Чавдар Мутафов – в родното си Севлиево през 2024 година

Популярни статии

бр. 20/2024

 

Снимка Северина Станкева

Градската библиотека в гр. Севлиево посвети дейността си през 2024 г. на осветляването на името и живота на Чавдар Мутафов. Поводът е навършването на 135 години от рождението и 70 години от смъртта му. Причината е, че днес много севлиевци не знаят нищо за него, че името му е известно само в средите на хората, занимаващи се професионално с история на българската литература, изкуство и архитектура.

През 2001 година излиза една прекрасна книга на литературната историчка, литературоведка и писателка Катя Зографова – „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта“. Следват я „Чавдар Мутафов и българската култура между двете световни войни“, 2008, с автор доц. д-р Надежда Цочева от ШУ „Епископ Константин Преславски” и „Чавдар Мутафов – в търсене на художествения лик“, 2011, с автор доц. д-р Александра Антонова от Института за литература на БАН.

Творчеството на Чавдар Мутафов и до днес си остава трудно достъпно и следователно непознато. След 1989 г. има само три нови издания –  на „Дилетант” ( 1992, изд. Хемус, и 2004, изд. Аб) и „Избрано” (1993, изд. Гал-ико).

Знаем, че причината е скрита в близката ни история. Но знаем и че сме длъжници на паметта на много личности, които са били целенасочено изтрити от тази история. Тяхното присъствие е било толкова значимо за времето си, че и сега мястото им остава празно в общата, цялата картина на живота ни.

Чавдар Мутафов е роден на 19 септември 1889 г. в Севлиево. Следва машинно инженерство и архитектура в Мюнхен – с две прекъсвания, по време на които участва във войните. Той е един от най-значимите представители на българския литературен авангард, един от най-оригиналните и ерудирани художествени критици в периода между войните. Умира на 65-годишна възраст на 10 март 1954 г. в София в забвение и мизерия. Време е да преоткрием личността и творчеството му и мястото им в българската култура.

Библиотеката в Севлиево инициира два проекта:

  • в партньорство с Община Севлиево и Националния литературен музей се организира НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЧАВДАР МУТАФОВ – ПИСАТЕЛ АВАНГАРДИСТ, ТЕОРЕТИК НА МОДЕРНИЗМА И АРХИТЕКТ НОВАТОР“

Форумът ще се проведе на 19 и 20 септември 2024 г. в град Севлиево. Научен ръководител и водещ на конференцията е госпожа Катя Зографова – главен уредник на къща музей „Н. Й. Вапцаров” – НЛМ.

  • НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „НЕСТАНДАРТНО, ПРИНЦ ПАРАДОКС”

НМЛК „НЕСТАНДАРТНО, ПРИНЦ ПАРАДОКС” се организира от Градска библиотека – Севлиево, като се обявява еднократно по повод 135 години от рождението и 70 години от смъртта на Чавдар Мутафов. Целта, която си поставя, е да представи на съвременните поколения един забравен и недооценен творец. Да срещне един от най-значимите представители на българския литературен авангард от първата половина на XX век с млади хора днес.

 

Конкурсът започва на 10 март – датата на смъртта на Чавдар Мутафов, а резултатът ще бъде обявен на 1 октомври – датата на рождението му (нов стил). С конкурса се отправя предизвикателство към младите творци между 16 и 26 години и им се дава възможност да се съизмерят не само помежду си, но и да застанат с текстовете си до и пред един признат новатор за своето време. Основната цел на този конкурс обаче си остава „възкресението“ на един високоталантлив писател, архитект, изкуствовед, художествен критик, есеист и преводач с приноси в националната ни култура.

 

Подробна информация за конкурса и конференцията можете да откриете на:

https://www.facebook.com/GradskaBibliotekaSevlievo/

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img