Атле Нес – между фактите и фикцията

Популярни статии

бр. 8/2024

Елеонора Тодорова

 

Атле Нес (р. 1949), норвежкият писател, създал известните биографии на Леонардо да Винчи и Галилео Галилей, гостува на Софийския международен литературен фестивал. Той проведе разговор с изкуствоведа Весела Ножарова, като акценти на представянето му бяха последно преведеният му роман на български „Майсторът на палатки“ (изд. „Изида“) и преиздадената биография за големия художник на Норвегия Едвард Мунк.

Атле Нес е завършил лингвистика в Осло, специализирал е английски език и още от 70-те се занимава активно и основно с писане, като започва с детски книги. Интересува се от история и изкуство, затова и се насочва към тези специфични жанрове на биографията и отделно на историческия роман. Любовта му към ренесансовото изкуство играе важна роля за написването именно на биографията на Леонардо, защото, както той казва, по-лесно е да започнеш да пишеш, когато имаш основа, някакви знания за периода.

Работата за биографична и художествена книга е коренно различна. За биографичните си книги Атле Нес разказва, че прави задълбочено проучване и разбира се, се консултира с приятели историци. Често му се случва нещо да му звучи много по-добре в изградения от него сюжет, тогава обаче се принуждава да се вслуша в специалистите, които казват „Не, това не можеш да включиш“. Да, когато няма сведения как точно се е случило нещо, писателят може да го допълни от себе си, но винаги пояснява това – „може би е станало така, след това“. Стилът му на писане е едновременно увлекателен и информативен. Това е ключово за биографична книга, която би могла да се получи суха и нечетивна. Напротив, авторът разказва живота на художниците интересно, така че читателят да се почувства като част от историята, да види периода през очите на твореца, но без да са спестени личните преживявания.

Историята на Мунк започва още преди раждането му със запознанството на родителите му и после израстването и обучението му. Всичко обаче се заплита покрай самите картини. Атле Нес показва как животът е повлиял изкуството, колко голямо е значението на средата, на критиците, на любовта, на смъртта и болестта. Вярва, че творецът трябва да се разглежда през изкуството, но то е следствие на битието. И все пак картините са центърът. Художникът може да се окаже не най-приятният човек: „Не бих седнал на по бира с Мунк“ – шегува се писателят. И наистина, студеният и опърничав скандинавец не би бил най-хубавата компания, но четейки „Мунк“, Атле го е предал като интересен събеседник, от който искаш още и още. Показал е човека Едвард и преживените му драми, каквито могат да се случат на всеки. Показал е и неумиращия стремеж на художника да рисува в общество, което не приема изкуството му, да рисува още, въпреки че картините му не се купуват. Показал е как шедьоврите на Мунк, които гледаме днес, са изстрадани, което им придава още повече стойност.

Освен това в книгата виждаме самите картини, четем дневника и писмата на художника, запознаваме се със семейството, приятелите и враговете му. „Мунк“ на Атле Нес е бижу и определено беше перлата на щанда на „Изида“ на Коледния панаир на книгата.

Не по-малко внимание обаче заслужава и „Майсторът на палатки“. За писането на романи авторът казва: „Опитвам се да си представя какво бих искал да кажат и направят героите“. Тук той има свободата да разкаже историята по най-своя начин. Атле Нес пише за последната част от живота на апостол Павел. Но отново не бива да се очаква скучен и монотонен исторически роман за религия. Още от първите страници книгата те кара да не можеш да я оставиш. И не, апостол Павел не е главният герой. Писателят се заиграва с единственото лично послание, написано от апостола, с което моли търговеца Филимон да освободи роба си Онисим. Това е и героят, който следваме през книгата. Запознаваме се с него като момче, овчарче в планините на Фригия, което бива отвлечено от разбойници и продадено на пазар за роби в Колос. Онисим е схватлив и бързо усвоява търговията с вълна по-добре и от господаря си. Тогава решава да избяга от несправедливия живот и съдбата го изпраща при Павел – старец, майстор на палатки, хвърлен в затвора в Ефес. Онисим започва да помага на Павел и се запознава с учението за Христос, среща кръчмарската робиня Ксения и между тях пламва любов, която расте през романа. Онисим обаче има дълг към своя духовен баща, който трябва да изплати, като го последва в дълго и опасно пътуване до края на света.

Романът е разделен на три части, като втората гледаме през очите на Ксения – използваната като играчка жена, която открива Бог и се освобождава, както физически, така и духовно. Героинята е изключително важна за пътя, по който поема Онисим, като успява да го насочи, когато се чувства несигурен. Но тя е и много повече от спътница на главния герой. Авторът показва изключително успешно вътрешния ѝ свят, борбата, която води със себе си при приемането на новата вяра, силата, която проявява при преживяното страдание и когато решава да извърши правилната постъпка, въпреки и не добрата за нея.

Апостол Павел и тогава поемащото първите си стъпки християнство са видени през очите на Онисим и Ксения. И двамата са освободени роби, израснали с различни езически божества. През романа се запознаваме с някои от тях като жестоката Кибела и могъщата Артемида и мисловните борби на героите да се откъснат от старите идоли. Авторът се придържа към историческата реалност на времето преди 2000 години, като измисля сюжета около героите. Не е критичен към апостола или религията, въпреки че не е религиозен. Напротив, оставя читателя да направи собствени изводи, като го запознава по интересен начин със събитията тогава. Особено помага факта, че Атле Нес е пътувал по местата, които описва. Успява да те пренесе там, на самото място – сред красивата долина на Ликос, в забързания Ефес, в огромния и шумен Рим. Докато четеш, можеш да чуеш блеенето на овцете, да помиришеш вълната и да усетиш бурните вълни на морето. А след всяка страница научаваш по нещо ново за бита в онези отминали времена. Но със сигурност романът провокира и разсъждаване относно Бог и зараждането на религията, каквато я познаваме днес, което ще е различно за всеки читател.

 

Атле Нес, „Едвард Мунк“, изд. „Изида“, 2016. Атле Нес, „Майсторът на палатки“, изд. „Изида“, 2023

 

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img