Паметна вечер за Федя Филкова във Виена

Популярни статии

бр. 44/2021

 

От ляво надясно: българистът и преводач Андреас Третнер, Анемари Тюрк, Мирела Иванова, Антие Контиус и д-р Клеменс Ренолдер

В рамките на Виенския панаир на книгата на 9 ноември т.г. се състоя Паметна вечер, посветена на поетесата Федя Филкова, високо ценена преводачка, удостоена през 1995 г. с Австрийската държавна награда, и уважаван дипломат със заслуги към изграждането на трайни и значими мостове между българската и немскоезичната култура.

Събитието, подготвено, организирано и водено от Анемари Тюрк, консултант  към Европейската мрежа за литература и книги „Традуки“, се проведе на знаково за Виена място, в залата на Австрийското общество за литература.

Множеството приятели, автори, преводачи и ценители на поезията, дошли на вечерта в ÖLG, бяха приветствани от председателя на Австрийското общество за литература д-р Манфред Мюлер и чуха четири различни разказа за Федя Филкова.

Българистът и преводач на стиховете й, включени в книгата „Nachtgras“ („Нощна трева“) Андреас Третнер сподели спомени за общата им работа и постави акцент върху доверието, с което Федя е улеснявала неговата задача да предаде поетичното изящество и дълбочините, закодирани в лаконичните й строфи. Третнер отбеляза и важните човешки качества на Федя Филкова – великодушие и толерантност.

Председателят на Австрийското общество за литература д-р Манфред Мюлер открива Паметната вечер за Федя Филкова

За дипломатическата работа и приносите в изграждането и утвърждаването на културната свързаност между Австрия, Германия и България говориха Антие Контиус, ръководител на фондация „С. Фишер“ в Берлин и д-р Клеменс Ренолдер, писател и литературовед, основател на Университетския център „Стефан Цвайг“ в Залцбург. Двамата разказаха спомени, като подчертаха изключителния професионализъм и всеотдайност на Федя Филкова към каузата на българската литература и нейното популяризиране.

Поетесата Мирела Иванова прочете текст за изумителното си литературно и човешко приятелство с Федя Филкова, за впечатляващото й достойнство и духовна красота.

Стиховете на Федя Филкова на немски език прозвучаха в изпълнение на  актрисата  Наеми Латцер.

Снимките са предоставени от Österreichischen Gesellschaft für Literaturh. Достъпен на: https://blog.ogl.at/gedenkabend-fuer-fedia-filkova/?mc_cid=34dcfd66ae&mc_eid=18e6a0f551

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img