Награда за поезия „Константин Павлов“

Популярни статии

Тържествено връчване на наградата за поезия „Константин Павлов“
90 години от рождението на Константин Павлов

Амелия Личева и Кирил Василев

1 април, 18 часа, Софийска градска художествена галерия, ул. „Ген. Гурко“ 1
Със специалното участие на актьорите Руси Чанев и Пламен Димов и Христо Овчаров – контрабас
Носителят на наградата в юбилейната година е избран от жури в състав: проф. Михаил Неделчев – председател, и членове: Мирела Иванова и проф. Александър Шурбанов

През януари 2022 г. журналистката и дългогодишна ръководителка на българската редакция на радио „Дойче веле“ Румяна Таслакова създава и финансира със собствени средства награда на името на Константин Павлов, която се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов – 2 април, на тържествена церемония в Софийска градска художествена галерия. Материалното ѝ изражение е 1500 евро и малка пластика, изработена от скулптора Ангел Станев. Медиен партньор е Българската телеграфна агенция. Жури в състав Мирела Иванова, председател, и членове Михаил Неделчев и Ани Илков избраха първите носители на високото отличие: поетите Амелия Личева и Кирил Василев.
Присъждането на наградата за поезия „Константин Павлов“ си поставя високи литературни и обществени цели: да съхрани паметта за големия поет, да дава нови и нови поводи за преоткриване на уникалния му словесен свят, да припомня смисъла на гражданското достойнство и да открива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img