да живее с него. Това е изстраданата поука, която би искал да предаде на децата си. Ако отворим сетивата си за многообразието на действителността, няма да сме беззащитни пред скуката и впоследствие поробвани от хедонизма си. Поддавайки се на илюзията, не откриваме решение, а задълбочаваме проблема. И ако поколението на Бегбеде се вкопчва в илюзията посредством наркотиците, то новите поколения се давят в илюзията на виртуалните светове, на обещанието за изграждане на индивидуалност чрез потребление, на ексцесивната добродетелност.

Бегбеде, който от 30 години прави дисекция на сегашността, започва третата си изповед с наблюдението, че светът е станал по-лош, „по-несвободен и по-мръсен, по-тъп и по-грозен“ (с. 62). Изчезването на силните институции обърква индивида – липсата на структури е сама по себе си невидимият враг, деструктурираното съществуване е по-угнетяващо, защото не знаем срещу какво (трябва да) се бунтуваме. Към такива мисли го тласка отшелничеството в августиански манастир, в който търси изплъзващата се яснота на съзнанието. Бегбеде за трети път в живота си скъсва със светското съществуване, отдавайки се на носталгия по реда, който така и не е познал.

Желанието му да се приобщи и да се намери в структурираното съществуване го отвежда в казармата. „Един структуриран хаос“ е разказ за изтъканото от противоречия битие на войника. 21-ви МПП е полкът на разкаянието, който е ангажиран с поправянето на щетите, нанесени от колониалната армия – войниците помагат на бившите френски колонии да се отърват от французите. Животът в казармата носи на Бегбеде прозрението, че всички войници ненавиждат войната, но в изкривените разбирания на 21-ви век демокрацията се пази с оръжия.

Последната изповед е посветена на още една зависимост – обсесията от секса. Циничният шоумен шокира с противоречиво с оглед на биографията си наблюдение, отичтащо положителните ефекти от друга структура на миналото: бракът има благотворно влияние върху индивида. Бегбеде изпитва копнеж по свободата в любовта – взаимна, споделена любов без ултиматуми, без сочене с пръст и вина, без контрол и манипулации. Не е сигурен обаче, че е възможно да бъде постигната особено сега, когато жените и мъжете са си обявили война. Сексуалната революция е анулирана, комуникацията между половете е прекъсната. Докато в действителността мъжете и жените се делят на групи, разграфяващи пространството, без да се смесват, онлайн животът е маркиран от неизмеримо количество необуздани фетиши, порнографията разцъфтява. В интернет всичко е позволено, защото е виртуално, с други думи – илюзорно. Според Бегбеде светът не може да се управлява само от желанието, а именно около него изграждаме новата си реалност. Свръхпотреблението, това сме ние и не можем да бъдем спрени. Оказва се, за изненада и на самия автор, че Октав е бил прав и рекламата ще възтържествува над света. Със загатване за мощта на компании, превъзхождаща значително тази на държавите, той надниква може би отново пророчески в бъдещето и слага точка на последната си изповед.

Бегбеде признава, че никога не е принадлежал истински към света от миналото. Макар и от католическо семейство, не е познал Бог, не е видял война, а в опита си да разбере себе си и другите е злоупотребявал с наркотици. „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ е разказ за липсата му на принадлежност и в света сега, в който, каквото и да предприеме, сякаш винаги се оказва от грешната страна – на привилегированите, тираничните, виновните по презумпция. Докато с носталгия размишлява върху структурите на миналото, които от гледната точка на сегашността, с някои категорични изключения, му изглеждат като все пак разумни способи за организация на общество от удовлетворени и развиващи се индивиди, той отчита, че в настоящето се създават структурите на бъдещето, в които по всичко личи, че отново ще е чужденец. Отхвърлен преди и сега, Бегбеде търси (безуспешно) допускащ нюансите междинен свят.

 

Фредерик Бегбеде, „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“, прев. Росица Ташева, ИК „Колибри“, С., 2024.

 

 

 

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img