Малките стъпки

Популярни статии

Амелия Личева

бр. 26/2014

Едно от сериозните и дълготрайни поражения на комунизма е образът, който ние, българите, имаме в очите на другите. При това не е нужно да ходим много далеч, достатъчно е да се съсредоточим в Европа и нейните коментари за нас. Не са малко страните, в които „българско“ се е превърнало в нарицателно. Може би най-показателни в това отношение са Италия и Гърция. В Италия, макар и наглед българо-италианските бизнес отношения да процъфтяват,  продължават да говорят за „българска закуска“, в смисъла на лоша и оскъдна; за „български роман“, разбиран като идеологически и изобилстващ с герои работници, комунистически клишета и лишен от художествена стойност; а Берлускони, обещавайки в предизборните си речи да задели пари, за да могат италианските пенсионери да си оправят зъбите, не пропусна да отбележи, че така няма да са като българските. В Гърция пък плашат с българската криза и безпаричие и апелират към мобилизация, за да не ги сполети съдбата на България. С две думи, като цяло българин и българско се използват, за да се намекне за изостаналост, мизерия, неблагополучие.
Подобни стереотипи обиждат – особено онези, които трудно могат да се впишат в тези клишета. Но отвъд обидата те би трябвало да пораждат размисли и разговори. Не националистически изцепки в стил Волен Сидеров, разбира се, не тупане в гърдите колко всичко това е далеч от истината. А наистина въпроси за това как и чрез кого се промотираме в Европа. Чрез гастарбайтерите или чрез успешните български студенти; чрез евродепутати като Слави Бинев или чрез успешни спортисти като Григор Димитров; чрез Дарина Павлова или чрез Райна Кабаиванска; чрез медийни скандали или чрез писатели като Георги Господинов, който с „Физика на тъгата“ успя да превъзмогне клишето за споменатия „български роман“.
Проблемът обаче е, че положителните примери са солови и те наистина могат да отбележат само малки стъпки. А колективният образ, този, който трябва да излъчи България като политика, управление и глас в Европа, е пропит от корупция, скандали, некадърност. И неговите лица са все такива като Пеевски, Орешарски, Борисов.

Подобни статии

НАПИШЕТЕ ОТГОВОР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Времето е превишено. Моля попълнете кода отново.

Най-нови статии

spot_img
spot_img