Нощта на Даг Сулста

Популярни статии

бр. 31/2023

 

Венелин Ганев

Даг Сулста (р. 1941) е един от най-разпознаваемите съвременни писатели в Норвегия. Автор е на над 30 книги, от които 19 романа. Носител е на множество литературни награди, сред тях и норвежката награда за литература „Браге“. Сред читателите му са Петер Хандке, Харуки Мураками и Карл Уве Кнаусгор, който пише за него в една от частите на „Моята лична борба“ (от които, за съжаление, само първата е преведена на български). Същевременно обаче Сулста е много по-слабо известен извън страната си. Едва през последните няколко години това постепенно започна да се променя, като излязоха преводи на романите му на английски език, а на български за първи път се появи преди две години с романа си „Т. Сингер“ (Аквариус, 2021) в превод от норвежки на Росица Цветанова.

Влияние върху творчеството му, както самият Даг Сулста споделя, имат автори като Кнут Хамсун, Витолд Гомбрович (неговото се забелязва особено ясно в дебютния му роман), Томас Ман, Марсел Пруст. „Не мога да си представя себе си като норвежец, който не е чел централноевропейската романова традиция. Това просто не бих бил аз“, казва той. Тези влияния наистина си проличават в творчеството му, в езика, който той ползва. Кнаусгор го определя като език, който „блести с винаги нова и старомодна елегантност“ и тъкмо това противопоставяне между класическото, старомодното и новото, експерименталното се преплитат по чудесен начин при Сулста. Характерни за стила му са дългите изречения с множество отклонения, формалното, хладно отношение към историята, редуването на отдалечаване и на приближаване до персонажите, до мислите и състоянията им, всичко това обаче е съпътствано от една особена ирония, която поставя граници, когато се налага да бъде установена определена дистанция между читателите и историята.

Така стоят нещата и в романа му „Нощта на професор Андершен“ (Аквариус, 2023), който излезе в превод от норвежки на Стефка Кожухарова. Написан е през 1996 г., три години преди „Т. Сингер“, като авторът споделя, че двете книги могат да бъдат мислени и като част от една по-голяма серия романи, които е писал в периода 1992-1999. Останалите два, писани през този период, все още не са преведени на български език. Общото между тези книги се открива най-вече в образите на главните им герои – отчуждени личности, странници в екзистенциална криза, които живеят в състояние на крайна пасивност спрямо външния свят, но и спрямо самите себе си.

В „Нощта на професор Андершен“ всички тези белези присъстват. Разказан е един кратък момент от живота на 55-годишния професор по литература – Пол Андершен, който става неволен свидетел на убийство в отсрещната сграда, докато празнува Бъдни вечер сам в своя апартамент. Въпреки желанието си професор Андершен не успява да съобщи на полицията за видяното и тъкмо това бездействие спрямо престъплението създава усещането за съучастие в саморефлектиращото съзнание на героя на Сулста. Именно склонността към дълготраен и дълбок самоанализ е една от характерните черти на професор Андершен. В дните след убийството съзнанието му сякаш не може да устои пред желанието да разбере, да си обясни какво всъщност се е случило, какви са причините за странното му поведение, за бездействието и за неспособността му да говори за това, което е видял. Самото заглавие на романа, от една страна, би могло да назовава конкретно нощта на Бъдни вечер, която дава начало на действието, от друга страна обаче заглавието може да се отнесе и по-общо към цялостното развитие на съзнанието на професор Андершен в седмиците след своеобразната „трансгресия“, която е извършил (запазването на убийството в тайна), тъй като тези седмици носят всички особености на нощта, която е неясна и дезориентираща, която поставя под въпрос основни ценности, дори самата личност на професор Андершен и времето, в което той живее. Движението на съзнанието на героя на Сулста е спираловидно движение надолу (подобно на албума на Nine Inch Nails “The Downward Spiral”) – движение, което се задълбочава и атакува няколко от фундаменталните разбирания за света на професор Андершен. Така Даг Сулста по интересен начин приближава, но и противопоставя текста на темата за престъплението и наказанието.

На сюжетно ниво историята не предлага много, предимно ежедневието на един професор по литература, специалист по Ибсен, който живее сам, но рядко се чувства самотен. Тук се появява и другата основна тема – за духа на времето и за начините, по които то влияе на човека, по които го изменя, трансформира и по които му придава характерен облик. Сулста успява да създаде един образ на поколението, на което професор Андершен принадлежи, поколението, което през 60-те се самоопределя като радикално и авангардно както по отношение на норвежката политика, така и във връзка с изкуството (политическите идеи са характерни за творчеството на Даг Сулста, най-вече в ранните му романи). До каква степен тази крайност в идеите обаче все още съществува у тези хора 30 години по-късно, някъде през 90-те? Професор Андершен принадлежи на едно поколение, което в миналото се е противопоставяло активно на идеята да бъде стълб на обществото, да поема отговорности, но сега заема именно тази роля, въпреки че в съзнанието си все още отрича това. Сулста проследява умело тази фундаментална промяна в идеите и начините, по които съвременниците на професор Андершен я рационализират и обясняват пред самите себе си.

„Напоследък размишлявах много над това как времето разяжда литературата и я унищожава“, казва на едно място професорът по литература и наистина размишленията на професор Андершен относно възможното бъдеще на литературата са едни от най-вълнуващите части в романа. В тях е осезаема кризата на модерността – това „окаяно време“. Героят на Сулста се изправя пред все по-нарастващото безразличие към миналото, невъзможността съзнанието на човек да създаде нещо, което наистина да го надживее и най-вече – обезстойностяването на литературата в новото време и притеснението на професор Андершен, че е отдал живота си на нещо, което е обречено на гибел.

„Нощта на професор Андершен“, както впрочем и „Т. Сингер“ попадат в периода от творчеството на Даг Сулста, който норвежката критика нарича „морално-екзистенциален период“. Погледнати извън тези формалности, романите му изследват различни възможности на действителността, назовават проблеми и се вдълбочават в тях до крайна степен, прикрити зад фасада на романовото действие. Не е случайно, че самият Сулста смята за перфектен читател този, който е в 20-те си години – решаващото време, в което човек дълготрайно и дълготърпеливо може да изгражда личността си.

 

Даг Сулста, „Нощта на професор Андершен“, прев. от норвежки Стефка Кожухарова, изд. „Аквариус“, С., 2023

 

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img