Талантът винаги побеждава!

2
747

бр. 20/2023

ЛВ

Георги Господинов направи този 24 май ярък и необикновен. Благодарим за хоризонтите и надеждата, които отваря пред цялата ни общност! Това е шанс за българската литература да мисли себе си като вписана в световната и да загърби своите котловинни комплекси.

Английската версия на „Времеубежище“ („Time Shelter“) от Георги Господинов в превод на английски от Анджела Родел спечели международния Букър. Тази награда е огромен пробив най-напред за автора и преводачката. Има нещо окриляващо и знаменателно, че Георги и Анджела получиха наградата минути преди Деня на славянската писменост, празника на кирилските букви. От сцената Георги даде своето обръщение-епифания: „Честито чудо на езика!“. Така „Времеубежище“ се превръща в подслон за българския език, в място, което помни и претворява добрата европейска проза – това е световен, смел, силен роман. Да се зарадваме от сърце, да се вживеем и признаем феноменалния успех на Георги Господинов и Анджела Родел. Да споделим щастието на автора и преводачката на „Времеубежище“, защото емпатията е лек към болестите на паметта.

Иначе помним добре от „Физика на тъгата“ кое е времето, което е истинско убежище за езика и смисъла: „Случи се, когато най-малко очаквах. (…) Дадох си сметка, за първи път с тази яснота (яснотата на януарски въздух), че онова, което остава, не са извънредните моменти, не са събитията, а тъкмо нищонеслучващото се. Време, освободено от претенцията за изключителност. Спомени за следобеди, в които нищо не се е случило. Нищо освен живота, в цялата му пълнота“.

Редакторите на ЛВ знаем, че ни предстоят подобни срещи с Господинов в следобедите на нищонеслучващото се.

Георги, благодарим ти, че не се уморяваш да ни съчиняваш. Ние от ЛВ вярваме, че талантът винаги побеждава!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Чета с този текст с радост и пълно споделяне. Талантът наистина винаги побеждава и това най-много потиска антиподите му, които търсят своята слава и оправдание в шумните си, но пусти профили в социалните мрежи.

  2. За мен това е най- важното събитие за годината.Тази награда е в точния момент за нас като българи, много съм горда. ( напоследък се изкарва на показ само лошотия, безвкусица, фалш и алчност). Благодаря!

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.