Успешният и непознат живот на Люба Бояджиева

Популярни статии

Мария Василева

бр. 7/2022

Люба Бояджиева

Неотдавна (през месец декември 2021 г.) в парижката аукционна къща “Artcurial” се състоя търг, който остана незабелязан в България. А беше свързан с едно от светлите български имена, оставило следа в световната културна история – Дора Валие (Увалиева). Родена в България, но известна като френски историк на изкуството, тя не само пише за художници като Малевич, Брак, Леже, Миро, Бранкузи, но и налага имената на Митничаря Русо и Серж Полякоф. През 1977 г. организира изложба на Димитър Казаков в Париж.

На търга се разпродаваше нейната колекция, състояща се от творби на някои от най-големите съвременни имена (част от тях с лични посвещения), както и на по-неизвестни, но стойностни представители на латиноамериканското изкуство. Сбирката всъщност е интимен портрет на един изключително интересен и успешен професионален път. Винаги е тъжно, когато точно такива притежания, отразяващи личността на собственика, се разделят, разпродават и като че ли го погребват за втори път. Жалко е, че и нашата държава няма капацитет да се намесва в такива случаи и да откупува подобни колекции, които за нас имат много по-голямо значение, отколкото за когото и да било другиго. Чрез тях и чрез проявеното уважение към такива имена може да се изгради липсващото ни самочувствие и позиция на световната сцена.

Сред художниците в каталога на аукционната къща направи впечатление едно българско име, почти напълно непознато у нас – това на Люба Бояджиева (Liuba Boyadjieva). Тя беше представена с една рисунка, две литографии и бронзова скулптура.

Люба Бояджиева. „Голо тяло“, 1957

Родена през 1923 г. в София в семейство на писателка и индустриалец, Люба напуска България заедно с родителите си, когато е на 20 години. Записва се да учи скулптура във Висшето художествено училище в Женева, а през следващите две години е в Цюрих, където последва преподавателката си Жермен Ришие (френска скулпторка, работила в ателието на Антоан Бурдел, носителка на наградата за скулптура „Блументал“, представяна три пъти на Венецианското биенале). През 1946 г. семейството се премества в Париж, а през 1948 г. се установява в Сао Пауло. През целия си живот Люба Бояджиева поддържа ателиета в Париж и Сао Пауло, пътува много, запознава се с някои от най-интересните представители на световната художествена сцена. През 1958 г. се омъжва за Ернесто Волф – художник и колекционер на византийско и средновековно стъкло, както и на африканско изкуство. След 1989 г. до смъртта си през 2005 г. живее в Апенцел, Швейцария и продължава да работи и в Париж.

През 50-те години на миналия век Люба Бояджиева придобива международна известност с монументалната си естетика, вдъхновена от древни култури, по-специално от културите на маите и толтеките, ацтеките и инките. Нейните „Птици“ са отличен пример за характера на творчество ѝ, в което тя преосмисля изображения на животински и растителни форми в логиката на следвоенния модернизъм. Както отбелязва Сам Хънтър: „Новият полуабстрактен, героичен стил от средата на 50-те години, видян в биоморфните същества, които са лични еквиваленти на хибридни асирийски воини или хералдични микенски зверове, я отличава от съвременниците ѝ във формално отношение, като същевременно запазва творчеството ѝ в основното течение на модернизма“.

От 1947 г. Бояджиева започва да участва в ежегодните изложби Salon d’Automne в Париж (печели награда още през първата година) и Salon des Tuileries. Галерия “Domus”, Сао Пауло, организира първата ѝ самостоятелна изложба през 1950 г., а през следващото десетилетие тя прави изложби в няколко галерии в Париж и Сао Пауло. От 1954 г., след продължително пътуване из Европа, Северна Африка и Северна и Южна Америка, наблюдавайки мотивите на древните култури, творбите ѝ стават значително по-абстрактни и стилизирани.

Люба Бояджиева. „Без название“. Колекция „Дора Валие“

През 1962 г. печели Националната награда за модерно изкуство в Бразилия. През 1963 г. получава още една награда на биеналето в Сао Пауло, а през 1965, 1967 и 1975 г. отново участва в изложби там. През 1968 г. Фондация „Маг“ в Сен Пол дьо Ванс, Франция, организира важна самостоятелна изложба на нейни творби. През следващата година получава награда на Салона на жената в Кан. Четири пъти участва в изложбата „Панорама на бразилската скулптура“ (1970, 1973, 1976, 1979), организирана от Музея за модерно изкуство в Сао Пауло. Първата ѝ самостоятелна изложба в Лондон се състои през 1972 г. в галерия „Ахим Мьолер“, която организира още самостоятелни изложби на нейни творби в Ню Йорк. През 70-те години на ХХ в. Люба въвежда нов акцент в работата си, като опростява формите, запазвайки чувството за пропорция и баланс, което винаги е било основополагащо за нейната скулптура. Тя изпълнява много обществени поръчки, по-специално на кея Сан Бернар в Париж, като част от общинската колекция за публична скулптура на открито.

Включвам тази фактология в статията, защото, от една страна, Люба Бояджиева е неизвестна в България, а от друга, биографията ѝ показва изключително активна и успешна международна кариера. Най-много информация за творчеството и живота ѝ получаваме от публикуваната през 2002 г. монография с текст от Сам Хънтър – историк на модерното изкуство, едно от най-големите имена в съвременната американска култура. След като посещава ателието ѝ в Бразилия през 1969 г., той е силно впечатлен от работите ѝ и продължава да ги следи и изучава през следващите години. Каталогът е издаден по повод самостоятелната ѝ изложба в галерия „Ахим Мьолер“, Ню Йорк.

Люба Бояджиева. „Крилато животно“, 1965

Творчеството на Люба Бояджиева стъпва върху здравите основи на френския класицизъм. Тя обаче развива познанията си, преминавайки от фигуративност към биоморфност и движейки се по ръба на реализма и абстракцията. Художничката изследва движението на формата и мощта на обемите, като създава предимно единични композиции с различен размер. В тях могат да се открият различни референции към някои от най-големите творци на съвременността, но също и следи от древни африкански и латиноамерикански култури. Самата тя още в България учи гръцки и латински, свири на пиано, превежда от френски и немски. Животът ѝ я сблъсква с различни култури, което несъмнено се отразява на творческите ѝ търсения. Формите на скулптурите са органични, напомнящи природни феномени, но и с голяма доза драматизъм, като че ли в желание те да бъдат предпазени и съхранени. Нейна запазена марка остава широко отворената уста – рев на съпротива, но и зов за помощ и спасение. Към средата на 50-те години Люба Бояджиева върви все повече към абстракция, запазвайки героичното излъчване на работите си. Скулптурите ѝ приличат на тотеми, здраво стъпили на земята и все пак устремени нагоре към други светове и планети, където като че ли ще намерят повече чист въздух.

Творбите ѝ са представени в много големи музеи за съвременно изкуство, сред които Musée National d’Art Moderne, Париж; Музей за модерно изкуство, Рио де Жанейро; Музей за модерно изкуство, Сао Пауло; Музей за съвременно изкуство, Сао Пауло; Колекция от биеналето в Сао Пауло; Музей за бразилско изкуство, Бразилия; Музей на Сен Пол дьо Ванс; Кунстхале, Нюрнберг; Музей на открито Хаконе, Япония.

 

Подобни статии

1 КОМЕНТАР

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img