Българската национална „Рана“

Популярни статии

бр. 13/2024

София Димитрова

 

Когато ни се стори, че няма повече какво да се каже по темата за войната, се появява роман като „Рана“ на Захари Карабашлиев, за да покаже, че е далеч от изчерпана. Не казва нещо напълно оригинално или неразисквано досега, но подхожда към военните конфликти, в които България участва през 1913 и 1916 г., с нужната деликатност и проницателност. Целта му не е да човърка в нанесената ни рана, а да ѝ помогне да заздравее, оставяйки белег, напомнящ за дадените жертви.

На пръв поглед това е познатият Карабашлиев – засяга участта на емигранта – тук бежанец от одринските села, лутащ се между миналото и настоящето, но този път на фона на една национална катастрофа. Липсват натрапчивият образ на Америка, въздългият обем и експериментирането с литературни жанрове. В резултат на това крайният продукт е по-стегнат и издържан. Историческият жанр определено подхожда на авторовия стил на писане, който се отличава с кинематографичния си ефект, като едновременно плавно и динамично преминава от сцена в сцена, от действие в ретроспекция. Всички персонажи са плътни и реалистични – дотолкова, че задълго остават в съзнанието ти. Трудно някой би могъл да забрави образа на главния герой подпоручик Сава Сотиров, кръстосващ добруджанската пустош с малката Лена на рамене и кървящата рана на гърдите си.

За разлика от други романи, които задълбават във военната тематика привидно само с цел да шокират, тук няма впускане в излишни подробности за кръвопролития и издевателства. Тук войната през повечето време се води някъде в далечината, а безчинствата се предават някак от разстояние, без да губят от емоционалното си въздействие. На фокус е личната човешка драма и общата народна травма. Но авторът не стига дотук, а вниква отвъд българската трагедия, за да покаже, че не сме единствените жертви и не сме единствено жертви. Романът подчертава идеята, че по време на война по-силното разделение на „ние“ и „вие“ се дължи на пропагандата, която изисква образът на врага да е голям и страшен, защото „страхът е огнивото на човечеството“. Сред враговете са и приятелят от детството Саджит, чиито кротки родители са пълната противоположност на турския башибозук, вилнеещ из селото, и румънският писател Доро Гаврилеску, чрез чиито писма надзъртаме от румънската страна на фронта, и руският, а после и турският войник, които проявяват чисто човешко състрадание към изгубената Лена. Сред „нашите“ са и редник Начев, който отмъква ботушите на тежко ранения Сава, и командирите, които забраняват на войниците си да помогнат на българите, опитващи се да стигнат до спасителния бряг. Елиза, любимата на Сава, коментира как в представите на Европа между двете Балкански войни се превръщаме от „малкия герой“ в голямото чудовище людоед, от освободители – в завоеватели. Границата между лоши и добри се размива и не е чудно, че въпросът на Ленчето „Кои са лошите?“ запъва Сава. Чак в „Осколките“ в края на книгата Карабашлиев дава недвусмисления отговор – лошите са тези, които „винаги сочат с пръст други, които да обвиняват за лоши“. Лесно е да се поставим в позицията на жертви, когато говорим за тези събития, по-трудно е да приемем факта, че от векове българи, сърби, гърци, румънци и турци населяват тази спорна земя и е невъзможно да бъде поделена по удачен за всички начин. Както раната на героя, така и земята „безмълвно кърви“.

Романът получи такъв положителен читателски отзвук и наградата „Златен лъв“ за най-голяма обществена значимост не само заради историческата прецизност и изключителната си хуманност, но и заради фактора припознаване. Много български семейства, в това число и моето, биват прогонени от родните си места точно в тези съдбовни години. Бежанците, с които Сава се сблъсква, когато пристига в София, могат да са предците на всеки един от нас. Тази рана се оказва повсеместна, а не само върху гърдите на героя.

Въпреки тази „тежка“ тематика, четенето на „Рана“ не те оставя в безнадеждно настроение. За това спомагат отношенията на Сава с другите – приятелството му с Терзиев, любовта му към Елиза и разговорите с четиригодишната Лена, които внасят нежност и лекота в една иначе мрачна история. Това преплитане на силни чувства и тънък хумор напомня за постановката „Народът на Вазов“, която също разисква националната катастрофа от 1913 г. И романът, и пиесата възпитават в родолюбие, а не в гръмък патриотизъм. И двете са изпълнени с надежда към бъдещето. В писмото си Елиза се надява „един ден дори мисълта човек да убие друг човек ще бъде немислима“. А Сава разказва на Ленчето приказка за момичето, което отказва да се завива с одеяло, изтъкано от забрава, понеже без скръбта си няма да усети напълно щастието. Така и един народ не може да надживее колективната си травма без паметта за миналото и за незапомнените жертви, на които Карабашлиев посвещава книгата.

 

Захари Карабашлиев. „Рана“. Изд. „Сиела“. С., 2023.

 

Предишна статия
Следваща статия

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img